Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert a hatalmon lévők cselekedeteikkel kiengedték a szellemet a palackból

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lehetne most az egy napra jutó politikai bulvár szint alatti történéseit boncolgatni. Lehetne. Meg is tesszük nap mint nap, úgy véljük, érdemes összefüggéseiben látni a sötét egészet, és felkapcsolni a lámpát. Érdemes szemmel tartani, és taposni az ösvényt, és visszatalálni rá, ha úgy érezzük, letévedtünk róla. Meg kell próbálni legalább egyenesben tartani a mérleg nyelvét. Nem lehet mindenkinek megfelelni, és nem lehet mindenkinek a kedvében járni, de törekedni lehet rá. Most nem ezt fogom tenni. Ma másra akarok fókuszálni. Nem akarok párhuzamot vonni, csak azt szeretném, hogy gondolkodj el, és tedd fel a megfelelő kérdéseket magadnak. Akkor is, ha valószínűleg nem fogsz választ kapni rájuk. Mert valószínűleg erre nem lehet válaszolni, erre nincsenek szavak. Pedig megtörtént, és itt él velünk, nap mint nap.

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja, Szerb Antal halálának évfordulója. Nem vagyok zsidó. Megkereszteltek, de nem vagyok hívő, nem vagyok vallásos. Nem találtam meg Istent. De úgy vélem, hogy ha létezik, akkor előbb-utóbb megmutatja magát. Én nem keresem. Ennek ellenére azon sokat gondolkodtam: ha létezik, akkor ezt miért hagyta, hogy így legyen? Ha létezik, akkor ezt hogy tudta végignézni, és utána elégedetten nyugovóra térni utána? Mármint azt az embertelen bánásmódot, azt az eszement gyilkolászást, azt a rengeteg megaláz(tat)ást és kínzást, emberek tömegeinek kiirtását, kivégzését, amit például a II. világháború alatt a nácik műveltek? Zsidókkal, cigányokkal, másképp gondolkodókkal?

Persze ez nem az első ilyen horderejű világégés volt, de itt csúcsosodott ki talán a legjobban, a szemünk láttára, Európa szívében egy rögeszmés ember beteg agymenése, és annak politikai ideológiává emelése. A fehér faj felsőbbrendűsége. A mások felett állás jogának önkényes kisajátítása. Mert egy bajszos szobafestőnek ez az agyament kényszerképzete támadt? És ez nagyon sokaknak tetszett? És ehhez millió ember asszisztált? És végigtolta az ideológiai talicskát az országon, és megfertőzte a rögeszméjével a saját népét? És elment a tettlegességig, és akkor sem merte neki senki azt mondani, hogy ne tovább?

Ahogy sokszor utaltam rá az írásaimban, ez az ideológia nem szűnt meg, sőt napjainkban megint egyre erősebbé vált. Lehet szakszavakkal, fedőszavakkal illetni és elmaszatolni a lényeget (nacionalizmus, szélsőjobb, radikális patriotizmus), nekem egyre megy: szélsőség. Akinek megfogalmazódik a fejében, hogy folyamatosan másokat okoljon saját tettei kudarcáért, vagy saját kisebbségi komplexusáért, és ehhez követőket is talál, az az én felfogásomban náci. Ha ugyanerre bíztat másokat is, ha hergel, uszít és kirekeszt, akkor bűnös és elítélendő. Tudjuk, miért írom ezt. Divat manapság fasisztázni és nácizni, de tartok tőle, sokan nem ismerik ezeknek a szavaknak a valódi jelentését. Ha valaki nem tudná, olvasson utána. Ennek az ideológiának a jellemzőiből kiemelnék párat, bár lényegében idetehetném mindet:

  • antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség;
  • a demokrácia korlátozása, ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek és sajtótermékek megszüntetése;
  • a homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása és büntetése (homofóbia);
  • a vezetőben való feltétlen hit.

És ez is ismerős lehet:

A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hit, valamint a katonai szellem eluralkodása a társadalomban.

Hosszan sorolhatnám, de nem teszem, mert én leszek a demagóg rongyember. Úgy gondolom, okkal vannak újra velünk ezek a jelzők, mert a hatalmon lévők cselekedeteikkel kiengedték a szellemet a palackból. Mert ez a recept már egyszer működött, méghozzá nagyon jól. Nem tartott sokáig, de ahhoz mégis elég hosszú ideig, hogy milliók életét követelje.

A fent leírtak tükrében ezért meggyőződésem, hogy igenis tartanunk kell attól, hogy az a szar, amibe annak idején Hitler belelépett, ismét itt van a lábunk előtt. Vagy félrenézünk és belesétálunk, vagy félrerúgjuk az útból, és megyünk tovább tiszta cipővel. Mást nem tehetünk. Ha ott fent a Várban nincs senki, aki elmondaná ezt a mi elsőszámú és megkerülhetetlen vezetőnknek, akkor innen kiabálom, üvöltöm neki én: ELÉG VOLT!

Ha nincs senki, aki megálljt parancsolna ennek a mindenkit semmibe vevő pojácának, akkor ki garantálhatja, hogy soha nem jutunk annak közelébe se, ahova annak idején a németek? Ahogy ők szembe tudtak nézni a múltjukkal, és teszik ezt mind a mai napig, úgy nekünk is le kell majd vonnunk a következtetéseket, ha ennek egyszer vége lesz. Á, itt nem történt olyan, de még hasonló sem ahhoz, ami ott és akkor – mondják majd sokan. Ez igaz, és soha ne is történjen. Ettől még igaz, hogy minden fejben dől el. Az a megosztottság, közöny, széthúzás, kirekesztés, gyűlölet, amire 11 év alatt idomítottak, amit tettek velünk, amivel az agyunkat mosták, igenis káros és ártalmas. Magyart a magyar ellen fordítottak csak azért, hogy az „oszd meg és uralkodj” hatalommegtartó politikájuk működjön, és ez ugyanúgy bűn, mint ártatlan emberek gázkamrába terelése.

Ha nem üvöltünk, akkor még jobban ránk fognak taposni. Most mi vagyunk az ellenség. A liberális gondolkodók, a szabadságra és egyenlő bánásmódra, a békére vágyók. Mi, akik emlékeztetjük őket arra, amire a sajátjaik nem. Mi vagyunk a lelkiismeretük, mi vagyunk a rémálmuk. Mi vagyunk célkeresztben. Akármennyire szimbolikusan is, de mégis: most ránk adták ki a kilövési parancsot.

Az embereket nem Isten veti a pokolba vagy emeli a mennybe, hanem saját lelkük – és amikor lelkiállapotuk megváltozik, ennek megfelelően költöznek át egyik másvilági helyről a másikra. (Szerb Antal magyar író, irodalomtörténész – 1901. május 1. — 1945. január 27.)

Címlapfotó: A holokauszt nemzetközi emléknapján, az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulóján, 2021. január 27-én közreadott kép szögesdrótkerítésekről a haláltábor területén a lengyelországi Oswiecimben (Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.