Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az igénytelenségre most sincs igény

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az SZFE – úgy, ahogy sokan ismerték – megszűnt létezni. Lehet itt arról beszélni, hogy a név nem változik meg, és az új hely, ahova költöznek majd a diákok és tanárok, méltóbb lesz egy egyetemhez, azonban mindenki pontosan tudja, hogy itt már egy nemzetiesített, orbánista intézmény jött létre, aminek semmi köze nem lesz a korábbi egyetemhez. A tanárok, – akik miatt a legtöbb diák ezen egyetem mellett döntött – vagy maguktól hagyták el az intézményt, vagy kirúgták őket, helyüket pedig nagy általánosságban propagandisták, fideszes káderek vették át, akik nem feltétlenül méltóak az egyetem nevéhez. Hogy mi lesz a diákokkal, és mi lesz a korábban itt dolgozó tanárokkal, ez egyelőre még rejtély, de nem kizárható, hogy valamilyen formán létre fognak hozni egy oktatási intézményt, amely független lesz a kormány tevékenységétől ,és amely talán működhet legalább addig, ameddig egy új kormány létre nem jöhet 2022-ben.

A kormány nyilván állítja, hogy az SZFE-t nem tették tönkre, nem belezték ki, csak jobbá, kiegyensúlyozottabbá tették. Az itt korábban „szolgáló” ballibsik eltűntek, és sok évtized után végre kiegyensúlyozott oktatás folyhat az átszervezett egyetem falai között. Ezt a kiegyensúlyozottságot is jól mutatja az, hogy az SZFE Facebook oldalának kezelője – nyilván itt is váltás történt – a Pesti TV ott forgatott lejárató anyagát gondolta kitenni a mai napon. A riportról nagyon nem mesélnék, hiszen mindenki pontosan tudja, mi várható a Pesti Srácok nemrégiben indult tv csatornájától – ezt Mészáros Lőrinc pénzeli, pontosabban a magyar adófizetők – amely elviekben a fiatal szavazókat próbálja elérni és meggyőzni őket arról, hogy szavazzanak a Fideszre. Ehhez ezúton is sok sikert kívánnék, ilyen anyagok láttán ugyanis inkább a síró és a röhögőgörcs között  lehetnek a fiatalok, nem pedig azon gondolkoznak, hogy erre a pártra kéne leszavazni 2022-ben.

A fiatalokat a Fidesz nem képes elérni, hiszen a kommunikációja nem túl művelt, nem annyira okos embereknek szól, valamint azoknak, akik képesek a gerincüket leadni bizonyos mennyiségű pénzért cserébe. A fiatalok – legalábbis a többségük – viszont sem nem buták, sem nem gerinctelenek, ezért ez a feladat teljesíthetetlen az állampárt számára. 2022 közeledik, ők pedig egyre jobban próbálkoznak, bármiféle siker nélkül. Mert lehet, hogy létrehozták ezt a szánalmas csatornát, de ott olyanok tűnnek fel, akik már eddig is firkászai és megmondóemberei voltak a nemzeti oldalnak. Ők nem jelentettek semmiféle változást, ezért kétlem azt, hogy tömegek tapadnának esténként a Pesti TV képernyője elé, és bámulnák ezeket a figurákat.

A Pesti TV szeptemberben a kereskedelmileg kiemelten fontos 18 és 49 év közötti korcsoportban 0,04 százalékos közönségaránnyal rendelkezett egész napos adatokat tekintve, átlagos reachük még a 20 ezret sem érte el ekkor: egészen pontosan 18.936 fő nézett bele a műsorba.

Elérésük azóta valamelyest emelkedett: idén decemberben 37.934 nézőhöz jutottak el (reach), közönségarányuk pedig 0,05 százalék volt egész napos nézettséget tekintve.

Nem fikázásból mondom, de ilyen eredményeket még egy kisebb blog is bőven elér, sőt. Azt, hogy ez mennyi pénzébe kerül a magyar adófizetőknek, már meg sem említem. Elég viszont megnézni a Hír TV-t, amely már évek óta megy, mégis alig követik azt. A Media1 által megszerzett nézettségi adatok szerint a HírTV 2020. január 1. és 2020. december 29. között, a kereskedelmileg kiemelten fontos 18-49-es korcsoportban átlagosan 0,39 százalékos közönségaránnyal (SHR%) rendelkezett. Nem is csoda tehát, hogy az állami pénzzel kitömött csatorna 2015 óta képtelen nyereséget elérni. 2017-ben és 2018-ban is elérték az 1 milliárdos veszteséget, ezért ha továbbra is működtetni kívánják ezt a másik kormányzati pöcegödröt, akkor idővel hasonló veszteségre érdemes számítani.

Lehet, hogy gründoltak maguknak újságokat, tv csatornákat és egyetemeket, de ahova csak betették a lábukat, azt sikeresen tönkretették. Nemzetit akarnak gyártani mindenből, de ez végső soron azt jelenti, hogy 0-24 nyalják Orbán Viktor seggét, és átírják a történelmet. A minőség nem fontos, ameddig a kormánypárt és Orbán Viktor boldog. A lényeg az előirányzott mondandó teljesítése, még ha annak az is az ára, hogy a korábbi követők, nézők, hallgatók örökre elhagyják őket. Egyszerűen nincs igény arra, amit a nemzeti oldal megpróbál letolni az emberek torkán. Minőségre – mindegy a politikai oldal – van igény, arra, hogy egy cikk, színdarab vagy egyetemi óra minőségi legyen. A kutyát nem érdekel az, hogy kinek az érzéseit sértik meg esetlegesen, hiszen egyik műfaj sem erről szól.

Tényleg elmondható, hogy akármihez is nyúltak, az szarrá vált. Nem érdemes itt más, finomabb jelzőkkel illetni a kormány rombolását, hiszen pont arra van szükség, hogy nevén nevezzük a dolgokat. Színházakat, egyetemeket, oktató műhelyeket és médiumokat tesznek teljesen tönkre, miközben a korábban itt dolgozók kisebb műhelyeket hoznak létre menekülőútként. A tehetség nem fog soha eltűnni és megszűnni, csak átalakul. A társadalomnak ugyanis a minőségre van igénye, amit csak tehetséges, a szakmához értő egyének képesek garantálni. Egy Orbán Viktor fizetési listáján szereplő „művész”, oktató vagy firkász soha a büdös életben nem lesz megbecsült tagja a szakmának és egy bizonyos elfogult csoporton kívül a kutya nem lesz kíváncsi a véleményére.

Ameddig egy valódi gondolkodóról, művészről a politikai paletta minden oldalán diskurzusok folynak, addig egy Bayer Zsolt, vagy egy Gajdics Ottó az intelligens emberek számára inkább csak a nevetség tárgyát képezik. Róluk érdemi vitát nincs értelme és nem is lehet lefolytatni. Ezek az emberek egy kormányváltást követően úgy fognak eltűnni – de legalábbis visszaszorulnak -, ahogy előtűntek a semmiből. És nem azért, mert a nem kormánypártiak leszámolnak velük, hanem azért, mert sem gazdasági, sem társadalmi hasznuk nincs. Márpedig egy színházi rendező vagy egy újságíró jó esetben azért van ott, ahol, mert bizonyította tehetségét, amely tehetség profitot termel. Na most, ezeket a megmondóembereket és tehetségtelen oktatókat, rendezőket mi tartjuk el az adónkból, ráadásul évről-évre veszteséget termelnek. Logikus lesz tehát – és nem kell itt leszámolásról hadoválni – ha ezek az egyébként méltatlan emberek egy kormányváltást követően egyszerűen eltűnnek a közéletből.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.