Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Legfeljebb beszerzünk egy egérfogót

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Komolyan mondom, jó ideje alvászavaraim vannak. Nem tudok elaludni, ha mégis sikerül, akkor olyan baromságokat szoktam álmodni, hogy annál még a kialvatlanság is jobb. Azt hittem, engem is leterített a karanténdepresszió, de tegnap reggel végre megoldódott a rejtély, diagnosztizáltam a bajomat. Miután amúgy sem igazán lehet mostanában eljutni az orvoshoz, legfeljebb telefonos segítséget lehet kérni, hasznos tudomány lett az önvizsgálat. Na tehát, a gondjaim forrása a következő: Orbán Viktor túlságosan régen mondott valami népi, népies, esetleg valahonnan meglovasított idézetet, nekem pedig megvonási tüneteim voltak. Ez ezennel elmúlt, mert már tudom, hogy mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret. És tényleg! Hát nem mindegy? Az egérnek teljesen, a megegeresedett háztartás lakóinak szintén mindegy. Tehát arany igazság, éljen!

A miniszterek elnöke ezt az okosságot a koronavírus elleni vakcina származására értette. Így már persze nem hibátlan a dolog, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mi a hatásmechanizmusa, mennyi és milyen súlyos mellékhatással jár, mennyire hatékony. Bevallom, ebben a kérdésben sem Orbán Viktor, sem Szijjártó Péter szakértői véleménye nem érdekel. Ha az erre hivatott szervek és hozzáértő (megfelelő végzettséggel, gyakorlattal, tudással és rálátással rendelkező) szakemberek mondják, hogy az orosz, kínai, üzbég, albán vakcina rendben van, akkor én bátran beadatom szeretteimnek is, önmagamnak is. Ám a miniszterelnök, a külügyminiszter, de még az angol anyakirálynő személyes véleménye sem érdekel különösebben. Tartok tőle, hogy a többség így van ezzel, ezért nagyon veszélyes dolog politikai vonalra rángatni egy teljes mértékben szakmai kérdést csupán azért, mert közeledik a választás. Ha azt halljuk, hogy a miniszterek elnöke erőlteti egy oltóanyag engedélyezését, akkor óhatatlanul elkezdünk gyanakodni, hogy az engedély szakmai alapon, vagy hatalmi nyomás következtében született meg. Okosan tenné a kormányfő, ha legalább ebben az ügyben szakértőkre bízná a dolgot, és nem akarna erőnek erejével győztes hadvezérként tündökölni.

Maradok a macskás hasonlatnál, de a témát illetően irányt váltok. Innentől nem az oltásról lesz szó, hanem valami egészen másról. Adott tehát két macsek. Az egyik fekete, a másik fehér. Adott továbbá egy probléma: beköltözött egy egér a lakásba, szabadulni akarunk tőle. Az egerészeti megbízott szőrzetének a színe valóban mindegy, ám akadhat egyéb gond. Tegyük fel, hogy az egyik macska ügyesen megfogja az egeret, majd rendeltetésszerűen megeszi, esetleg elhelyezi a lábtörlőn. A dolog le van tudva. A másik macska azonban egerészés közben leveri a déditől örökölt porcelánvázát, leszakítja a függönyt karnisostul, rászarik a terített asztalra, belezabál a vasárnapi rántott húsba, összekarmolja a gyereket. A végén lehet, hogy szintén megfogja az egeret, de aligha lesz elégedett a család. Az első cica nyilván családi kedvenc lesz, a másik azonban nem. A család igyekszik megszabadulni tőle, de legalábbis kizárni a lakásból, hogy ne tudjon több kárt okozni. Ugyanis nem az a helyzet, hogy a macskának van egy családja, amely kénytelen alkalmazkodni, hanem a családnak van egy macskája. Igaz, valóban nem a szőrzet színétől függ, hogy melyik macska milyen, hanem a macska jellemétől, nevelhetőségétől, viszonyától az emberekhez és a környezethez. Igaz, hogy ebben az esetben sem a szín számít, de hogy az asztalra szaró macskának előbb vagy utóbb mennie kell, az biztos.

Na, ugyanez igaz kormányok esetében is. Alapvetően a többségünknek nem az számít, hogy jobboldali, baloldali, konzervatív, liberális vagy milyen egy kormány, hanem az, hogy tisztában legyen vele: nem neki van országa. És az is fontos, hogy az a kormány ne okozzon több kárt, mint amennyi hasznot hajt, ne romboljon öncélúan, ne tegye lehetetlenné az emberek életét. Ha nem így tesz, akkor egyszer betelik a pohár, és mennie kell. Legfeljebb beszerzünk helyette egy egérfogót, vagy – hogy stílszerű legyek – egy macskafogót.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.