Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nem hagyjuk Józsiékat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokan nehezen értik, sokszor el sem igazán hiszik, hogy micsoda hihetetlen nyomorba és kilátástalanságba lehet kerülni akár egyik napról a másikra is. Azt főként nehéz elhinni és megérteni, hogy a kilátástalanságba bele is lehet születni. Ha ez történik, onnan saját erejéből nagyon ritkán képes kikapaszkodni az ember. Sokkal valószínűbb, hogy örökre benne ragad abban az egyetlen életformában, amit ismer. De még ha lenne is igénye a változásra – többnyire nincs, mert nem is tudja egy adott környezetbe született és ott felnövő ember, hogy másféle élet is létezik -, segítség nélkül aligha fog sikerülni. Kellene a megfelelő oktatás – ami állami feladat -, első, második és harmadik körben is az oktatás, aztán – ameddig szükséges – az egyéb segítség. Hogy aki akar és tesz érte, az változtatni tudjon. 

Most egy ilyen helyzetben lévő család történetét közöljük. Az írás a családdal közvetlenül foglalkozó segítőtől származik, ő látja napról napra a fejleményeket. Több ember összefogott, igyekeznek segíteni a családnak. Hogy ez sikerül vagy sem, azt korai lenne megmondani. A cikk végén található emailcímen lehet jelezni, ha valamelyik olvasónk tanáccsal vagy egyéb módon segíteni szeretne. A Facebook profilt a család segítői hozták létre, ezzel is közelebb hozva azt a világot, mely itt van körülöttünk. Akkor is, ha nem vesszük észre.

Aki olvassa ennek a családnak a történetét, úgy gondolja, hogy a pokol bugyrait járja.

Nem hiszem, hogy minden bugyorba eljutunk, mert ahányszor beszélgetek velünk, mindig újabb és újabb borzasztó történetek kerülnek napvilágra.

Klári, a feleség 27 éves 7 gyerek anyja és most várja a nyolcadikat.

12 éves korában szülte az első gyerekét, majd sorban még hármat ugyanannak a férfinak.

A gyerekek mind az anyjuk nevén vannak, az apa őket sohasem ismerte el.

Az első két gyerek születésénél Klári még kiskorú volt, édesanyja lett az ő és gyerekei gyámja, ám neki eszébe sem jutott, hogy a papával elismertesse a gyerekeket.

Így most a papának semmiféle tartási kötelezettsége nincs a gyerekeivel kapcsolatban.

Egy idő után a mama fogta a lányát és a 4 unokáját, elhozta a gyerekek apjától. Klári sokat szenvedett alkoholista családjában, 4 gyerek után is rendre megverték.

Megismerte Józsit, aki a 4 gyerekkel együtt elszöktette és elvette feleségül.

A nagymama azonban nem fogadta el ezt a helyzetet, részeg rokonokkal összefogva felkeresték Józsiék otthonát, fenyegetően léptek fel, így félve a tettlegességtől Józsi és Klári átadták a nagymamának a 4 gyereket.

A két nagyobb fiú már 10 év felett van és a nagymama útmutatásai alapján veréssel fenyegetik anyjukat, így Klári fél a gyermekeitől.

A fentiek miatt Klári lemondott a gyerekeiről a nagymama javára.

József útja is rögös volt, öten voltak testvérek.

József szeretne kitörni abból a helyzetből, amiben él, jobb sorsot szán a gyerekeinek.

Ezért fontosnak tartotta, hogy szakmája legyen, így felnőttként szobafestő-mázoló- tapétázó végzettséget szerzett.

Ám most a faluban közmunkán van, ami sajnos február végén megszűnik.

Közben Klárival született 3 fiuk, példásan nevelik, Józsi minden nap elviszi a nagyobbikat óvodába. Sajnos a nagyobbik fiú krónikus betegséggel küzd.

A legkisebb gyerek 5 hónapos és Klári ismét gyereket vár.

Nem akarták a negyedik gyereket, de valaki azt tanácsolta nekik, hogy amíg szoptat nem lehet terhes.

S most jönnek az anyagi gondok:

Józsi a szülök után ötödmagával örökölt 2 házat és egy harmadik háznak a felét.

Az örökség adóssággal terhelt volt.

Annak idején a szülők (Józsi szülei – szerk.) felvettek 340 ezer forint hitelt, ami a hagyatékadáskor már közel 4,5 millió forintra rúgott.

Ezen kívül még megjelent 200 ezer feletti összeg, melyet a végrehajtó követelt a munkájáért.

Időközben az örökölt házakból egyet elárvereztek, valamint azt a fél házat is, amit a testvérek örököltek.

Józsi a harmadik házban lakik a családjával egy szobában és fél, ha elárverezik a házat, elviszik állami gondozásba a gyerekeket, hiszen nem lesz fedél a fejük felett.

Felesége anyja – nem szánva nyomorukat – bejelentést tett a gyámhatóságon, hogy nincsenek Józsi gyerekei megfelelő körülmények között. A gyámhatóság a ház rendbetételére kötelezte Józsit, aki féltve gyerekeit, 100 ezer forint személyi kölcsönt vett fel, rendbe tette a házat. Most ezzel is tartozik.

Bevételük nagyon alacsony: Klári gyest kap és családi pótlékot a 3 gyerek után.

Józsi havonta 80 ezer forintot kapott kézhez, de ez is megszűnik február végén, mert megszűnik a munkahelye.

A nagyközségben nincs munkaalkalom, hiába rendelkezik Józsi, OKJ-s szobafestő-mázoló bizonyítvánnyal, végzett számítógépes képzést, és ért gyakorlati szinten a csirkeneveléshez, méhészkedéshez. Józsi kapott volna távolabb munkát, de a falut csak autóbusszal tudná elhagyni, azzal pedig kb. 8.30-ra érne abba a településbe, ahol dolgozhatna, a munka viszont hétkor kezdődik.

Bármikor elárverezhetik a házat, most 600 ezer forintért el is adná a hitelező OTP, sőt fizethet Józsi havi 50 ezer forintot egy éven keresztül, de a család bevételei még ezt sem teszik lehetővé.

Klárit beperelte az édesanyja a nála lévő unokák utáni gyerektartásért.

A bíróság havi 60 ezer forint gyerektartás megfizetésére kötelezte, amikor a gyes messze nem fedezi ezt az összeget.

Most próbáljuk ezt megfellebbezni.

Amikor a nagymama perelt, a bíróság elküldte a beadványát Klárinak, hogy ellentmondhasson.

Klári annyira egyszerű, hogy olvasva a keresetet, arra gondolt, hogy ez már egy ítélet, nincs mit tenni.

Mi próbálunk (hárman-négyen) segíteni Józsinak, mert látjuk, ha valaki ki akar törni abból a mélységből, ahova született, még akkor is szinte lehetetlen.

Az otthonán lévő adósságot nem ők csinálták, így örökölték és egyre jönnek a további terhek, egyre csökken a bevételük, így egyre mélyebbre nyomja őket ez a helyzet.

Szeretnénk nekik némi bútort, hűtőgépet küldeni, de félünk, amint odaért, jön a végrehajtó és elviszi,

Próbáltunk jogvédőket keríteni, mert nekünk, akik segítjük ezt a családot, nincs jogvégzettségünk.

Sajnos az ingyenes jogi segítségek mind jogsérelemre vonatkoznak.

Itt nem történt jogsérelem, csak a jog megy a maga útján és azok a mélyszegénységben élő emberek, mint Józsiék, egyszerűen ellehetetlenülnek.

Amit most szeretnénk: legyenek ennek az ügynek támogatói, próbáljuk megmenteni a fejük felett a fedelet, ne kerüljenek utcára.

Szeretnénk ezen túl abban is segíteni a családnak, hogy valami olyan tevékenység elindítását szervezzük meg, melyben a család bevételre, élelmezéshez jut. Ilyen ötlet a csirkekeltető, de ebben egy kicsit bajban vagyunk, mert mind városiak vagyunk, így a vidéki életben működőképes megoldásokban is elég amatőrök.

Segítséget kérnénk. Mi is, lehetőségeinket messze meghaladó módon megtesszük ezt, de ha megfeszülünk sem jutunk a szabadulást jelentő összeg közelébe!

[email protected]

Nem hagyjuk Józsiékat

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.