Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak egy baj van. Hogy már nincs hova kapcsolni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Popcorn, sör, kis zászló. Rohantam haza, hogy élőben lássam a nagy eseményt, az ATV ugyanis beharangozta, hogy mindent közvetít az amerikai elnök beiktatásáról. Így is tett. Majdnem. A betelefonálós műsorban a képernyő jobb felében, egy kis ablakban valóban ment a CNN élő streamje. Ennyi. Gondoltam, majd a lényegnél, Kamala Harris és Joe Biden eskütételénél kinagyítják és fordítják a szöveget, de nem. Közben inkább a telefonomon az Euronews élő közvetítését néztem, mert ott valóban minden élőben ment. Itthoni idő szerint 17:35 körül Harris letette az esküt, 17:48-kor Biden is.

Az ATV nem közvetített semmit, reklám, majd híradó ment. 18:00 óra után a Nap Híre vendégei, ellenzéki képviselők bent ültek a stúdióban, és néztek egymásra. Gondoltam, ha késéssel is de, majd most lejátsszák a beiktatást, de nem. Simon András közölte 18:04-kor, hogy Bident még nem iktatták be, és fél óra mire talán leteszi az elnöki esküt, mert feszült a helyzet Capitolium környékén. Azt a mindenit. Ekkor már lassan negyed órája hivatalosan is Biden volt az elnök. Szegény Bombera Krisztát behívták biodíszletnek, néha szót kapott egy-két percre, de gyorsan le is keverték. 18:35-kor Simon közölte, hogy amíg ők beszélgettek, Biden hivatalosan is elnök lett, majd jött a reklám, előtte meg a viszontlátásra. Ekkor már mintegy 40 perce hivatalba lépett az USA 46. elnöke.

Az első gondolatom az volt, hogy akkor elmentek ti a francba Németh Sándorral és a szervilis csatornavezetéssel együtt. Azt sejtettem, hogy a taxisofőrből lett hitosztogató, a nagypályás Fidesz-nyalonc Németh Sándort nem szokta összezavarni a valóság, de azt, hogy mindenki más is asszisztál ehhez az ATV-nél, nehezebb megemészteni.

Tovább füstölögtem: mit hitt Németh? Ha nem közvetítik az elnöki beiktatást, akkor nem lesz elnök Joe Biden? Ha mai napig szövögeti az összeesküvés-elméleteit az elcsalt amerikai elnökválasztásról, akkor Bident nem iktatják be? Tudom, hogy egy Fidesz-közeli Trump-rajongó tulajdona az ATV, de akkor minek reklámozza, hogy közvetítetni fogja azt, amit nem?

Már ott tartottam, hogy gondolatban belerongyoltam a stúdióban ülő Mesterházy Attilába és Vadai Ágnesbe is, akik szerintem nyugodtan szólhattak volna a műsorvezetőnek, hogy most megy a beszéd, nem kellene végre cselekedni? Hallgattak mindketten. Vajon azért – kérdeztem magamtól félhangosan -, mert egyszerűen nem mertek közbeszólni, vagy azért, mert már előre szóltak nekik, hogy a műsorba ne kiabáljanak be?

Mindegy is – nyugtáztam csalódottan. Az, hogy ilyen mellékes kérdésként kezelik Biden beiktatását, hogy Novák András helyszíni tudósító egy kordon mögül azt tartotta fontosnak minden bejelentkezésnél elismételni, hogy micsoda készültség van, meg bombariadó, meg rendőrök, pánik, úristen, önmagában szánalmas és mindent elmond a lényegről. Értem, hogy Németh Sándornak ez az egész ceremónia egy kisebb-nagyobb arculcsapás, hiszen – ismételjem meg: Orbánhoz hasonlóan szerelmes Trumpba -, de azért könyörgöm, az USA 46. elnökét csak egyszer iktatják be. Sokan néztük volna élőben, ehelyett Trump ömlengéseit kellett hallgatni. Hányinger. Pedig az új elnök ilyeneket mondott:

Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja. Nem egy jelölt győzelmét ünnepeljük, hanem egy ügyét. A demokrácia ügyét. Az emberek akarata győzött. A demokrácia törékeny, de a demokrácia nyert. 

Sejteni vélem, hogy ez magyarra fordítva annyira nem hangzik jól sokaknak, pedig ez van, bármennyire is az ellenkezőjét próbálják elhitetni. Aztán mondott ilyet is:

Én is az egész lelkemet beleteszem, hogy helyreállítsuk a nemzet egységét

Gyanítom, ez végképp vállalhatatlan Németh számára. De ilyesmit se sűrűn hallani idehaza:

Szükségünk lesz egymásra. Minden erőnkre szükség lesz, hogy túléljük ezt a sötét telet. A járvány legnehezebb időszaka jön, de egy nemzetként fogjuk túlélni. Együtt túlleszünk rajta!

Egy szó mint száz, már megfogalmaztam magamban az ellentmondást nem tűrő szentenciát: az ATV ismét megmutatta milyen elvek(?) mentén sugároz, és hazudja magát független adónak. Ha a szerkesztő, a műsorvezető, a szakkommentátor mind-mind végrehajtja a gazdi utasítását, akkor miről beszélünk. Persze sokan erre azt mondják, hogy az ATV régóta nem független csatorna, én is tudom, de akkor miért kell úgy tenni, mintha az lenne? Miért kell a valóságot hajlítgatni? Miért kell az ellenzéki politikusoknak bemenni és előadni a semmit?

Nos, ekkor már végképp idegállapotba kerültem, már 19:00 óra volt, és jött a megvilágosodás: rossz csatornát nézek. Ugyanis nem az ATV, hanem az ATV Spirit közvetítette 17:30-19:10 között Joe Biden beiktatási ceremóniáját. Az ATV Spirit? Az ATV társaság szórakoztató csatornája? A 46. amerikai államelnök beiktatása, akit Donald Trumpnak hívnak, ezeknek a szórakoztató kategória? Igen, konkrétan igen. Mert akkor így tökéletesen kerek minden, én kérek elnézést. Ez így teljesen egybevág Németh Sándor hittérítő tavaly novemberi végi, a Hit Rádióban előadott grandiózus, apokaliptikus képeket sem nélkülöző, nem titkolt csalódottságban tocsogó amerikai választási elemzésével. Amikor Trump könnyes siratása és rengeteg fideszes panel felsorakoztatása mellett egyrészt azt vizionálta, hogy „nyilván megreformált módon trockisták fognak sokan pozícióba kerülni az Egyesült Államokban”, márpedig „Trockijnak a világforradalmára” nincs szükség. Másrészt odáig fajult, hogy az amerikai kormányváltás lehetséges magyarországi következményeit taglalva ezt állította:

Látható módon a magyarországi baloldal örvendezik, mert arra gondolnak nyilvánvalóan, hogy nemzetközi baráti segítség következtében hatalomra tudnak jutni, mert érzik a gyökértelenségüket. Ezek a pártok, úgy mondanám, nem őshonos pártok. A Fidesz nagyon ügyesen megtalálta a magyar gyökereit, és ezért elsősorban a magyar választópolgárokra építi a programját, abban reménykedik, hogy megkapja a bizalmat. Az ellenzéknek viszont nemzetközi támogatásra, segítségre van szüksége. Ezt megkapta eddig is Brüsszeltől, és valószínű, hogy a jövőben az Egyesült Államok új kormányzatától is nagyobb segítséget fog kapni.

Így minden világos. Nem csak az, hogy Joe Biden beiktatása miért csak az ATV szórakoztató kanálisának műsorszolgáltatásába fér bele. Hanem az is választ nyer, hogy miután Németh „gyökértelennek”, „nem őshonosnak” tartja a baloldalt, miért vélek felfedezni egyre több ATV-s adásban burkolt vagy kevéssé burkolt fideszpártiságot, a kormánypárti politikusok körbenyalását és fejsimogatását. Hol van már Kálmán Olga vagy Mészáros Márta? Hol van az Újságíró klub és Friderikusz? Pontosan. Ott, ahol lenniük kell. Nem vettek részt ebben a néphülyítő, kollaboráns műsorgyártásban. Akkor sem, ha pénzért mindig lesznek olyanok, akik elvtelenül eljátsszák a hattyú halálát. Az egész olyan, mint az a pornófilm, amiben mindent látni, csak éppen a lényeget nem. Amiben a főszereplők csak úgy tesznek, mintha, de valójában nem csinálnak semmit. Pedig elvileg az ATV-nél is újságírók dolgoznak. Minket képviselnek. Vagy mégse, csak úgy tesznek?

Igen, tudom: akinek nem tetszik, elkapcsol. Csak egy baj van. Hogy már nincs hova kapcsolni. Marad a National Geographic, ott legalább szép tájakat meg állatokat lehet látni. Tényleg csak a Klubrádió maradt, az is ki tudja meddig? Még kaptak két hét haladékot, de szerintem azoknak is kitekerik a nyakát. Akkor nagyjából vége is lesz a hiteles rádió- és televíziós hírszolgáltatásnak. Ez ma Magyarország. Ahol a nagyon kevés, elméletileg nem állampárti televízió szórakoztató műsornak találja az USA 46. elnökének beiktatását, miközben a közmédia le sem szarja a beiktatási szertartást, viszont a bukott Trump leköszönését ezerszer megismétli. Hányinger.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.