Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak remélni merem, hogy ez nem egy politikai döntés volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A háziorvosok hamarosan megtudhatják, kik azok a 89 év feletti pácienseik, akik regisztráltak a koronavírus elleni oltásra. Ugyanígy az érintettek is értesítést kapnak, és hamarosan megkezdődhet a vakcinák beadása – derült ki az operett törzs mai tájékoztatójából. Ez igen nagyszerű hír lenne, ha előtte nem derült volna ki az, hogy még az idősotthonok lakóit sem sikerült beoltani a járvány ellen. De abban sem igazán lehetünk biztosak, hogy az orvosok és egyéb egészségügyben dolgozók mindannyian megkapták-e, hiszen mint az nemrégiben kiderült, arról nem tájékoztatták őket, aki elég szemfüles volt, az hozzájuthatott, aki viszont nem, az egyszerűen nem is értesült a lehetőségről. Pont ezek miatt nehéz biztosan állítani azt, hogy az első körben mindenki, aki kérte, az megkapta a Pfizer oltását.

Több mint egy hete leállt a fővárosi fenntartású idősotthonok oltási programja és azóta sincs semmilyen információ a folytatásról – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Ez a számok nyelvén annyit tesz, hogy a fővárosi fenntartású otthonokban lakó 3176 idős közül eddig mindössze 850 embert, a lakók nagyjából negyedét sikerült beoltani, miközben az itt lakók 75-80 százaléka hajlandó lenne az oltás beadatására. Ezek az emberek vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen idős koruk és krónikus betegségeik miatt jóval nagyobb eséllyel kapják el a koronavírust, arról nem is beszélve, hogy ezen intézményekben csoportosan élnek, tehát ha kitör a járvány, azt szinte lehetetlenség megállítani. Azzal, hogy nem oltották be az idősotthonok lakóinak nagy részét, azt kockáztatják, hogy ismét kialakulnak itt gócpontok, amelyek esetleg több tucat ember halálát is okozhatják.

Nem feltételezem azt, hogy ez politikai döntés lenne, hiszen ilyet talán még az Orbán-kormányról sem feltételezek, noha az olvasókban felmerülhet azért, hogy egy ilyen gócpont kialakulása miatt ismételten csak Karácsony Gergelyt lehetne elővenni. De megpróbálok ettől eltekinteni, és inkább a szervezetlenség és hanyagság számlájára írom az országban kialakult helyzetet. A kérdés az, hogy Müller Cecília vajon tudja-e, hogy a fővárosi intézmények lakóinak mindössze negyedét sikerült beoltani, de már most az idős lakosság beoltásáról beszél? Vajon ez mennyire háboríthatja fel az ott lakókat és családtagjaikat, akik hiába vártak az oltásokra, azok egyszerűen soha nem érkeztek meg.

Van olyan pontja a vírus elleni védekezésnek, ami megfelelően meg lett szervezve? Legalább egyetlen pontja, amely megnyugvást válthatna ki az emberből. A tájékoztatás kritikán aluli, aminek köszönhető az is, hogy az emberek már a vakcinákban sem bíznak meg. Azt sem tudni, hogy pontosan ki és mikor kaphatja ezeket meg, hiszen – a kormány szerint létező – oltási tervet ezidáig nem sikerült bemutatniuk. Azt megtartják maguknak, a regionális adatokhoz hasonlóan. Találja ki a lakosság azt, hogy mire is gondolt a kormány, és hogyan nézhet ki ez a bizonyos oltási terv. Más országokban nagyjából megadtak időpontokat, amikor egyes korcsoportokra kerül a sor. Ez az oltás beadásának ütemétől is függ, ezért ezek az időpontok változhatnak, azonban erről tájékoztatják a lakosságot.

Idehaza hasraütésszerűen megy ez is, a megérkezett oltásokat beadják valakinek, ezzel növelve az immunitást. A gond csak az, hogy több jelentés szerint is, aki szemfüles volt, az megoldhatta okosba. Így juthatott vélhetően több olyan ember is az oltáshoz, aki nem volt idős, nem krónikus beteg és pláne nem egészségügyi dolgozó. Eközben azon megy a vita, hogy az orosz és kínai vakcinákkal felgyorsítsák-e az ország lakosságának beoltottságát, miközben az emberek többsége nem hogy az orosz és kínai, de nyugati vakcinákban sem bízik meg teljes mértékben. Nem állítja senki, hogy egy keleti vakcina csak rosszabb lehet, de ameddig nem ment át a szigorú teszteléseken, addig ne ijesztgessék azzal az embereket, hogy majd ezt is be lehet adatni. Tényleg szinte mindent megtett azért a kormány, hogy elbizonytalanítsa az embereket és tovább növelje az összeesküvés-elméletekben hívők számát.

De úgy tűnik, akármilyen hibát is vét a kormány, annak nincs és nem is lesz semmiféle következménye. Müller és csapata letagad mindent, a saját szavazóik pedig ezt el is hiszik. A kukába dobott vakcinákról hallani sem akarnak, mint ahogy majd vélhetően azt is letagadják, hogy a fővárosi idősotthonokban leállt az oltások beadása. Minden baloldali ármány, Soros György műve, a nemzeti keresztény oldal pedig nem győzi megmenteni a drága adófizetők életét. Nem kell politikai kérdést csinálni ebből az ügyből, de mégis csak a kormánypárt az, amely felelős az ilyen döntésekért, ezért elég nehéz mást elővenni ezekért. Szidhatjuk persze Gyurcsány Ferencet vagy Bajnai Gordont is a leállt oltásokért, csak hát sok értelme nem lesz neki. Tehát egyetlen kérdés maradt a végére, a kormány mivel magyarázza azt, hogy több mint egy hete leállt a fővárosi fenntartású idősotthonok oltási programja?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.