Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rajtunk a világ szeme

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az államtitkár úgy jelentette be, mint valami világszenzációt. Éppen csak azt nem tette hozzá, hogy na ugye. Mert amint bejelentettük, hogy nálunk bezzeg lesz kínai vakcina és rekordsebességgel be lesz oltva mindenki, néhány órán belül felizzottak a telefonvonalak, az európai országok tömegesen érdeklődtek, hogy mi ez, honnan, hogyan, és ők erről miért nem hallottak eddig? Most aztán mind egy szálig rohannak Pekingbe, hogy ők is szerezzenek a nagyszerű kínai oltóanyagból. Még nem engedélyezte az unió, hát persze, Kína nem is kért engedélyt Európától, nincsenek rászorulva, megcsinálták, kipróbálták, ők már oltanak vele, tehát jó és megbízható.

A bejelentés sok szempontból jelentős. Egyrészt kiderül belőle, hogy rajtunk a világ szeme, próbálják ellesni a módszereinket, ami nem csoda, rájöttek már, hogy a magyarokra érdemes odafigyelni, mert csupa remek intézkedéseket hoz az itteni kormány, nem győznek irigyelni bennünket. Másrészt reklám a kínai csodaszernek, hátha szárnyakat kap az oltakozási kedvünk, nyilván ettől keresettebb lesz az anyag, mint az unió által szerzett vakcinák, emellett az uniónak is odaszúrunk egyet, mert ez is mutatja, hogy elkéstek a megrendeléssel, mindenki elégedetlen, amiért nem áll rendelkezésre azonnal hordószámra az oltóanyag.

Közben azt beszélik, hogy például Brazília először örömmel választotta volna a kínait, de a vizsgálatok ellene szóltak, az ő méréseik szerint alig több mint ötven százalékos a hatékonysága, ráadásul furcsa ellenjavallatai vannak, például felerősíti a trombózisra való hajlamot, ami keltett némi aggodalmat, így inkább úgy döntöttek, hogy más megoldást keresnek, most a Szputnyikot próbálgatják, hátha az beválik. Nekik pedig különösen fontos lenne, nagyon sok náluk a beteg, sok a halálos áldozat is, ez azonban nem ok arra, hogy valami kétes hatékonyságú szert válasszanak.

Nálunk más szempontok szerint születnek a döntések, talán mert a mondás is azt tartja, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad. A keleti irányban történő fürkészés nem újkeletű, már hónapokkal ezelőtt járt egy orvoscsoportunk Oroszországban vakcinaügyben, akkor valamiért úgy döntöttek, hogy mégse kell nekünk a Szputnyik, akkoriban még viccelődtünk is vele, hogy a fő ok, amiért nem választottuk, az az, hogy a beadás után hetekig nem szabad szeszesitalt fogyasztani. Akkor küldtek is egy több ezres mennyiséget kipróbálásra – hogy azzal mi történt, arról nem tudunk semmit, de állítólag most Szijjártó Péter megint elment Moszkvába oltóanyagról tárgyalni. Mégiscsak meg kellene kérdezni, vajon mitől változott meg a véleményünk, már ha volt valami elfogadható oka. Így a közvélemény a rendelkezésére álló információk alapján alakítja ki a véleményét, és ha arra jut, hogy inkább nem kérné a Szputnyikot, nem kellene különösebben álmélkodni ezen. Most Kínába is küldtek orvoscsoportot, nagy kérdés, hogy minek, mert odaérkezésük után azonnal karanténba vonultak két hétre, ott tanulmányozták a dokumentációt és online konferenciákon vettek részt – ezt természetesen itthon maradva is megtehették volna, aztán látogatást tettek a gyárban, amiről már nyilatkozott is egyikük, aki egészen véletlenül az itthoni engedélyezést végző intézmény vezetője, hogy szép a gyár, meg modern. Hűha, ez igen – nyilván ezt kellene mondanunk erre, mert kiderült, hogy nem egy sufniban készül a vakcina, de hát igazából semmivel se lett szimpatikusabb ettől.

Az ügy attól vált felettébb „neccessé”, hogy a mi egyetlen miniszterelnökünk a szokásos péntek reggeli okoskodásában úgy fogalmazott, most már elég a teszetoszaságból, itt a kínai oltóanyag, akár milliós tétel is rendelkezésre áll bármikor, csak mondjon már a hatóság A-t vagy B-t, hogy minél előbb megkezdhessük a tömeges oltásokat. A tervek szerint ráadásul a legidősebbeknek szánja a kiváló keleti cuccot, amit úgy értékelnek nagyon sokan – és ez teljesen indokolt -, hogy az öregekért nem kár, különben is meghalnánk előbb vagy utóbb, nem olyan nagy veszteség, ha kicsit korábban következik be a vég, még a nyugdíjkasszának is jót tesz. Ráadásul olyanok is várnak a vakcinára, akiknek ez borzasztóan fontos lenne, például a sportolók, ők már készülnének az olimpiára, be kell tehát oltani őket minél előbb, a sportért felelős államtitkár be is jelentette, hogy már döntés született arról, hogy a sportolóinkat előre veszik, ez afféle hazafias cselekedet és kész. Feltételezem, hogy ők a Pfizer-féle oltóanyaghoz jutnak majd hozzá.

Várjuk tehát, hogyan dönt majd a gyógyszerészeti intézet, furcsa lehet nekik, hogy ilyen nagy nyomás helyeződik rájuk, nem szokás ez arrafelé, minden más gyógyszer esetében hosszasan vizsgálódnak, évekbe telik, mire engedélyezik egy gyógyszer hazai használatát, de hát most nehéz idők járnak, nem lehet sokáig totojázni, le kell győzni a járványt, minél előbb, és mi az elsők között akarunk lenni. Bármi áron. Lehet, hogy van biztonságosabb út is, de mi kanyarban szoktunk előzni. Különben is meg kell mutatnunk, hogy így kell ezt csinálni.

Mert rajtunk a világ szeme.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.