Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy év alatt nem sikerült előállni egy működőképes tervvel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokszor volt már szó arról, hogy mennyire sikeres, vagy nem sikeres a magyarországi oltások beadása, de most az Átlátszónak hála nem kell tovább talágatni, ugyanis egy orvos mondta el, hogy az eddigi feltételezések lényegében igazak. Orbán hónapokkal ezelőtt bejelentette ugyan, hogy megvan az oltási terv és napok alatt be tudják oltani a fél országot, ehhez képest ugyan prioritása lista valóban létezik, oltási tervről azonban nem beszélhetünk. Ennek eredménye egyébként az is, hogy lassan boldog-boldogtalan hozzájuthat az oltásokhoz, ha elég rafinált. De kezdjük a legelején, miszerint Magyarország kormánya hatékonyan használja fel az oltásokat.

A hivatalos adatok szerint több védőoltást adtak be, mint ahány embernek elegendő érkezett.

Volt már ehhez hasonló „statisztikai tévedés” korábban is, amikor egyik napról a másikra feléledt pár tucat covidban elhunyt beteg. Hogy a számok szándékos machinálásáról vagy egyszerű tévedésről van szó, azt nehéz lenne kideríteni, de hogy az emberek nagy többsége már nem hisz ezeknek a statisztikáknak, az egészen biztos. Ez az oka egyébként annak is, hogy sokan már az oltás hatékonyságában és biztonságosságában sem hisznek, hiszen a kormány kommunikációja a covid kérdésében több mint nevetséges. Az elmúlt hetekben azonban a járvány elleni védekezés egy új fázisába lépett, ugyanis az Európai Unió engedélyezte – noha ekörül is kialakult némi probléma – több covid elleni vakcina forgalmazását is a kontinensen.

Most az lenne a kormányok feladata, hogy hiba nélkül megszervezzék az oltások beadatását. Erre volt több hónapjuk, ezért nem érhette őket meglepetésként. Tisztában voltak nagyjából a számokkal, ezért megoldhatták a logisztikát, kidolgozhatták a megfelelő tájékoztatási kampányt. Na most ez körülbelül egyik államnak sem sikerült az EU-n belül. Egyrészt akadozik az oltóanyag ellátás – ez nyilván nem a kormányok hibája –, másfelől viszont sok helyen egyszerűen még azt a kevés oltást sem sikerült beadatni, amit az egyes államok megkaptak. Noha itthon lehet, hogy papíron ez megtörtént, de a valóság egészen más lehet. Nézzük az Átlátszónak nyilatkozó orvos mit tapasztalt ezzel kapcsolatban:

További probléma, hogy úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal – tudomásom szerint ampullánként egyszerre 5-6 vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani. Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti.

Így nem nehéz arról beszélni, hogy minden oltóanyagot sikeresen felhasználtak, csak hát nem mindegy, hogy azokat be is adták, vagy a kukában kötöttek ki. Ez a fenti is a szervezetlenséget mutatja és azt, hogy nem sikerült valódi tervvel előállni az elmúlt jó pár hónapban. Ezt nyilván letagadják, hiszen eddig is ezt csinálták, de attól a probléma még nem fog megoldódni. Müller Cecília ma a következőket mondta:

Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyat ér. Ilyen biztosan nem fordulhat elő.

Nem fordul elő, mert nem fordulhat elő. Kész. Nem vizsgálják ki, nem néznek utána, Müller tudja, hogy ez nem igaz, és kész. A gond csak az, hogy ezzel már nem nagyon tudnak megnyugtatni senkit. Amikor ugyanis egy orvos – aki minden nap szembesül a helyzettel – nyilatkozza azt, hogy lényegében ki kell dobniuk az oltóanyagot, akkor azzal nehéz vitatkozni.

De nem csak az oltóanyagok elosztását sikerült rosszul megszervezni. Az egész védekezésben hasonló tapasztalható, amit szintén az említett orvos mesélt el az újságíró kérdésére:

Oltási terv láthatóan nincs, aki ügyesebben informálódik az jut oltáshoz. A mi osztályunk például úgy értesült az oltások megkezdéséről, hogy meghallottuk, hogy a mellettünk lévő épületben már oltanak. Erre elkezdtünk lobbizni, hogy akkor mi is szeretnénk, hogy az osztályunk orvosait és többi dolgozóját is beoltsák, és akkor 3 napos levelezés után sikerült ezt elérnünk.

Ekkor újabb problémával szembesültünk: az orvosokon kívüli kórházi dolgozók nagyon jelentős része – a vakcina mellékhatásaitól való félelem és az erről terjedő, sokszor egészen elképesztő álhírek miatt – nem akarta beoltatni magát.

Annak ellenére sem, hogy volt olyan kollégánk, aki belehalt a betegségbe, és van olyan, aki hosszú ideje lélegeztetőgépen van, súlyos állapotban. Az átláthatóság és a tájékoztatás hiánya is felelős azért, hogy sok ember mindenféle baromságot elhisz. Ekkor azonban az oltást nem akarókat nem jobb tájékoztatással, plusz információval próbálták meggyőzni, hanem inkább kirúgással való fenyegetéssel, szelíd erőszakkal, ami megint csak nem az ideális megoldás.

Ott tartunk tehát 1 évvel a vírus kirobbanása óta, hogy az emberek tájékoztatása nem megfelelő, az ország újraindításával kapcsolatos legfontosabb dolog, nevezetesen az oltások beadatása pedig gyermeteg módon történik. Az viszont csak egy része a problémának, hogy mindent elrontanak, amihez csak hozzányúlnak, de amint javul a járványhelyzet és az ápolóknak, valamint orvosoknak lesz egy kis idejük fellélegezni és átgondolni a karrierjüket, akkor nincs kizárva, hogy akár tízezres számban fognak felmondani. A bizonytalanság, az információ hiánya és több egyéb ok vezethet ahhoz, hogy a már amúgy is romokban lévő egészségügyi rendszer állapota tovább romoljon.

Ha lehet ilyet mondani, akkor a vírus elleni védekezés szinte minden fázisát sikerült elrontania a kormánynak. Szakértőkkel és katonákkal felvértezve – nem is beszélve Müller Cecíliáról és Kásler Miklósról – sikerült elérniük azt, hogy a kórházi dolgozók egy része sem hisz már az oltásban. Úgy hiszem, ez igen nagy teljesítmény. Ezen felül pedig már nem is érdemes azon csodálkozni, hogy a lakosság nagy része sem kér az oltásból. Van egyáltalán olyan szegmense a kormányzatnak, ahol nem idióták ülnek a döntéshozó székekben, hanem szakmailag felkészült, értelmes döntéseket hozni képes egyének? Ha valami most nagyon fontos, az a magyar lakosság nyájimmunitásának elérése, hiszen anélkül a lezárásoknak és a korlátozásoknak soha nem lesz vége. Ehhez viszont az kellene, hogy a kormány ne a bevizsgálatlan kínai vakcinával riogasson, hanem szerezzen be olyan oltóanyagot, amiben az emberek többsége megbízik. Ameddig ez nem következik be, addig csak álmodozhatunk a lakosság teljes beoltottságáról.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.