Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


2022-re becsületes, az ország érdekeit szem előtt tartó politikusok kerestetnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nézegessük ezt a világbajnok teljesítményt. Hát nem csodálatos? Tíz év kőkemény munkáját egy nanométernyi kis szar vírus a falhoz csapta: 25 éves csúcson van az államadósság

… a magyar gazdaság teljesítménye 2020-ban 6,4%-kal csökkenhetett, a GDP-arányos költségvetési hiány 8,6% körül lehetett. […] AZ ELMÚLT 8 ÉV TÖRETLEN ADÓSSÁGCSÖKKENÉSÉNEK HATÁSA TŰNT EL EGYETLEN ÉV ALATT.

Ehhez képest Matolcsynak olyan látomásai voltak még nem is olyan régen, mint egy alaposan begombázott sámánnak. Akkor lefordítom magyarra: úgy tűnik, az ország gyakorlatilag hitelekből, állampapírokból és külső segítségekből üzemel. Vagyis tartozásokat halmozott fel. Szép, nem? Olyan ez, mintha egy család fizetésének 80%-a hitelek törlesztésére menne. Nem gyenge. Ennek tudatában költekezik ez az illiberális ámokfutó, a mi bőrünkre, akik megtermeljük a GDP-t, és ennek ismeretében lopja el teljesen törvényesen az ország vagyonát. És az egy dolog, hogy ekkora a hiány, de ez borít minden más (sarok)számot is. Ugrik az infláció, a pénz vásárlóértéke csökken, az élelmiszerek ára az egekben. Ezért van az, hogy hiába kap valaki több fizetést vagy nyugdíjat, mire odaér vele a boltba, szinte semmit nem ér a többlettel, mert sokkal nagyobb ütemben emelkedik a fogyasztási cikkek ára, mint az ő bevétele. Ez egy olyan dominó, ami mindenre kihatással van. 

Mit lehet ebből kiolvasni egy laikusnak? Azt, hogy sok látszatberuházásra, megszámlálhatatlan eszement hülyeségre ment el a pénz. Mit csináltak Orbánék a konjuktúra idején? Dézsmáltak. Ezért vannak a szólamok, hogy munkaalapú társadalom, meg nincs ingyen kenyér, leves, ebéd, miegymás. Nem, kérem tisztelettel, nem. Azért nincs segély meg támogatás, mert nincs pénz. Ennek tudatában zsarolt tavaly a vétóval és blöffölt bele a vakvilágba, mert nem volt semmilyen lap a kezében. Hitelt hitelre halmoz, és azt osztogatja a sajátjainak, amit majd persze mi, a lakosság (a fideszes fele is, nyugi) fogunk a gyerekeinkkel, unokáinkkal kézen fogva visszafizetni. Nyilván emiatt nem is tudunk majd felzárkózni, mert nyomja a hátunkat a teher. És ez még egy fél évig biztosan nem lesz jobb, legfeljebb stagnál, vagy esetleg rosszabb lesz. Nem hiszem, hogy túlzás kijelenteni: nagy bajban vannak, jóval nagyobban, mint Gyurcsányék voltak 2008-ban. Mindezt úgy, hogy az uniós tagságunk óta támogatások formájában befolyt az országba a GDP mintegy 40%-ának megfelelő összeg. Mi lenne, ha ez nem lenne? Mi lett volna, ha ez nem lett volna? Albánia szintjén szotyoláznánk? És ezek verték a dobot, hogy a szocik nem tudták a válságot kezelni?

Nem vagyok gazdasági szakember, csak a számok alapján próbálom összerakni a kirakóst. Ennek alapján pedig nagyon az az érzésem – bárki bármit mond -, hogy azért ilyen sérülékeny a gazdaságunk, azért nem áll biztos lábakon, mert kurvára el vagyunk adósodva. Tehát nekem ne ugasson senki, hogy fogjam be a pofám, ne hőbörögjek, mert Orbánéknál jobban senki nem ért hozzá, senki nem tudja. Tényleg. Náluk jobban senki nem tudott lopni ezidáig. Nulla, azaz nulla szakértelem, kormányozni nem tud, csak ha aranyeső hullik a fejére. De ha az aranyeső fekáliává változik, és végre meg kéne mutatni, milyen nagy ember ő, akkor lefagy.

Lehet, tényleg arra játszanak, hogy egy kormányváltással inkább kicsússzanak a felelősség alól, aztán elvitetik a balhét az ellenzékkel. Bár a számok makacs dolgok, őket ez soha nem zavarta. Itt az eredménye a sok stadionnak, letelepedési kötvényeknek, az eloffshore-ozott és eltüntetett milliárdoknak. Itt a hiány. Sehol máshol. És akkor még nem beszéltünk az ellopott magánnyugdíj-vagyonról, a belgrádi vasútról, vagy a Paks 2 fantasztikus feltételekkel megkötött hitelszerződéseiről. Édes istenem! Tíz éve pusztítanak, nem csak az agysejteket, hanem az ország javait is. Mindezt úgy, hogy a tőlünk ellopott adóforintokat alapítványokba pumpálják, amelyek onnantól kezdve elveszítik közpénz jellegüket, majd a kiszemelt földet, kastélyt, erdőt, tavat, sportklubot, ingatlant, bármit egyszerűen megveszik azokból a pénzekből. A végén pedig a jól bejáratott módszer szerint valamilyen állami vagy uniós támogatás segítségével felújítják, és máris legálisan ellopott magántulajdonná válik minden. Így kell ezt csinálni, bűnszervezetekre emlékeztető tempóban, éjszaka benyújtott, lóhalálában megszavazott törvényjavaslatokkal meg különféle titkosítási szerződésekkel megtámogatva.

Csak azt nem értem mégse, mire jó ez? Miért nem lehet ehelyett az országot felvirágoztatni, és a fejlődés útjára terelni? Ha húsz évig állítólag nem lehetett, akkor miért van az, hogy az elmúlt tíz évben meg sem próbálták? Miért a lopással, az ügyeskedéssel, a hazudozással vannak elfoglalva? Ez lenne a mi nagyon büszke magyar identitásunk? Mert ha igen, akkor ez tényleg hungarikum.

2022-re becsületes, az ország érdekeit szem előtt tartó politikusok kerestetnek. Azt hiszem, ezzel a kéréssel és elvárással nem vagyok egyedül. Pedig egyszerű, mint az egyszeregy. De valahogy itt minden annyira bonyolult. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.