Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Veszedelmes majdnem-terrorista

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bejárta a sajtót a szenzáció: meghosszabbította a bíróság annak a férfinak a letartóztatását, aki december 12-én óriási nagy bűnt követett el. Azt cselekedte, hogy egy utcai nyilvános telefonfülkéből (ezek szerint vannak még ilyenek) felhívta a 112-t, és az operátornak azzal fenyegetőzött, hogy szilveszterkor lerohanja a Parlamentet és terrortámadást hajt végre.

Ránézésre ezt gyerekcsínynek gondolná az ember, de mert felnőtt férfi volt a telefonáló, inkább az valószínű, hogy az illető elmeállapota nincs egészen rendben. Jó, végül is fenyegetés, nem lehet csak úgy legyinteni rá, nem is tették, szalajtottak érte egy csapatot, akik sikeresen elfogták, aztán őrizetbe vették, majd az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt elrendelte a letartóztatását, amit most a bíróság április 15-éig meghosszabbított. A tájékoztatóból kiderül, hogy az úriember hajléktalan, ült már börtönben közfeladatot ellátó személy bántalmazásáért, most is két eljárás folyik ellene garázdaság miatt, továbbá többször állt pszichiátriai kezelés alatt.

Hogy mi motiválhatta? Talán csak úgy gondolta, nagyobb biztonságban lesz télvíz idején valamelyik börtönben. Állítólag gyakorta választják ezt a megoldást a hajléktalanok, az ő helyzetükben nem olyan rossz választás egy börtön. Nyomós érvek szólnak mellette: koszt, kvártély, fűtés, ruházat, még akár barátokat is szerezhetnek, míg a kinti élet csupa megpróbáltatás, főleg a téli hónapokban, amikor nem tanácsos csak úgy behúzódni egy bokor alá aludni. A hajléktalanszállót nem igazán kedvelik, a sorsközösség nem feltétlenül tartja össze az embereket.

Ahhoz persze, hogy biztosan elérje ezt a célt, megfelelő súlyú bűnt kell elkövetni, ha ugyanis ellop valamit, az ehhez kevés, egy ilyen telefonálás viszont alkalmasnak tűnhet. Felhívni a központi segélyhívót, mindenféle hülyeségeket beszélni, aztán megvárni, hogy elfogják, ez nyilván megfelel. Azzal azért nem számolt, gondolom, hogy ennyire komolyan veszik, és terrorizmussal való fenyegetés miatt állhat majd bíróság elé, ahol három évre is büntethetik. Illetve az is lehetséges, hogy nagyon is számolt vele és nem kedve ellen való egy kicsit hosszabb szabadságvesztés, arra az időre legalább biztosított lesz minden, ami szükséges.

A hajléktalanok kívül esnek a társadalom érdeklődési körén. Vannak nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek, fűtött utca, a kormány arról is gondoskodott, hogy eltüntesse őket szem elől, de lényegében letudtuk őket. Elkönyveltük, hogy ők bizonyára így szeretnek élni, csak ilyenkor jutnak eszünkbe, amikor beköszönt a valódi hideg. Most aztán vörös kód, államtitkár nyilatkozik, hogy van elegendő szabad hely a szállókon, és ha mégsem lenne, megnyitják a szociális intézményeket is, senkinek nem kell az utcán éjszakáznia. Szerencsére megszólal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat illetékese is, hogy az elmúlt években a többség nem az utcán fagyott meg vagy hűlt ki, hanem a saját lakásában, azaz nemcsak a hajléktalanokra kell figyelnünk.

A probléma megoldva, senki nem fog megfagyni, vagy ha mégis, hát magára vessen. Minden élet számít. Az élet persze nemcsak annyi, hogy lélegzik az ember és nem fagy meg, más feltételei is vannak, és azokat a társadalmi szervezetek nem tudják megoldani. Nem tudnak mindenkinek enni adni, aki éhes, otthont biztosítani a fedél nélkül maradt embereknek. Újabb és újabb emberek kerülnek az utcára, nem ritkán családok is, és nagyon gyorsan olyan helyzetben találják magukat, ahonnan szinte semmi esély visszakapaszkodni. Ez is egy fajta válság, és valamiért erre nem dolgoz ki programot a kormány, ez majd megoldódik. Vagy nem, de ez szigorúan magánéleti kérdés, mindenkinek magának kell megoldania. Nem várhatunk mindent a kormánytól, ők fontos dolgokkal foglalkoznak, például munkahelyeket teremtenek – hogy azokkal mi lesz, akik már öregek és minimálnyugdíjból tengődnek, akik valamilyen betegségük miatt nem tudnak munkát vállalni, az már nem érdekli őket.

A mi majdnem-terroristánk már biztonságban telelhet, gondolom, áprilisig komoly vizsgálat folyik ellene, elvégre le akarta rohanni a Parlamentet, felderítik, nincsenek-e esetleg kapcsolatai mindenféle terrorszervezetekkel, vannak-e bűntársai, a végén talán még bíróság elé is állítják és lejátsszák vele a tárgyalást, nehogy már azt gondolja bárki is, hogy viccelődhet az állammal. Manapság a terrorizmus gyanúját nagyon komolyan kell venni. Különben se fordul elő nálunk ilyesmi, nem árt gyakorolni kicsit az eljárásrendet.

Remélem, addig még megvizsgálja egy-két orvos is, hátha csupán a pszichés állapota magyarázza ezt a bűncselekményt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.