Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rizikós játék ez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Demokratikus Koalíció (DK) petíciót indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be a párt frakciószóvivője szombaton a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Nyilván emiatt a DK ismételten hazaáruló és akadályozza a hazai járvány elleni védekezést, amellett, hogy természetesen a vírus oldalára állt. A probléma csak az, hogy vélhetően igen sokan egyet fognak érteni azzal, hogy ne helyezzék forgalomba a kínai vakcinát idehaza, hiszen a legutóbbi felmérések alapján annak hatékonysága 50,3 százalékos lehet, ami alig haladja meg azt a határt, amely fölött már használható egy vakcina. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA nem tárgyal a kínai vakcinagyártóval, ezért az oltás engedélyeztetése sem várható az elkövetkezendő hetekben. Ennek oka pedig nem lehet más, mint hogy az Európai Bizottság idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi–GSK (300 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech–Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Jó lenne persze beoltani a fél világot pár hét alatt, és véget lehetne vetni a mindenki életét megkeserítő korlátozásoknak, csak nem biztos, hogy nem lenne meg a következménye ennek a lépésnek. És nem csak azért, mert egy kínai vakcináról van szó, hanem azért, mert igen gyanús események történtek a cég háza táján. Nemrég érkezett ugyanis a hír, hogy távozott a Sinopharm kínai állami vakcinagyártó vállalat igazgatóságából Li Zhiming igazgatósági elnök, valamint a cégigazgató, Li Hui – írja a CNBC hongkongi tőzsdei közlésre hivatkozva. De a Sputnik, orosz vakcina körül is vannak érdekességek, hiszen többen is „véletlenül” kiestek a tizedikről és szörnyethaltak, akiknek valamilyen közük volt a vakcinához. Vannak persze véletlenek, csak egy kicsit talán sok véletlen egybeesésről van szó.

Nem állítom, hogy a kínai vagy az orosz vakcina rosszabb lenne, mint mondjuk a Pfizer oltása, de azért egyre több jel utal arra, hogy a hatékonyságuk nem ugyanaz. A kormány mégis korábban az orosz vakcinát, most pedig a kínait kezdte erőltetni. Orbán Viktor nemrégiben a következőket mondta ezzel kapcsolatban:

Ha az egészségügyi hatóságok elvégzik a dolgukat és a kínai vakcinát is tudjuk használni, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán még jóval nyár előtt is vissza kaphatjuk a régi életünket.

A kormányfő megjegyezte, hogy több millió adag kínai vakcinát be tudna szerezni rövid távon a magyar kormány, mert már kint vannak mindenhol a képviselői.

Ezzel nem mást érnek el a kormányzati szervek, mint hogy a már amúgy is borzasztóan alacsony oltási hajlandóságot vélhetően tovább csökkentik. Akkor pedig már mindegy is lesz, hogy milyen oltás érkezik az országba, hiszen ha nem sikerül a nyájimmunitáshoz elegendő számú embert beoltani, akkor fölösleges volt az egész történet. Ahhoz, hogy az emberek megbízzanak az oltás hatékonyságában az kellene, hogy megbízzanak a kormányban és annak kommunikációjában. Ezt már én magam is sokszor kiveséztem, de továbbra is igaznak tartom. Viszont azzal, hogy az EMA nem is vizsgálja a kínai gyártó vakcináját, akaratlanul is egy olyan üzenetet küld, amely szerint az az oltás vélhetően nem elég hatékony, ezért kár vele vesződni.

Ugyanakkor tény az is, hogy a Pfizer szerencsétlenkedik az oltások elkészítésével, illetve az EU is elég sok hibát elkövetett a beszerzések kapcsán. A legújabb hírek szerint csökkentik az EU irányába érkező dózisok számát, hogy aztán később megnövelhessék a cég kapacitását. Eközben Izrael – mivel többet fizetett dózisonként – már jóval a világ előtt jár a beoltott emberek számának tekintetében. Persze számítani lehetett egy oltási versenyre, de ez akkor is igen sokak hitét megingatja. Pont ezért nem annyira meglepő, hogy Orbán megelégelte a szerencsétlenkedést, és még ha kétes is a kínai vakcina, mégis készen áll arra, hogy beszerezze, és azzal oltassa be a lakosság azon részét, akik ezt igénylik. Kétlem viszont, hogy ez a terv sikeres lehet, hiszen az emberek borzasztóan szkeptikusak még a nyugati vakcinákkal szemben is, nemhogy egy Kínából érkezővel szemben.

Nyilvánvaló, hogy mindenki ennek a borzasztó időszaknak a végét szeretné már végre látni, de sajnos ez nem ennyire egyszerű. Hiszen ugyan már több oltás is elérhető, egyszerűen képtelenség megfelelő sebességgel gyártani ezeket a vakcinákat. Túl sokan élünk ahhoz a világban, hogy hónapokon belül beoltathassanak mindenkit, és egyik percről a másikra búcsút mondhassunk a covidnak. A nyár vélhetően már egy élhetőbb időszakot fog elhozni, de ha őszinték akarunk lenni, akkor elmondhatjuk, hogy ez az év még szinte biztosan nem lesz normális. De már legalább már látni azt a bizonyos fényt az alagút végén, hamarosan újra megölelhetjük rokonainkat, utazhatunk, és kiléphetünk este az utcára anélkül, hogy bűnözőnek éreznénk magunkat. Én is alig várom már ezt az időszakot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.