Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem unják még a szélsőjobbosok védelmezését?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A propagandamédia az istennek nem képes leszakadni a Capitolium ostroma körüli történetről. Na, nem azon vannak ők kegyetlenül felháborodva, hogy oda betörtek és rongáltak, hanem azon, hogy a történteket szinte a teljes közvélemény elítéli – teszem hozzá: joggal -, míg a BLM mozgalom megmozdulásait nem. Tény, voltak olyan történések a BLM megmozdulások során, ahol felmerül a bűncselekmény gyanúja. Történtek ilyenek, ezt nem hallgatja el senki, azonban ha megnézzük, hogy összesen hány millióan vettek részt ezeken a nagyon nagy többségében békés megmozdulásokon, akkor ez azért nem is akkora csoda. De arról is beszámoltak több helyen, hogy szélsőjobboldali provokátorok direkt keltették a feszültséget, és olajat öntöttek a tűzre. Nem mondom, hogy ez ok lehet bármiféle agresszióra, de a tényekhez hozzátartozik.

A több hónapos megmozdulások során – nem hivatalos adat, de a legtöbb helyen ez a szám szerepelt – 19 ember vesztette életét különböző okok miatt. Az is tény, hogy komoly károkat szenvedett több város is, összesen vélhetően – hivatalos adat ebben az esetben sincs – több, mint 1 milliárd dollár értékben. Igen ám, csak emögött a megmozdulás mögött egy általános felháborodás állt, amelynek jogosságán lehetne vitatkozni, de úgy hiszem, aki nem élt feketeként Amerikában, az nem igazán tudja, mit beszél. Nem azt mondom, hogy a boltok megrongálása, felgyújtása jogos volt, de nehéz amellett a tény mellett is elmenni, hogy a rendőrség tagjai között a mai napig bőven vannak olyanok, akik másként kezelik a feketéket. Hogy ez nem minden rendőrre igaz? Tény, attól még a statisztikák magukért beszélnek.

Most ugyan nem a BLM mozgalomról szeretnék beszélni elsősorban, de egy kis adalék a témához. Azokban az időkben több szélsőjobboldali, fegyveres csoport is jelen volt a tüntetések környezetében, hogy megvédjen különböző épületeket. Ehhez megvan a joguk. A probléma azonban az, hogy több tucat olyan videó van az interneten, ahol rendőrök pózolnak és haverkodnak ezekkel a fegyveres milíciákkal. Sőt, volt olyan rendőr is, aki ezen milíciák kitűzőit hordta a saját mellényén, amikor a tüntetések biztosítására érkezett. A rendőrség soraiban a mai napig megtalálhatóak szélsőségesek, sőt, az sem ritka, hogy valakiről kiderül, annak idején a KKK tagja volt. Ez a mai napig olyan probléma, amit nem kíván orvosolni egyik kormányzat sem.

Na de térjünk vissza a Capitolium ostromához. Az lényegében egy puccs-kísérlet volt, bárhogy is próbálják tagadni az abban résztvevők. Az, hogy sikertelen volt, már egy más kérdés. Na most, ha valóban elcsalták volna a választásokat és több millió amerikai szavazata tűnt volna el, amire válaszul az elégedetlen tömegek megrohamozzák a Capitolium épületét, akkor talán nem lepődtünk volna meg ennyire. Sőt, akkor vélhetően nem tekintették volna terroristáknak az oda beözönlőket. Forradalomról akkor lehet ugyanis beszélni, amikor a nép elégedetlen részének többsége egy igazságtalanság hatására a hangját hallatja. Ez lehet békés és agresszív. A Capitolium esetében ilyenről viszont nem beszélhetünk, hiszen az oda behatoló tömegnek semmiféle oka nem volt az ostromra.

A választások elcsalására abszolút semmiféle bizonyíték nem létezik. Az egy Trump által mondogatott álhír, amit a fanatikus rajongói egyszerűen elhittek. És elhiszem én, hogy vannak több millióan, akik ebben hisznek is, de ettől még nem lesz igaz. Na de mégis miért beszélek erről az egészről? A vérnyomásomat egy Szánthó Miklós cikk vitte fel, ahol is a szerző a következőket írta:

Érzékelhető, hogy az új szabály, az új erkölcs így szól: az a demokratikusan elfogadható, amit a balliberális oldal akként jelöl ki. Már a látszatra sem adnak, úgy folytatnak koordinált támadást Trumpék ellen, mintha a BLM-vandalizmus nem is lett volna. Úgy viselkednek, mintha nem is ők hintették volna el a morálisan megalapozott erőszakkultusz csíráját, sőt most az „erőszak sújtotta politikum” megmentőiként tetszelegnek.

Egy puccs és egy jogos alapokra helyezkedő országos méretű, több hónapig tartó megmozdulás egyszerűen nem összemosható. Értem én, hogy a legjobb védekezés a támadás, de ebben az esetben ez inkább tűnik gyermeteg megoldásnak, mint valódi védekezésnek. A Capitolium ostromát még a jobboldalon is igen sokan elítélték, sőt, Trump impeachment eljárását saját pártjának tagjai közül 10-en meg is szavazták. Nem igazán van értelme magyarázatokat találni az Egyesült Államok történelmének egyik legsötétebb napjára. És nem azért volt ilyen sötét, mert 5 ember életét vesztette, hanem azért, mert egy álhírekben hívő elnök több ezer fanatikus szavazója kérésre simán lerohanta a legfőbb törvényhozási épületet.

Még nem alakult ki polgárháború, de ha megnézzük az ezt követően létrejött állapotokat, akkor egyáltalán nem kizárható a dolog. Több ezer fegyvertartó tervez akár erőszakos megmozdulásokat is. Ezt a kormányzat is komolyan veszi ezúttal, és több ezer nemzeti gárdistával fogja megvédeni a fővárost, Washington DC.-t. Erre nem tudom, mikor volt utoljára példa, de nem mostanában, az egészen biztos. A BLM mozgalom nem a kormány megdöntésére készült, hanem azért tüntettek, mert úgy érzik, a rabszolgatartást követő évtizedekben sem sikerült eljutni oda, hogy egy fehér és egy fekete egyenlő legyen, legalább a törvények előtt. A Trumpisták agressziójára nincs értelmes, elfogadható magyarázat, pont ezért ítélte el tettüket szinte mindenki, politikai hovatartozástól függetlenül.

A BLM mozgalomnak szerintem az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, ami a Capitoliumnál kialakult és ami ezt követte. A szélsőjobb előretöréséhez nem kellett a BLM mozgalom, hisz ezek az ideológiák már korábban is léteztek. Magyarországon nincs BLM, mégis igen szép számban szaporodtak meg a szélsőjobboldali megmondóemberek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.