Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Álságshow járvány idején

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A temetkezés az egy iparág – ezt tudtam meg abból, amit a szentendrei temető üzemeltetője mondott, amikor az ottani állapotokról kérdezték. Ezek szerint muszáj lesz átrendezni az ismereteimet, eddig úgy gondoltam, hogy amit ott nyújtanak, az szolgáltatás, de hát aki benne dolgozik, feltehetően jobban tudja. Nem ez volt az egyetlen furcsaság abban, amit előadott, úgy fogalmazott például, hogy ha ő bemegy egy étterem konyhájába, nem akad ki azon, amit ott tapasztal. Hát a fene tudja, azért nem kell ahhoz különösebben igényesnek lenni, hogy az embernek legalább minimális elvárásai legyenek a színfalak mögött folyó tevékenységet illetően is.

Nem ismerem a temetői előírásokat, mint ahogy az emberek nagy többsége sem, de mint minden munkánál, itt is nyilván létezik egy szabályrendszer, amelyeket az ezzel foglalkozóknak be kell tartaniuk. És míg egy átlagembernek nem kell ezeket ismernie, az itt dolgozóknak, különösen az üzemeltetőnek tisztában kell lennie velük. Míg számukra minden holttest csupán egy munkadarab, a hozzátartozók számára a szeretteik földi maradványa, elvárják, hogy tisztelettel bánjanak vele. A cégvezető szerint a járvány miatt gyűltek fel nagy mennyiségben az elhunytak – hogy ez így van-e, arra jelenleg nincs adat, mint ahogy az önkormányzati vizsgálat szerint a halottak nyilvántartása is hiányos. Gondolom, ezek után nemcsak bennem tolul fel a kérdés, hogy vajon a név szerinti nyilvántartás legalább rendben van-e, vagy a jövőben a ravatalon szükség lesz egy végső azonosításra, valóban az fekszik-e a koporsóban, akit el akarnak temetni.

Lehetnek időszakok, amikor a szokásosnál nagyobb egy-egy településen a halandóság, most is ilyen helyzet állt elő. A helyi halottasházak befogadóképessége adott, ezért ilyenkor a lehető legrövidebb időn belül meg kellene történniük a temetéseknek, hogy felszabaduljon a hely az újabb érkezőknek. A járvány miatt a temetésekre is vonatkoznak a gyülekezési szabályok, elképzelhető, hogy vannak, akik kivárnak, mert szeretnének több száz fős búcsúztatót rendezni hozzátartozójuknak. Erre gondolniuk kellett volna a szabályok alkotóinak, ezt is elő kellene írni, hogy néhány napon belül meg kell történnie a temetéseknek. Aztán, majd a járvány után rendezhetnek népes megemlékezést. Bízzunk benne, hogy ennek legalább olyan következményei lesznek, hogy minden önkormányzat ellenőrzi a területén lévő halottasházakat és megnézi, milyen állapotok uralkodnak ezen a területen.

Olvastam olyat is, egy hozzátartozó írta le, hogy szerette kórházban halt meg, és mikor elment, hogy intézze a szükséges tennivalókat, beküldték a proszektúrán egy helyiségbe, hogy az ott tárolt halottak közül válassza ki a sajátját. Elképzelni sem tudok olyan válsághelyzetet, amely ezt megmagyarázhatná. Tény, hogy az egészségügyi dolgozók túlterheltek, ilyen azonban nem fordulhat elő. Főleg, mert a nyilvántartásokat – akár élőkről, akár holtakról van szó – nem szakszemélyzet végzi, ez adminisztrátorok feladata, és nem hiszem, hogy a mostani időszakban lényegesen több munkájuk lenne, mint egyébként. Amúgy közvetlen tapasztalatom is van, a barátnőm férje ősszel halt meg kórházban, nem volt ugyan covidos, de az ő esete se volt egyszerű. Látogatni nem lehetett, telefonon képtelenek voltak elérni a kórházat, végül sikerült, akkor derült ki, hogy már előző nap meghalt, nem ismerték az adatait, a nevét átadták a rendőrségnek, hogy keresse meg a hozzátartozóit. Mindezt úgy, hogy természetesen az összes igazolványát, zárójelentését és a szükséges elérhetőségeket tartalmazó papírjait vele együtt szállították be a kórházba, csak éppen nem találták vagy nem is keresték, ki tudja.

Hadházy Ákos most fölkavarta az iszapot, a kormányoldal egyből sértve érzi magát, azonnal ráparancsoltak a megyei kormánymegbízottra, nézzen utána az esetnek. Ő lóhalálában meg is tette és a válasz is elkészült, a szentendrei halottak között csak egy covidos volt, tehát Hadházy halálkampányt folytat, emellett azt sem volt rest megemlíteni, milyen rettentő sokat dolgozik ő mostanában, továbbá, hogy különben is, Szentendrén ellenzéki a polgármester. Hogy hány halottat tárolnak ott jelenleg és valóban egymásra rakosgatják-e őket, hogy elférjenek, arra nem tér ki, bizonyára számára nincs jelentősége, amúgy se az volt a feladata, hogy a tényekről meggyőződjön, hanem hogy azt mondja el, nem is igaz, hogy Covid-ban olyan nagy a halandóság. A rendőrség most nyomoz, történt-e bűncselekmény. Kérdés, milyen bűncselekményre gondolnak, de hát majd megtudjuk. Érjük be annyival, hogy beszéltünk egy jelenségről, de nem az követte el a kegyeletsértést, akinek a történtek felróhatók, hanem Hadházy, mert megmutatta azt.

Nincs szükség semmiféle okvetetlenkedő álhírnökökre, minden a lehető legnagyobb rendben van, a kormány járványkezelése több, mint kiváló, hurrá, hurrá! Valahogy így kellene viselkednie az ideális ellenzéknek, esetleg időnként követelni, hogy még több hatalmat a Fidesznek, így képzelik ők. Kár, hogy semmi kedvünk hozzá.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.