Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Fidesz tenyérjósai nem engedik magukat kibillenteni a valóságtagadás kegyelmi állapotából

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet a Reuters hírügynökség az Ipsos céggel közösen végzett csütörtökön és pénteken.

A megkérdezettek döntő többsége elítéli a kongresszus megrohamozását, ehhez képest csupán 12 százalék rokonszenvez a behatolókkal.

79 százalékuk „bűnözőknek” és „bolondoknak” minősíti az ostromlókat, még a republikánusokra és Donald Trumpra szavazók kétharmada is, miközben mindössze 5 százaléknyian gondolnak úgy a Capitoliumba betörőkre, mint hazafiakra.

Nehéz elhinni, de a fideszes állami hírügynökség, az MTI is beszámolt erről a hírről, és bár azt ígértem magamnak, hogy leszállok az amerikai témáról, elengedem, hadd menjen, sajnos még egy kicsit kénytelen vagyok tolni a rozsdás triciklit. És nem azért, mert az összeesküvés-elméleteket egyfajta drogként használó, és attól látványosan betépett sámánok és társaik szerintem bűnözők volnának, sőt, szerintem még csak nem is bolondok. Ők egy olyan létező csoportot jelenítenek meg, amely alapvetően vesztese a társadalmi-politikai, de főleg gazdasági folyamatoknak, akiknek nincs jövőképük, akik számára valójában egyetlen politikai oldalnak sem volt soha mondanivalója (nem amerikai sajátosság), és akiket éppen ezért szólíthatott meg sikeresen a Trump nevű erős ember (aki nem politikus, hanem reality show hős) az ő ősprimitív, populista, ha kell, fasisztoid, szexista, rasszista, és még ki tudja milyen kirekesztő üzeneteivel. Szerintem nem bűnözők, nem bolondok, csak mindenki másnál könnyebben manipulálhatók és fanatizálhatók (nem amerikai sajátosság).

Visszatekeredve az eredeti felvetéshez. Már az is elég vicces, hogy ugyanezt a hírt hogyan tálalta a pártállami média (A republikánusok nem Trumpot hibáztatják), de ennél sokkal erősebb tartalmat fújt szembe a virtuális szél a párhuzamos univerzumból. A Fidesz-KDNP (de főleg a KDNP vallásos révületben utazó udvari lapja, a vasarnap.hu ún. exkluzív (franc se tudja, mitől exkluzív) interjút készített a CÖF-ös ifj. Lomnici Zoltánnal, aki egyrészt alkotmányjogász, másrészt munkaköri leírásának megfelelően a közpénztévének bármikor szívesen újrafogalmazza a mondanivalóját annak megfelelően, ahogy a pártállam által távirányított szerkesztőségtől parancsba kapta.

Hiába telt el egy jópár nap a Capitolium soha nem látott ostroma óta (amivel nekem még nem sikerült még mindig azonosulnom); hiába rökönyödtek meg sorra és ítélték el a világ vezetői mindazt, ami Washingtonban történt (kivéve Kim Dzsongunt, aki nem a trumpisták csörtetését ítélte el, hanem Joe Bident, aki szerinte olyan veszett kutya, akit bottal kellene agyonütni); hiába láttuk a saját szemünkkel, hogy maskarás, Trumpért rajongó emberek masíroztak fel-alá ott, ahol keresnivalójuk nem lehetett volna (ez nem csak őket minősíti, hanem a törvényhozás épületének őrségét is, bezzeg ha az MTVA verőemberei lettek volna ott); hiába ítélték el a sajátjai is Donald Trump közveszélyes, káoszt és halálos áldozatokat is követelő viselkedését (Lisa Murkowski, Alaszka republikánus szenátora például egyenesen lemondásra szólította fel Orbán ikertestvérét, mondván, épp elég kárt okozott); hiába mutatják a kutatások, hogy az amerikaiak mit gondolnak saját magukról, az elnökükről és a Trump hergelése nyomán idegállapotba került honfitársaikról, a Fidesz tenyérjósai nem engedik magukat kibillenteni a valóságtagadás kegyelmi állapotából, és rendületlenül magyarázzák a megmagyarázhatatlant. Ímhol Lomnici vasárnapi szakértése:

Az USA-ban alkotmányos válság van, de ezt az alkotmányos válságot nem Donald Trump hozzáállása teremtette meg, hanem a 2020-as elnökválasztás azon sajátossága, hogy számos államban nem sikerült maradéktalanul tisztázni a választási csalás gyanúját.

Jó, belátom, ez sehol nincs ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban mit adtak elő ugyanezen a felületen az kormány egyéb, szakértőnek csúfolt szekértolói. Sajnos csak késve találtam rá az alábbi gyöngyszemekre, de ha már így alakult, akkor szívesen megosztom mindenkivel:

  • Valóban nem szép dolog betörni egy parlamentbe, de meg kell értenünk az emberek felháborodását. Többen szavaztak Trumpra, mint Joe Bidenre, mégis ő került az ország élére. (ordító hazugság szemben azzal, hogy többen szavaztak az ellenzékre, mégis a Fidesznek van kétharmada a parlamentben – szerk.) Egy neomarxista politikus! És még nála is rosszabb Kamala Harris alelnök, aki jó eséllyel átveszi majd az elnöki posztot, ha Biden egészsége vagy idős kora miatt visszavonul. (Georg Spöttle ufóhívő és biztonságpolitikai szakértő)
  • Trump igyekezett a nemzetállam feletti birodalmat képviselő deep statet felszámolni (jaj de jó, mert Orbán már majdnem elkészült a sajátjával – szerk.), vagy legalább korlátozni, de ez nem sikerült neki. Elindult ugyan ezen az úton, de a világtörténelem leghatalmasabb médiagépezete volt az ellensége! – Nem az ellenfele: ellensége. Nem tudta elbeszélni az amerikaiaknak a valós problémákat és a mögöttük álló erők kilétét sem volt képes felfedni, ezért az indulatok felerősödtek, most pedig polgárháborúba zuhan az amerikai társadalom. (…) a Capitolium elfoglalásában provokáció is szerepet játszhatott. Biztosra veszem, hogy rászerveztek a tüntetésre, mert magától a nép ritkán szokott rombolni. (Bogár László, orbánista közgazdász)

Nem ez a valami, hanem a felismerés: ezekhez képest Nógrádi tanár úr, másik okleveles (vagy oklevél nélküli?) biztonságpolitikai mindenhez is értő – aki szerint a távozó elnököt támogató zavargó tömeg fő mozgatója nyilvánvalóan az volt, hogy Trump nem fogadta el választási vereségét, miközben az általa hangoztatott választási csalásokat sehol nem tudta bizonyítani – egyenesen normális, kiegyensúlyozott, korrekt kultúrembernek tűnik. Vagy ha nem is, de az biztos, hogy ezen a ponton kell bezárni az internetet, és feladni az utolsó kenetet a közélet iránti érdeklődésnek. Pedig a lényeg, ahova el akartam jutni, még hátra volt, újra Lomnicié a szó:

Az elmúlt hónapok eseményei rengeteget rontottak az Egyesült Államok megítélésén, de újra le szeretném szögezni, hogy az USA-nak már eddig sem volt erkölcsi alapja ahhoz, más országokon kérje számon a demokráciát, bárhol a világban beavatkozzon. 

Hát ez itt a lényeg, ide kellett kifuttatni az elmúlt napok összes zavaros, hazug kormánypárti megszólalását, ezért nem lesz baj, hogy a felcsúti ikertestvér nem készült B-tervvel, ezért van az, hogy a mindenkinek beszólogató, minden kritikus hangot megfogalmazó politikust soha bizonyítást nem lelt rágalmakkal vádoló Orbán-kormány most a kölcsönös tisztelet talaján áll: mert az az Egyesült Államok, ahol a be sem iktatott elnök felelős azért, mert vesztes ellenfele, a regnáló elnök nem tudta megakadályozni, hogy az általa felhergelt tömegek becsötertessenek a Capitoliumba, az nekünk, szuverén mimagyarok Orbán Viktornak ne ossza az észt demokráciából. Nem kell sok, és hamarosan már ott fogunk tartani, hogy ezek Donald Trump nevű emberről nem is hallottak. Ennek az előszobája az, amikor ifj. Lomnici Zoltánok jobban tudják az amerikaiak unortodox kétharmadánál, hogy mit gondolnak a saját elnökükről.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.