Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az elszámoltatásról azért ne feledkezzünk meg

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már régóta érik a dolog, és a mai napon végre be is jelentették az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok vezetői leendő kormányzásuk 6 alapelvét. Persze ezeket elolvasva rámondhatjuk azonnal, hogy ez nem más, mint egy kívánságlista, de kik azok, akik ezért majd tehetnek a jövőben? Az ellenzéki összefogás egyre több felmérés szerint megnyerheti a választásokat. Ez talán évekkel ezelőtt is ugyanígy igaz lett volna, ha nem lett volna fontosabb a személyes politikai érdek az emberek érdekeinél. Évek óta könyörög a társadalom azért, hogy álljanak össze a jelentősebb ellenzéki pártok, és induljanak egy közös listán, közös jelöltekkel. Erre 2019-ban hajlandóak voltak, aminek meg is lett az eredménye. Azóta a főváros az ellenzék kezében van – a megyeszékhelyek felével egyetemben -, ami azóta is szálka Orbán szemében. Ha valami, hát 2019 tökéletesen megmutatta, hogy a Fidesz egyedül akkor verhető, ha az ellenzék hajlandó összefogni. Tetszik, vagy sem.

Orbán az utóbbi években hibákat követett el kormányzása során, amelynek eredményeként népszerűsége is csökkenni látszik. Jó pár kérdésben elszámolta magát, és ugyan a német nagyvállalatok érdekei az európai szintéren eddig gond nélkül kisegítették, ez nem lesz mindig így. Nem nagyon érdemes ugyanis elfelejteni, hogy a német multik nem segíthetnek minden helyzetben. Elég csak megnézni a Borkai, majd később a Szájer-botrányt, amely bőven visszavetette a pártot. Orbán is tisztában van azzal, hogy a jövő évi választás szoros lehet. A propagandisták hónapok óta próbálják támadni az ellenzéki összefogást, sőt olyan is volt, aki lényegében ellenállásra szólított fel, amennyiben nem a Fidesz nyerne a 2022-es választásokon. Hogy ez törvényileg mennyire elfogadható, az egy másik kérdés.

A Fidesz mögött nyilván van és talán még évekig lesz is egy szemmel látható tömeg, amely szinte bármikor mozgósítható. Ezen tömeg mellett rendelkeznek egy kisebb „hadsereggel” is, amelyik szerintem pénzért akár lázongásokat is gond nélkül ki tudna robbantani. 2006 nem a véletlen műve volt, ezt úgy hiszem, a legtöbben pontosan tudják. Azonban ezen csoportok figyelembevételével sem sok esélye van a Fidesznek, ha az előrejelzések szerint a következő választásokat elbukják. Egyszerűen már túl sokan vannak a másik oldalon, ott, ahol a demokrácia lerombolása nem elfogadott többé. Túl sok az elégedetlen, munkáját vesztett ember, ami az elbaltázott gazdaságvédelemnek is köszönhető. A járvány ezúttal nem segítette – kivéve annak első hullámát – Orbánt, hanem talán pont megadta uralkodásának utolsó döfését.

Pont ezért fontos az, hogy most az ellenzéki összefogás előállt egy 6 pontos tervvel, hiszen jobb, ha az emberek tudják, mik az ígéretek. Ebből nyilván nem lesz minden megvalósítható, pláne nem 4 év alatt, de az ember olyan, hogy szereti tudni, mire is számíthat, mik az elvárások. A Fidesz is még az uralkodása elején ígérgetett szépen, futtata a kampányait, noha végül a 2008-as válság és az őszödi beszéd kellett ahhoz, hogy megnyerjék a választásokat. Ezt követően a folytatjuk már elegendő kampánynak bizonyult, hiszen az ellenzék széthullott, mint ahogy az emberek bizalma is feléjük. Ezt követően a Fidesz mindent megtett azért, hogy választásokon szinte lehetetlen legyen őket leváltani, és ez be is vált egészen addig, ameddig az ellenzéki szövetség létre nem jött.

Olyan köztársaságot akarunk, ahol a polgárok ellenőrzik a kormányt, és nem a kormány a polgárokat. Olyan jogállamot, ahol a hatalom szolgálja a törvényt, és nem a törvény a hatalmat. Olyan szabad országot, ahol szabad a sajtó, szabad a szólás és a gondolat, szabad a tudomány, az oktatás és a művészet, ahol szabad a vallás és a lelkiismeret, de ahol nincs szabadrablás és korrupció. Olyan demokráciát, ahol a polgárok értelmes vitákban, eleven civil és helyi közösségekben, a politikai részvétel különböző fórumain, és szabad, tisztességes és egyenlő feltételeket biztosító választásokon maguk alakítják az ország jövőjét. Az államnak a lehető legtöbb szinten intézményesíteni kell az érdekegyeztetést a politikai hatalmaskodás kordában tartására, védenie kell a családokat és a helyi önkormányzatok autonómiáját, a nemzeti kultúrát és az ezeréves hagyományainkat. Véget vetünk az oligarchák hatalmának, az uram-bátyám világnak, leszámolunk a korrupcióval és megteremtjük a számonkérés jogszerű és hatékony rendszerét; nem félünk csatlakozni az Európai Ügyészséghez. A törvényes rend államát hozzuk létre, amelyben minden magyar polgárt azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg.

A fenti pont ugyan csak a második a sorban, mégis ezt tartom talán a legfontosabbnak, amire alapozni lehet majd a jövőben. Ha ugyanis az itt leírtak valósággá válnak, úgy elkezdhetjük újáépíteni az országot, annak alapjaitól. Valódi demokratikus alapok nélkül ugyanis teljesen mindegy, hogy mit csinálunk, soha nem fog változni a helyzet. Egy dolgot hiányolok a 6 pontos felsorolásból, mégpedig az elszámoltatást. Nincs talán olyan dolog, amit jelen állás szerint jobban szeretnének látni azok, akik végigszenvedték Orbán uralmának 10 évét. Elszámoltatás nélkül ugyanis velünk maradnak ezek a tolvaj, nemzetrontó politikusok, akik később még további károkat okozhatnak. Elszámoltatás alatt nem mást értek, mint hogy minden egyes politikus, miniszter és egyéb komoly posztot betöltő figura kerüljön bíróság elé, amennyiben visszaélt a hatalmával.

Polgármesterek, miniszterek, államtitkárok kerüljenek börtönbe, amennyiben törvénytelenségeket követtek el. Ne hivatkozhassanak a mentelmi jogukra és semmi másra sem, és ne legyen velük szemben elnéző sem a főügyész – akinek szintén bíróság előtt a helye –, sem pedig a bíróság. A Fidesz által az utóbbi 10 évben elkövetett bűnök nem megbocsájthatóak, ezért azokért felelniük kell az elkövetőknek. Egyszerűen nem elfogadható az, hogy állandó jelleggel megússzák azok, akik hatalmukkal visszaélve több millió ember életét és jövőjét tették tönkre. Elszámoltatás nélkül egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is végleg megváltoztatható a magyar társadalmi berendezkedés és az ország állapota. Amennyiben az elszámoltatás megkezdődött, meg is alapozható a demokratikus államberendezkedés újáépítése, amihez a fenti pont elengedhetetlen. Most úgy látom, jövőre szinte biztosan történelmi évünk lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.