Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az éjféli vírusmegosztás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem tudom, ki mekkora izgalomban várta az e heti miniszterelnöki bejelentést, amelyet már napokkal korábban belengetett a kis nagy ember, kellő hőfokra izzítva a várakozást, nyugalom, hétfőn közhírré tétetik, hogyan kell viselkednünk az ünnepeken. Csodálatos ez az össznépi fegyelmezettség, ahogy egy ország várja ugrásra készen, hogy megmondják neki, mit tegyen a következő időszakban. Már nem esünk pánikba, mint ahogy tavasszal tettük, amikor felvásároltunk mérhetetlen wc-papír, száraztészta-, ásványvíz- és lisztkészleteket, éppen csak bunkereket nem ástunk hirtelen ijedtünkben. Azóta túljutottunk az általános tagadás időszakán, aztán következett a részleges lázadás, ám miután elkezdték az engedetlenek példás megbüntetését, mindenki inkább beadta a derekát és betartotta az óvintézkedéseket, már csak azért is, hogy ne fizesse ki a gatyáját is a bírságokra. Most pedig ott tartunk, hogy mindenki lesi a rádiót, tévét, internetet, ki honnan tájékozódik, hogy megtudja, most éppen mi a teendője.

A kormány végtelen figyelmességének köszönhetően már hétfőn megtudhattuk, hogy szentestére feloldják a kijárási tilalmat, így mindenkinek marad elegendő ideje arra, hogy megvásárolja a közös családi vacsorához valókat és el is készítse a megfelelő mennyiségű ételt, szinte ipari mennyiségről van szó, elvégre tíz felnőttben és akármennyi gyerekben van megszabva a résztvevők létszámának felső határa. Azért nem sokan lehetnek, ahol ennyi ember adja ki a szűkebb családot, remélhetően nem panelban laknak, mert ott nehezen férnek el ennyien. Persze ez a szentestei könnyítés igazából nem is erről szól, valójában az éjféli mise miatt történt mindez, hiszen ha kijárási tilalom van, hogyan mehetnének el a magyar keresztény tömegek az éjféli misére? Mégiscsak 2020 évvel ezelőtt született meg a kis Jézus, még a betlehemi csillagok is most jelentek meg, ami pedig ritkaság, mert legközelebb csak négyszáz év múlva láthatnánk ilyet, már amennyiben élnénk akkor, de nagy valószínűséggel erre nem sok esélyünk nyílik.

Jézus tehát 2020 éves lenne, persze közben meghalt átmenetileg, de aztán feltámadt, és azóta folyamatosan jelen van, ha így nézzük, tényleg, már 2020 éves, hát bizony nagyon öreg már szegény, nem lehetett könnyű neki végignézni ezt a rengeteg zűrzavart, amit az emberiség produkált a húsz évszázad alatt, sokszor az ő nevében is. Megjegyzem, nem lehet neki túl nagy befolyása a mindenhatónál, ha azt sem tudta elintézni, hogy legalább rá hivatkozva ne kövessenek el ordas gazemberségeket. Lehet persze, hogy nem volt ellenére az ilyesmi, akkor viszont semmi okuk nincs az embereknek, hogy hozzá fohászkodjanak.

A hit az eltelt két évezred során többször is alaposan megrendülhetett, amikor a halandó ember mindenféle borzalmakat kényszerült átélni, hiába imádkozott, Isten valami mással volt elfoglalva, a rettenet bekövetkezett, az idők során nagyon sokan el is fordultak a vallástól, természetesen mindig voltak, akik számára az örök reménység fontosabb volt a megélt valóságnál és beérték az öröklétben való kárpótlás ígéretével. Nem ismerem az arányokat, főleg a mai magyar társadalomban meglévő arányokat, hiszen a most hivatalos polgári, konzervatív keresztény értékrend módosítja kissé a valóságot, előtörtek a templomépítő hajlamaink és most még az is templomba megy, akinek a háta közepére sem hiányzik az ottani ceremónia, de ha ez az elvárás, hát megteszi, mint ahogyan a múltban nagyon sokan beléptek a pártba.

A jelenség ugyanaz, csak más irányú, talán a személyek is ugyanazok, vagy ha nem is, hát az utódaik az egykori díszpárttagoknak, mert a jellem az többé-kevésbé öröklődik, a szülő mintáját követi a gyermek, nincs ebben semmi meglepő. A kor hol ezt, hol pedig azt várja el az emberektől, már azoktól az emberektől, akik mindenáron boldogulni akarnak. Most éppen az éjféli mise lesz az a nagy seregszemle, ahol feltétlenül ott kell lennie mindenkinek, aki számít. Hogy aztán ettől mit remélnek, azt el sem tudom képzelni, de nyilván tömegek lesznek a templomokban.

Hogy a vírusnak ez tetszeni fog, az biztos, mint ahogy Orbán is elégedett lesz. Jézus véleményét sajnos nem ismerjük, Istenét sem, bízzunk benne, hogy legalább nagyon fog tetszeni nekik, hogy ekkora áldozatot hoznak a kedvükért. Másnaptól persze visszatér az élet a megszokott kerékvágásba, tilalmak tömkelege, korlátozások, aki nem ér haza este nyolcig, megnézheti magát. Reméljük, hogy legalább a józan esze nem hagy el mindenkit szenteste sem és inkább kihagyja a vírusokban gazdag éjféli misét. Talán ettől még nem fog elkárhozni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.