Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Kibabrált velük az élet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már sokadszorra tátom el a számat a fideszes megmondóemberek valamelyik kijelentésén. Deutsch Tamás most tarolt, olyan önfeledt boldogsággal mondta bele a kamerába – nem is egyszer – a vallomását önmagáról, a pártjáról és ezek erkölcsi sarokkövéről, hogy szinte megkönnyeztem.

Az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértették, hanem amikor az az érdekében áll.

Fogalmam sincs arról, hogy önmagától találta ki ezt az önleleplező okosságot Deutsch Tamás vagy valaki szólt neki, hogy ezt gondolta ő, de bárhogy volt, a végeredmény borzalmas. Mondhatnám persze, hogy okos ember eleve meg sem sértődik, de ez éppen olyan életszerűtlen baromság lenne, mint a fenti idézet. Az embernek – az okos embernek is – van lelke, ha megsértik, akkor az rossz neki. Ha nem így van, akkor az az ember nem okos, hanem érzéketlen. Tehát nem mondok ilyesmit, de azt igenis mondom, hogy aki nem akkor sértődik meg, amikor megbántják, hanem akkor, amikor az érdekei úgy diktálják, az nem okos, hanem erkölcstelen, számító, sunyi gazember. Azzal pedig egy közepesen hülye sem henceg, nem hogy az, aki okos. Vagy azt mondták neki, hogy okos, ő pedig elhitte.

Az a helyzet, hogy ez az egyetlen – szellemesnek vélt – kijelentés megmutatja, miféle alakokból áll az a társaság, amelyik mostanra megszállta az országot. Pontosan ilyenek, és mindannyian ilyenek. Ami az ő érdekükben áll, csak az számít, azt aztán keresztül is verik. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy ki és milyen árat fizet érte. Valamikor, harminc évvel ezelőtt, egy büdös kollégiumi szobában megszületett a nagy terv, hogyan lehet saját vállalkozásként működtetni és lényegében kifosztani egy egész országot. Még csak abban sem lehet reménykedni, hogy egyszer kihalnak az „alapító atyák”, mert az utódaik már kikeltek, felnőttek és ott nyüzsögnek a moslékos dézsa körül. Ha lehet, talán még mohóbbak és gátlástalanabbak, mint az elődeik.

Nem rövid ez a cikk a Szabad Európán, de érdemes időt szánni rá, és figyelmesen elolvasni. Ez a NER. Mi is belefutottunk már többször is olyan, bárminek álcázott vállalkozásba – közvéleménykutató, elemzőműhely, családokat segítő ez meg az -, ahol rövid úton vissza lehetett vezetni a Fideszhez a céget. Számtalan ilyen vállalkozás és alapítvány működik, ezek már fiatal nerencek, akik rászívják magukat a közpénzcsecsre, eleve ez volt a terv, ezért küzdöttek talán a középiskola óta. Életcél, karrier a mások munkáján élősködni. És működik. A régiek kiépítették a rendszert, az újak, az örökösök pedig belakják.

Ha mégis bukik a rezsim – pontosabban amikor bukik – rengeteg fiatal élete megy pocsékba. Igaz, hogy maguk döntöttek a piócalét mellett, és nem gondoltak arra, hogy a vérszívók addig zabálhatnak, ameddig valaki le nem szedegeti őket a bőréről, és akkor annyi. A pióca nem tud legelni, nem tudja megenni sem a csülköspacalt, sem a sárgarépát. Nem tud útra kelni, hogy jobb helyet keressen, nem tud megtanulni máshogyan élni. A pióca csak vért tud szívni, semmi másra nem alkalmas. Ezek az ifjú nerencek is úgy fognak lepotyogni a közpénzforrásról, hogy igazából piaci viszonyok között értéktelenek. Azok a kapcsolati hálók, melyeken csimpaszkodva tervezték a szép jövőt, Orbánnal együtt fognak apró cafatokká szakadni, többé nem lesznek alkalmasak a használatra. Márpedig ez a generáció erre építette a karrierjét, hogy viszik tovább a boltot. Pontosan ez az oka annak, hogy a kormányváltás egy nagyon komoly és mélyreható nagytakarítással kell, hogy kezdődjön. Milliárdok csorognak el a közösből, el kell zárni ezeket a csapokat, és arra fordítani a közpénzt, amire az való.

Nem tudom, hányan lehetnek, akik arra rendezkedtek be, hogy a NER fogja biztosítani a megélhetésüket. Biztosan nem kevesen, de abban is biztos vagyok, hogy messze nem elegen ahhoz, hogy hatalomban tartsák a Fideszt. Ebben az a nagyon fájdalmas, hogy ezek a fiatalok vagy eleve sérült erkölcsi mércét örököltek, vagy a család, a rokonság nyomorította meg őket. Ha nem ez történik, akkor remek mérnökök, hentesek, virágkötők, orvosok lehettek volna, hasznos és értékes tagjai annak a társadalomnak, melyen ők élősködni akartak. És ahogy az emlegetett pióca sem képes tanulni és új szokásokat felvenni, ez az új generáció sem lesz rá képes. Belőlük lesznek a sértett kisemberek, akik úgy élik le az életüket, hogy biztosak abban: méltatlanul kevés, amit elértek, kibabrált velük az élet. Pedig nem. Ők babrálnak ki önmagukkal.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.