Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már nem maradt senki Brüsszelben, aki képviselhetné őket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Telex riporterei fogták magukat és elmentek Brüsszelbe, hogy bemutassák, milyen ott a helyzet Szájer-ügyét követően. Nyilvánvalóan az Európai Parlamenttel kezdtek, ahol megszólaltattak több EP képviselőt is. Lehet, hogy nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy a megszólalók között nem volt egyetlen fideszes sem, hiszen akik nyilatkoztak, mind külföldi pártok képviselői voltak. Az ember azt gondolná, hogy a magyar parlamenttel szemben az EP egy kulturáltabb közeg, ahol egy újságíró minden gond nélkül tehet fel kérdéseket, hiszen az ottani képviselőket mi juttattuk oda, hogy minket képviseljenek. Ezt a legtöbb külföldi párt meg is érti, ezért számukra természetes az, hogy ha őket egy riporter – érkezzen is bárhonnan – kérdezni szeretné valamiről, akkor szakítson időt erre és válaszoljon a feltett kérdésekre.

Vannak persze olyan esetek, hogy egyszerűen nincs ideje egy képviselőnek erre, ezért megkéri a riportert, hogy beszéljenek egy kicsit később, amit minden épeszű újságíró el is fogad. Az viszont, ami a Telexes videón is látszik a fideszes képviselők részéről nem elfogadható, hiszen nem tettek mást, mint lekoptatták az újságírókat. De a videón szereplők közül is kiemelkedik Győri Enikő fideszes EP képviselő, aki egyszerűen hülyének nézte a riportereket. De lássuk is magát a videót:


Namármost Győrinek az EP a munkahelye és mint olyan, őt ott lehet zargatni. Az EP nem a magánlakása, ahol megilleti a magánszférája. Győri egy közalkalmazott és mint ilyen, köteles rendelkezésére állni a sajtónak. Tőlünk kapja a fizetését, amiért cserébe köteles válaszolni a feltett kérdésekre, mivel a riporterek a magyar szavazókat képviselik, ezért ha a válaszadást megtagadja, az lényegében azt jelenti, hogy nem hajlandó elszámolni a saját szavazói felé. Persze ha nem a Telex munkatársai találták volna őt meg, hanem mondjuk a 888, vagy a Pesti Srácok valamelyik riportere, akkor egészen biztosan azonnal beinvitálta volna őket egy reggeli teára ahelyett, hogy őket is elzavarja.

Alapesetben egy képviselő egyszerűen nem mondhatna nemet egyetlen újságírónak sem, hiszen munkaköri leírásához tartozik a nyilatkozatadás. Megtehette volna, hogy azt mondja a kérdezőnek; ha ad pár percet rendbe szedem magam és válaszolok minden kérdésére. Ehelyett kegyelemről beszélt, majd inkább fogta magát és elbújt egy ajtó mögé a kamerák elől. Mennyire gyáva, szánalmas teljesítmény ez egy megválasztott képviselőtől? Kit képvisel egy ilyen ember? Úgy tűnik, a fideszes és kndp-s politikusok nem csak idehaza gyávák, de a belga fővárosban is. Azt persze már megszokhattuk, hogy ezek az emberek nem rendelkezhetnek saját véleménnyel, de a milliós fizetésükből még arra sem képesek, hogy legalább a Fidesz által kiadott irányelveket követve válaszoljanak valamit a feltett kérdésekre?

Egyszerűen siralmasan gyenge az a teljesítmény, amit a magát nemzetinek nevező kormány nyújt. Idehaza kordont húznak a képviselői iroda elé egy sor rendőrrel megtámogatva, Brüsszelben pedig csapzott hajra és hajnali kelésre hivatkozva sértődnek meg, ha valaki kérdezni meri őket. Az nem titok, hogy borzasztóan kínos volt a keresztény Fidesz számára a Szájer-ügy, de azért ennyi idő után már csak elő kellett volna állni valamivel, nemde? Sokadszorra is kiderült, hogy a Fidesz képviselete az EU-ban körülbelül Szájer Józseffel meg is szűnt, az olyan ember ugyanis, aki gyáva módon megfutamodik egy kamera láttán, az nem képes arra, hogy bármilyen érdekeket is képviseljen az EP-ben. Ezt nyilván tudja a Fidesz is, pont ezért volt óriási érvágás számukra a Szájer-ügy. Nincs a helyére senki olyan, aki akár csak megközelítőleg olyan tekintéllyel bír, mint Szájer.

Ott van Deutsch Tamás, mint a jelenleg legfontosabb fideszes képviselő, de ha valakinek, hát neki biztosan vannak és voltak megkérdőjelezhető magánéleti döntései a közelmúltban. Ha a titkosszolgálatoknak volt bármi köze is Szájer-ügyéhez, akkor Deutsch lebuktatása egyáltalán nem lenne kizárható. De hát akkor ki maradna Orbánéknak? Győri Enikő? Esetleg Járóka Lívia? Mert Orbán egyes fontos kérdésekben nyilván kiutazik Brüsszelbe, de nem lehet mindig ott, hogy fogja a párttársai kezét. Ha képtelenek saját maguk szembenézni egyes kényelmetlen ügyekkel, akkor nehezen állítható az, hogy képesek lennének a munkájuk elvégzésére. A baj csak az, hogy ugyan nem mi választottuk meg ezeket az egyéneket, de a viselkedésük miatt nekünk ég a pofánkról a bőr. Mert nem tagadhatják le, hogy ők magyar képviselők, az meg nem elvárható, hogy a külföldiek tisztában legyenek azzal, hogy ki kicsoda az EP-ben.

A Fidesz viccet csinál a magyarok képviseletéből Brüsszelben, ami persze nem most kezdődött. Ez a végeredmény szempontjából azonban nem fontos. Az idézett képviselők persze csak kishalak Orbánhoz képest és ahhoz képest, amit ő nyilatkozni mer közel 10 millió magyar nevében. Mert lehet, hogy Merkelnek hála a mostani összetűzésből ő jön ki győztesen, de ettől még Magyarország megítélése Európában siralmas. Rajtunk nevet a fél világ, amiért eltűrjük, hogy egy zsebdiktátor válassza meg az utat egy egész nemzet számára. Sokan nem értik, hogy miért választottunk egy hazai nevelésű elnyomót az után, hogy évtizedekig elnyomásban éltünk. Lehet, hogy annak idején csatlakoztunk az Európai Unióhoz, de az utóbbi évek azt mutatják, hogy egyre kevésbé tartozunk ehhez a közösséghez. A legalapvetőbb normákat sem vagyunk képesek betartani, amelyek egy demokrácia működéséhez szükségesek lennének.

Nyilvánvalóan rendelkezünk épeszű képviselettel is az EP-ben, de érhető okokból nem attól hangos a nemzetközi sajtó, hanem attól, hogy az ország legnagyobb, vezető pártja és annak képviselői mit művelnek éppen.  Éveknek, évtizedeknek kell majd eltelnie ahhoz, hogy újra komolyan vegyenek minket Európában. Ezt megköszönhetjük a Fidesznek és Orbán Viktornak, akik boldogan odaszartak az EU asztalának közepére, majd diadalittasan távoztak. A Győri Enikő-félék csak tünetei ennek a rendszernek, de ettől még nem válik kevésbé szánalmassá és nevetségessé a teljesítményük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.