Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nesze nekünk!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lázár János szájával nagyívű beszédet tartott Orbán Viktor az Agrárszektor Konferencia 2020 című rendezvényen. A beszédben két célt fogalmazott meg: 1. fejleszteni kell a mezőgazdasági termelést és az élelmiszeripart; 2. nemzetivé kell tenni a kiskereskedelmet, és ennek érdekében ki kell szorítani a külföldi kiskereskedelmi láncokat. (Vagyis búcsút mondhatunk az ALDI-nak, a LIDL-nek, az AUCHAN-nak, a SPAR-nak, a TESCO-nak.)

Mivel előre látható, hogy az emberek a második célkitűzésnek nem fognak örülni, már készül hozzá a szokásos hazaffyas indoklás: a járvány megmutatta, hogy önellátóknak kell lennünk, nem szorulhatunk másokra. Ez a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripar esetében teljesen igaz, de ehhez nem kell járvány. Eddig is megtehették volna, mégsem tették. Pedig jobb lenne, ha a fokhagymát nem Kínából, a málnát nem Szerbiából, az almát nem Lengyelországból, a szőlőt nem Olaszországból, a paprikát nem Marokkóból, a tejet nem Németországból, a sertéshúst nem Szlovákiából hoznák be. Csakhogy ehhez meg is kellene termelni! Ehhez persze nem elég szájalni, agrárpolitika is kellene. Könnyebb a harsogó propagandát teljes hangerőre állítani, mint működő agrárpolitikát kidolgozni, majd szakértő kormányzati aprómunkával végre is hajtani. (Főleg szakértők nélkül, akik nagy részét elüldözték.)

De hát nem is az a cél, hogy a mezőgazdasági termelést és az élelmiszeripart gatyába rázzák, hiszen az túl nagy munka, és nem lehet rajta nagyot kaszálni. Ami gyorsan és sokat fial, az a kereskedelem. Azt akarják megkaparintani. A többi csak fedőszöveg. Mint ahogy az is szöveg, ráadásul mérgezett szöveg, amely a magyar termékek hiányát a külföldi tulajdonú bolthálózat számlájára írja, mintha ők tehetnének a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gyengélkedéséről. Pedig a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Az üzletláncok csak azt árulják, ami a piacon megfelelő áron beszerezhető. Ami nincs, abból nem rendelhetnek. Arról pedig nem ők tehetnek, ha a magyar termelők drágábban állítják elő termékeiket, és az emberek inkább az olcsóbbat veszik. A változás útja a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripar fejlesztése, nem a boltok elvétele.

Mi fogyasztók, akik többen vagyunk, mint az a néhány kormányközeli tőkés (vagy stróman), aki szeretné kiszorítani a multikat, biztosan rosszabbul fogunk járni. Hiszen ez a történet egyszer már lejátszódott kicsiben. És a nemzeti CBA – az erős kormányzati hátszél ellenére – csúfosan megbukott. Azóta a legtöbb üzletét átvette az ALDI vagy a SPAR. A lakóhelyemen található bolt története érzékletesen mutatja, hogy miért. A CBA drágább volt a közelben lévő Auchannál és ALDI-nál. Nem csoda, hogy csődbe ment. Amikor átvette a SPAR, csoda történt. Máig sem értem, hogyan lehetséges, de az ugyanakkora alapterületen egy áttekinthetőbb, szellősebb elrendezésű, mégis összehasonlíthatatlanul nagyobb áruválasztékú bolt nyílt.

A becsődölt magyar üzletláncnak persze egy olyan pályán kellett versenyeznie, ahonnan a versenytársakat nem tiltották ki, csak plusz súlyokat raktak rájuk. Így is nyertek. Most viszont Lázár János szavaiból valami radikális megoldás terve sejlik fel: készek offenzív, nyíltan protekcionista politikát folytatni a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása érdekében.

Az előző elvetélt kísérletből nem nehéz kikövetkeztetnünk, hogy ebből mit fogunk érezni mi, fogyasztók. A vetélytárs nélkül maradó nemzeti kiskereskedelem első dolga lesz, hogy emeli az árakat. Már nincs kitől félnie. Kiszolgáltatottabbak lesznek az alkalmazottak is, akiket leplezetlenül ki fognak zsigerelni. A multik sem angyalok, de épp külföldi voltuk korlátozta őket: nem merték úgy kezelni az alkalmazottakat, ahogy szerették volna. A nemzeti üzletláncok tulajdonosainak nem lesznek ilyen gátlásaik. A végeredmény egy drága, rossz minőségű és rossz hangulatú kiskereskedelem lesz.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.