Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez nem háború, mindössze egy vesztett csata

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Demeter Szilárd nem jött jól a Fidesznek. Mert mondott már ő sok baromságot korábban is, de a legutóbbi nácizó, gázkamrázó cikke talán minden korábbi irományát felülmúlta, vagy épp alul, megítélés kérdése. A Fidesz befürdött vele és noha lehet, hogy végül megússza a dolgot, de a kár, amit a Fidesznek okozott, nem helyrehozható. Nyilván nem miatta fog bukni a NER, ő csupán csepp a tengerben, de egy olyan csepp, amely a többi „botlással” együtt meghatározza az állampárt jövőjét. Mentegethetik – és mentegetik is – Demetert, de a cikke egyszerűen elfogadhatatlan, bármi is volt a valódi szándéka azzal. Magyarázkodhat ő és párttársai is, de ezt a pofont már benyelték, annak hatásán már nem nagyon tudnak finomítani. A propagandamédia egyik szereplője mégis megpróbálkozott vele, az elviekben keresztény weboldalon, a vasárnap.hu-n.

Orbán Viktort, a magyar jobboldalt, a konzervativizmust, a reakciót, tehát mindenkit, aki jobbra áll Trockijtól, őszintén, tiszta szívvel, teljes hévvel, lelkesen lehet hitlerezni, nácizni. Ilyenkor ugyanis nem sértünk meg senkit, nem relativizálunk semmit. Mondhatni, ez a dolgok természetes menete. Amikor azonban egy jobboldali közszereplő él hasonló érvrendszerrel, ott bizony fogaknak csikorgatása következik.

Ezen sorok szerzője Trombitás Kristóf, aki Demetert próbálja úgy védeni, hogy másokat támad. Még csak meg sem próbálják alátámasztani Demeter gondolatait, mert pontosan tisztában vannak azzal, hogy lehetetlen vállalkozás, helyette azzal állnak elő, hogy de hát a baloldal is nácizott! Szegény Orbán Viktort is Hitlerhez hasonlították és politikája, valamint a náci politika között is hasonlóságokat véltek felfedezni. Ezt – Trombitás szerint -a jobboldal tűrte, mert hát olyan erkölcsökkel rendelkeznek, mint senki más ebben az országban. A jobboldali média – úgy tűnik – nem fogja fel, hogy sokkal nagyobb a baj Demeter írásával, mint a már megszokott nácizás. A holokauszt emlékét hozta fel, a zsidóság legnagyobb tragédiájához hasonlította azt, ami ma Európában történik. Ez még csak nem is hasonlítható ahhoz, ha valaki Hitlerhez hasonlítja Orbánt.

Ha „csak” lenácizza Sorost Demeter a cikkében – ami egyébként is érdekes gondolat, mivel Soros egyrészről zsidó, másrészről pedig ő és családja a náci megtorlás elől menekült -, annak vélhetően soha nem lett volna ilyen visszhangja. De úgy tűnik, már azt sem értik, amit beszélnek, hiszen ha értenék, most nem hasonlítanának össze lényegében összehasonlíthatatlan dolgokat. De csak azért, hogy ne felejtsük, nézzünk pár részletet Demeter cikkéből:

Az a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.

A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók. Mindegy, hogy nyitott társadalomnak, vagy jogállamiságnak, vagy szolidaritásnak hívják-e a verbális furkósbotokat – mind a jogfosztás eszközeiként szolgálnak. Amikor kétségbe vonják a magyar választópolgárok akaratát, képességét arra vonatkozóan, hogy megválasszák, hogyan akarnak élni, kit akarnak hatalmon látni, akkor tulajdonképpen azt mondják rólunk, hogy nagy az orrunk, büdösek vagyunk és tetvesek.
Alacsonyabb rendű „lényeknek” tartanak. Higgyétek el, gyakorlatilag ezt gondolják egész Közép-Kelet Európáról, minden káeurópai nemzetről.

…Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.

Amivel Trombitás korábban védekezett – miszerint a baloldal is mondott ehhez hasonlókat az elmúlt években – egyszerűen nem igaz. Hiszen ha én azt állítom egy cikkemben, hogy Orbán családpolitikája nagyban hasonlít Hitler családpolitikájához, akkor nem összeesküvés-elméleteket gyártok, hanem összehasonlítom a két, valóban hasonló politikát. De amikor a náci propagandához hasonlítják a hazai propagandát, akkor sem tévednek túl nagyot, hiszen valóban ugyanarra alapoznak, mint annak idején Hitlerék, ami nem más, mint a gyűlölet. A felhatalmazási törvényhez hasonlítani Orbán Covid idején kiharcolt teljhatalmát szintén nem túlzás, noha az való igaz, hogy nem mert vele annyira visszaélni, mint amennyire vélhetően megtehette volna.

A legtöbb felhozott példa párhuzamot állított Orbán egyes intézkedései és Hitler intézkedései között, ami önmagában se nem hazugság, se nem rágalmazás. Ellenben amit Demeter csinált, az sokkal több ennél. De jól láthatóan ezt egyszerűen nem értik meg, nem képesek felmérni, hogy mi a különbség a két kommunikáció között. Ezt az is tökéletesen mutatja, hogy a vasárnap cikkírója a következő sorokkal folytatta mondandóját:

Azon már nem lehet változtatni, hogy kvalitásos szaremberekből áll az ellenzék, azon viszont folyamatosan, hogy megértsünk egy igen egyszerű leckét: nem az számít, hogy ízlésünknek megfelelt vagy sem Demeter Szilárd írása. A baloldal minden egyes alkalommal embereket akar levadászni, karaktergyilkosságokat végrehajtani, és amikor úgy érzi, hogy a napi betevőt megszerezte, akkor a következő oldalra lapoz.

Irreleváns a mostani szituáció, ugyanis 1990 óta mindig ugyanígy jártak el, és 2010-zel bezárólag igen-igen kevés alkalommal lépett a jobboldal, mert mindig azzal áltatta magát a többség, hogy én nem vagyok ilyen, nem vagyok olyan, értem biztos nem jönnek el.

Mindenkiért eljönnek, ha hagyjuk és mindenkivel leszámolnak, ha tudnak. Jelenleg nem létezik fontosabb lecke – azon kívül persze, hogy mindig mi üssünk utoljára, és lehetőleg elsőre is.

… Aki az elpusztításodra tör, azzal nem egyezel meg részletkérdésekben, hanem konzekvensen, állandóan, kivételezések nélkül mindig nemet mondasz neki, felméred a lövészárkokat és mindahányszor eldobod a gránátot. Ez nem ízlésvita, hanem a bőrünkre hirdetett fejvadászat.

Egyszerűen felfoghatatlan az – számomra legalábbis –, hogy egyes firkászok teljesen komolyan hiszik azt, hogy ők egy háborúban vesznek részt, amely háborúban ők állnak a jó oldalon, mi pedig az ellenség vagyunk. Itt nem csak a baloldalról beszélek, hanem minden olyan állampolgárról, aki nem támogatja Orbán országrombolását. Itt nem háborúról van szó, hanem arról, hogy a Fidesz csillaga kezd leáldozni, és 10 év uralkodás után Orbán vélhetően kénytelen lesz átadni a hatalmat. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden olyan médiamunkás, mint a cikket szintén magából kipréselő Trombitás, gondba kerülhet. Mert ha nem parancsra kiadott propagandát kell majd írni, hanem valódi, értékteremtő cikkeket, akkor probléma elé fog nézni. Más ugyanis, ha megmondják az embernek, hogy mit csináljon, majd a feladatot letudva több százezres fizetéséből éldegélhet boldogan, vagy pedig a cikk minőségétől függően kap valamennyi fizetést.

Orbán bukásával a propagandisták vélhetően kénytelenek lesznek valódi munka után nézni, amit már nem a mi adóforintjainkból fognak fizetni. Nyilván lesznek olyanok, akik ezúttal is sikeresen átmentik majd magukat, de sokaknak egy paradicsomi időszak végét jelenti majd Orbán bukása. A Demeter Szilárdokra, Vidnyánszky Attilákra és Trombitás Kristófokra nem biztos, hogy igényt fognak majd tartani. Egy olyan kormány ugyanis, amely nem a gerinctelenséget és hazudozást tartja majd értéknek, nem hiszem, hogy pont az ilyen káderek mellett foglalna majd állást. Trombitás háborús kirohanása tehát vélhetően annak tudható be, hogy félti a jövőjét, fél attól, hogy a nemzetellenesek elveszik majd a munkáját, amit természetesen csak azért történhet majd, mert a liberálisok a mások elpusztítására esküdtek fel, nem pedig azért, mert egyszerűen szánalmas, amit a hazai propaganda véghezvisz. Most még lehet ebben az álomvilágban élni, de ha majd a szerkesztőséget felváltja egy helyi ABC húspultja, akkor lehet szembesülnek azzal, hogy mi is a valóság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.