Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán magára maradhat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt! Remélem, mindenki tisztában van vele, hogy történelmi napra virradtunk. Aki nem tudja, miért kell ma ünnepelni, az nagyon erősen szégyellje el magát, mégpedig haladéktalanul! Az van, hogy Orbán Viktor mostantól kezdve a leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfő ebben a turulszartól övezett országban. Bizony. Szerintem elég is volt ennyi belőle, bátran lemondhatna most, hogy végre valamiben első lett. Jó, ha nem, hát nem. Csak gondoltam, felvetem az ötletet.

A világpolitikában őrületes izgalom van. A magyar portálok képtelenek megegyezni, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök – őt Joe Bidennek hívják, de lehetőleg senki ne szóljon Donald Trumpnak, mert ideges lesz, ha megtudja – a bokáját ficamította ki, vagy a lábfejét törte el játék közben. A kutyájával hancúrozott – ha ez a része igaz a hírnek, és mondjuk nem zsiráfot üldözött a kertben -, ekkor történt a baleset, amiről soha nem fogom megtudni, pontosan mi volt. Igyekszem lelkileg túltenni magam ezen a válságon, bár súlyosbítja az állapotomat, hogy állítólag véget ér a Barátok közt című sorozat. Még nem mertem megnyitni a hírt – pedig tegnapi -, mert félek, összeomlanék lelkileg. Tételesen nem tudom elsorolni, ki mindenki fog hiányozni nekem a sorozatból, Magdi anyusról is akkor szereztem tudomást, amikor szegény legurult a lépcsőn. Kár, hogy vége lesz, igazán beleírhatták volna a miniszterek elnökét valamelyik részbe. Mondjuk ahogy beles Törőcsik Mari ablakán, ahogy felmászik a terített asztalra, hogy fellógassa a plafonra az adventi koszorút, esetleg amikor sertéseket látogat. Vagy – hogy friss legyen a sztori – amikor verdesi magát a földhöz örömében, amiért egy lényegében ismeretlen kis blog lehozta a nagyszerű cikkét Soros György alávalóságáról. Sajnos már késő. De szerencsére van még egy csomó sorozat, hátha valamelyikbe belecsinálják a főnit. Jót tenne a népszerűségének.

Nadehogy olvasom én a hirado.hu nevű akármit, ami Rétvári Bence nyolc nappal ezelőtti Facebook posztjából rittyentett egy hírt. Már nem is tudom, mi volt a lényeg, talán Gyurcsány Ferenc megharapta a postást. Sokkal érdekesebb, hogy meglátogattam Rétvári Facebook oldalát, amiről eddig nem is tudtam. És csodát láttam. A tökmindegy miért felelős államtitkár posztjai így néznek ki, fordított időrendben: hazudik az ellenzék, „Jó hír Kismarosnak! A kormány 1 millió 300 ezer forint támogatást biztosít a temető felújítására, ezáltal az urnás temetkezés lehetősége bővül a településen.”, emeletes vonat, advent, „Jó hír Vácrátótnak! A kormány 1 millió 500 ezer forint támogatást biztosít ravatalozó további fejlesztéséhez.”, emelkedett a születések száma (a két temetőfejlesztés előtt igazán örömteli hír), Rákay Philip, Origo, 888 megosztások. Igazán övendetes, hogy az államtitkár nyíltan beismeri ilyen módon: a kormány megrendelésére íródnak Rákay, az Origo és a 888 anyagai. Nem, mintha eddig nem lett volna nyilvánvaló, de mégis jó a szememmel látni.

Orbán Viktor tegnap este eltrappolt Varsóba. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel volt sürgős beszélnivalója, bizonyára néhány nappal ezelőtt, amikor a lengyel miniszterelnök itt járt, elfelejtettek valamit megbeszélni. A magyar kormány mostanáig nem adott ki hivatalos tájékoztatót a találkozóról, az MTI a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller  szavait idézi.

 Újságírói kérdésre válaszolva Müller azon meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós partnerek érdekeltek a költségvetési csomag gyors elfogadásában, ezért készek lesznek majd lemondani minden, a költségvetési eljárással össze nem függő elemről, amilyen – mint a szóvivő mondta – a jelenleg javasolt feltételrendszer.
    Egy jogszerű mechanizmust kellene bevezetni, pontosítva a költségvetéshez fűződő kérdésköröket, például a pénzügyi eszközök törvényes kiadásának ellenőrzése, az esetleges korrupció tekintetében – fejtette ki Müller.
    „Az így felfogott javaslatokat Lengyelország támogatná” – erősítette meg a szóvivő. Mateusz Morawiecki kormányfő korábban  hasonló értelemben nyilatkozott.
    Azon kérdésre válaszolva, a lengyel-magyar vétó kapcsán alakul-e valamiféle szélesebb tagállami koalíció, Müller aláhúzta:  az alapszerződésből eredő vétójog  alkalmazásához nincs szükség arra, hogy több ország is vétózzon. (MTI)

Nem tudom, kinek mit jelentenek a fenti mondatok. Nekem azt, hogy a lengyelek nem értenek egyet mindenben Orbánnal, ezért a csúti odarohant meggyőzni őket. Ez aligha sikerült, mert nem a két államfő közös sajtótájékoztatóját láthattuk, és a magyar kormány nem érezte szükségesnek, hogy hivatalos tájékoztatót adjon ki az eseményről. Azt is gondolom, hogy nem sikerült más országokat rábírni arra, hogy álljanak a két vétózó ország mellé. Ez azt jelenti, hogy a felállás nem változott. Magyarország és Lengyelország áll szemben 25 uniós tagországgal. Ha jó a megérzésem – ez egyáltalán nem biztos azonban -, akkor Magyarország lehet, hogy magára marad a harcában. Pontosabban Orbán Viktor marad magára, mert eddig is ő háborúzott, nem az ország lakossága. Ez akkor is így van, ha egyébként nagyon lelkesen tol maga előtt mindannyiunkat, hogy mimagyarok azt akarjuk, ne legyen jogállami kritérium. Mimagyarok nem akarjuk így, mert mimagyarok nem lopunk a közösből. Mimagyarok érdeke egészen pontosan az, hogy ez egy demokratikus jogállam legyen, az uniós források pedig az ország fejlődését szolgálják.

Persze Orbán egyedül is képes blokkolni a költségvetés elfogadását, valószínűleg nincs is más választása, de ez a jelenleginél is szarabb helyzetet eredményezne. Van még egy érdekes mondat a lengyel kormányszóvivő közleményében:

a költségvetési csomagról  Morawiecki kedden videokonferencia formájában az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, valamint egyes  uniós tagállamok miniszterelnökeivel egyeztet.

Meglátjuk. Annyit még a cikk végére: tegnap estére azt találta ki a pártmédia, hogy a ballibsik azért támadják és rágalmazzák a tetőtől talpig ártatlan Demeter Szilárdot, mert meg akarják őt buktatni. Ebből az következik, hogy valószínűleg ma az összes lakáj azon fog dolgozni, hogy Demeter Szilárd üldöztetéséről, és természetesen a libsik ármánykodásáról írjon valami ütőset. Várható néhány igazán szórakoztató pályamű, talán még Soros Györgyöt is sikerül beleépíteni, úgyhogy érdekes napnak nézünk elébe. Ma is.

Kellemes ébredezést, mi hamarosan jövünk az első beszólással.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.