Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor már a kutya sem kíváncsi Orbán tévképzeteire

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lehozta Orbán írását egy amcsi jobbos portál a Soros-oldal helyett

Soros György portálja helyett egy amerikai konzervatív véleményportál lehozta Orbán Viktor írását.

Az Imaginative Conservative amerikai jobboldali véleményportál lehozta Orbán Viktor írását Soros Györgyről és Európáról.

Ez nem három különböző oldal főcíme, hanem egyazon oldal cikkének első három sora. Nem igazán értem a szerkesztési elveket, de nem is ez a fontos a történetben. A Mandiner nagyon örül annak, hogy végre valaki leközölte Orbán Soros Györgyről szóló összeesküvés-elméletét. Mint tudjuk, Orbán ezt a cikket Sorosnak írta, mintegy válaszként a magyar-amerikai milliárdos Project Syndicate oldalán megjelent cikkére. Az iromány azonban ott nem jelenhetett meg, mivel színvonala nem érte el a lap szerkesztősége által megköveteltet sem. Ezen természetesen kegyetlenül felháborodott a nemzeti oldal, és rögtön cenzúrát kiáltottak. Ez persze nem meglepő, hiszen igen nehezen képesek elviselni azt, ha szeretett vezérük véleménye nem jelenhet meg ott, ahol azt ő szeretné.

Az Imaginative Conservative egy nem túl sokak által olvasott véleményportál. Facebookon kevesebb követőjük van, mint a Szalonnának, viszont ami ennél is beszédesebb az az, hogy megosztott cikkeikre sem kommentek sem reakciók nem igazán érkeznek. Ennek oka legtöbbször az, hogy megvásároltak pár ezer, tízezer lájkot. Persze lehet más is a dolog hátterében, ez csak egy feltételezés, bár a havi 160 ezer olvasó alátámasztja a gyanút. De Orbán cikkére eddig egyetlen reakció sem érkezett, ami két dolgot jelenthet. Vagy még a konzervatív lap olvasói szerint is baromságokat beszélt Orbán, vagy a kutya sem olvassa ezt a konzervatív véleményportált, tehát a cikk ottani megjelenése körülbelül akkora siker, mintha mondjuk a Demokratában jelent volna meg.

Az igazság az, hogy vélhetően még a konzervatív oldalnak is túl sok már az a zagyva baromság, amit Orbán itt összehordott az írásában. Mert feltételezem, hogy Kovács Zoltán ezt az írást elküldte minden nevesebb lapnak, csak senki sem kívánta lehozni. Más kormányfők nem egy senki által sem olvasott konzervatív blogban jelentetik meg irományaikat, hanem a világ legjelentősebb lapjaiban. Ha Obamának, Sancheznek vagy Macronnak mondanivalója van valamilyen ügy kapcsán, azt a the Guardian, a Telegraph, a New York Times, vagy épp a Boston Globe hozza le. Igen ám, csak az, hogy valaki kormányfő, még nem feltétlen jelenti azt, hogy mondandójára igényt is tartanak az emberek.

Állítsuk csak szembe Obama és Trump elnökségét az elmúlt évekből. Obama bármikor írhatott publicisztikákat, azok megjelentek a legkomolyabb lapokban, hiszen színvonalat képviselt az egykori elnök. Trump, ha akart volna se tudott volna egy publicisztikát sem megjelentetni semelyik vezető lapban. Nem azért, mert fehér, konzervatív, keresztény államfő, hanem azért, mert még egy megveszekedett Twitter bejegyzést sem volt képes hiba nélkül leírni. Orbánról mondjuk nem feltételezem, hogy helyesírási hibák tömkelegével írna, de gondolatai már olyannyira elrugaszkodtak a valóság talajától, hogy nem nagyon maradt olyan magát még komolyan vevő lap, amely ki merné adni az egyes irományait.

Lehet, hogy Orbán gondolatait sokan támogatják, de a többségük az internet mélyebb bugyraiban éli életét, ahol újabb és újabb összeesküvés-elméletek után kutakodik. Orbán elméleteit szinte biztosan sok Trump-hívő is osztja, csak hát itt nem pont az újságolvasó értelmiségre kell gondolni. A FOX News példának okáért nem a színvonalasságáról híres, mégis sikeres tudott lenni Trump idején. És igen, lehet most azzal jönni, hogy liberális és baloldali kézben van a legszínvonalasabb lapok többsége, de ez nem azért van, mert mondjuk republikánusok, vagy jobboldali konzervatívok kezében nem lenne erre lehetőség, hanem azért, mert mondjuk egy Daily Mail lehet, hogy több milliós olvasottságot ér el napi szinten, de valahogy mégsem nyernek Pulitzer-díjakat mostanság. A The New York Times vagy a The Guardian nem azért vezető lap a mai napig, mert a liberálisok kezében van, hanem azért, mert színvonalat képvisel.

Pont ennek köszönhető az is, hogy Orbán Viktor irományát vélhetően ők is megkapták ugyan, de nem hozták le, mert nem akarták lerontani a színvonalat. Nem arról van szó, hogy ne lennének nyitottak a vitára vagy az ellenvéleményre, hanem arról, hogy létezik egy minimum, ami alá egyszerűen nem mehetnek le. Lehet tehát, hogy a Mandiner borzasztóan örül, hogy valami nevenincs, senki által nem olvasott kvázi blog végre lehozta hőn szeretett Orbán Viktoruk véleményét, azért belegondolhatnának abba, hogy nem a világ esküdött össze ellenük. Nem Soros áll amögött, hogy a kutya nem volt kíváncsi Orbán agybeteg véleményére. El kellene fogadniuk, hogy az összeesküvés-elméletekről vitatkozó blogokon és egyéb fórumokon nagy népszerűségnek örvendő vezetők elképzeléseire a társadalom tágabb része egyszerűen nem kíváncsi.

Majd akkor szóljon a Mandiner legközelebb, ha valamelyik komolyabb véleménycikkét a világ vezető hírlapjainak egyike hozta le, nem pedig egy ismeretlen jobboldali blog. Tartok azonban tőle, hogy az elkövetkezendő két év erre már nem lesz elég, pláne ha figyelembe vesszük, hogy Orbán gondolatai egyre inkább elrugaszkodnak a valóságtól. Ami most még csak megmosolyogtató volt, az hamarosan súlyos tévképzetté is válhat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.