Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Ha a független média csak ennyire tartja magát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez most elég bensőséges írás lesz. Nem az ország általános állapotáról fog szólni. Vagy mégis. Talán egy kis adalék, egy darab puzzle, amit összerakva megérthetjük, hol is tartunk, és miért tartunk itt, hogy kerültünk ide. Most nem a politika, nem a pártok, hanem a média állapotáról fogok beszélni. Mégpedig a független, a pártoktól elhatárolódó – vagy önmagáról ezt hirdető – média általános állapotáról. Mert az összképhez, ahhoz, hogy tisztán lássunk, ez is hozzátartozik.

Nem újdonság, az elsőperctől – tehát öt éve – kezdve nem titok, hogy a Kolozsvári Szalonna nem hírportál. Nem újság. Nálunk nincsenek újságírók, nem tudunk – és nem is akarunk – tényfeltáró, sem oknyomozó munkát végezni. Ez egy aprócska véleményportál. Néhány ember – egyre kevesebb ember – azt vállalta, azt vállaltuk, hogy megpróbálunk érthetővé tenni olykor bonyolultnak tűnő dolgokat, egymás mellé tesszük a tényeket, hogy az elsőre talán nem nyilvánvaló összefüggések láthatóvá váljanak. Elgondolkodunk olyan történéseken, melyek mindannyiunk életét befolyásolják, kibogozzuk a kusza szálakat, felforgatjuk a köveket és az apró kavicsokat is, hogy alájuk lehessen nézni.

Tehát ez soha nem volt és soha nem lesz hírportál. Nem veszünk részt a hírversenyben, nem hazudjuk azt, hogy nálunk az igazság. Nincsen mögöttünk befektető, sem vállalkozó, sem cég, sem párt, sem senki. Csak mi vagyunk, most még fél tucatnyi elszánt hülye, mert abban bízunk, hogy egy apró darabot hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy egyszer majd jobb hely legyen ez az ország. Tesszük ezt úgy, hogy nagyon igyekszünk mindig, minden esetben korrekt módon eljárni. Ha írunk valamiről, betesszük a hivatkozásokat, elmondjuk, belinkeljük, hiszen az olvasónak joga van tudni.

Ehhez képest jön szembe a valóság. Nem először, nem is negyedszer. Újra és újra. Az nem meglepő, ha a pártmédia nekünk támad, az sem ügy, ha valamelyik fideszlakáj fenyegetőzik, feljelent, igyekszik lejáratni. Megszoktuk. Az azonban megszokhatatlan, ami a média független oldalán annyira természetesen, rutinszerűen működik, hogy szinte fel sem tűnik senkinek. Most egy friss esetről beszélek, hogy érthető legyen, mekkora a szar ott, ahol az ember nem is gondolná.

Szombaton megjelent nálunk egy cikk a ZDF német közsszolgálati televízió péntek esti Heute Show című politikai kabaréműsorával a középpontban. A műsor egy része a magyar-lengyel uniós vétóról szólt. A vonatkozó videót Németországban élő magyar barátaink lefordították, feliratozták. Kifejezetten nekünk, kimondottan a Szalonna olvasóinak. Dolgoztak vele, amit ez úton is köszönünk nekik. Már aznap este arról beszélgettünk a szerkesztőségben, hogy vajon melyik „nagy” fogja átvenni úgy, hogy nem veszi át, hanem ellopja. A szöveg változatos szokott lenni, a kedvencünk: egy olvasónk küldte. Általában ez az indulási alap, aztán átveszi a többi független, büszke, korrekt portál, hivatkozva az elsőre, vagy hivatkozva egymásra. Sokszor történt már ilyen. Aztán tegnap még mi is meglepődtünk, amikor a frissen létrejött Telexen jött szembe az a videó azzal a feliratozással, ami kifejezetten a Szalonnának készült, sehonnan máshonnan nem származhat. A lopás – hirtelen jobb szó nem jut eszembe a jelenségre – módja volt a szokatlan. A feliratozott videót egyszerűen letöltötték az eredeti helyéről, feltöltötték máshová, így már forrásmegjelölés nélkül simán be lehetett linkelni a cikkbe. 

Innen már egyenes az út:

Az egyik megküzdési stratégia ilyenkor a humor, vagy legalábbis a fanyar irónia, és ezzel próbálkozott a Heute Show is. A Telex talált rá arra a pénteki műsorra, melynek egy részében a műsorvezető a brüsszeli „tudósítótól” várja, hogy megmagyarázza neki a helyzetet. (444.hu)

A ZDF német közszolgálati csatornán volt terítéken a magyar és lengyel uniós vétó, a november 20-ai Heute Show című műsort a Telex szemlézte. Erős mondatok voltak a szatirikus műsorban, ahol a lengyel és a magyar vétó, illetve az azt alkalmazó politikusok komoly kritikát kaptak. (24.hu)

A Telex szúra ki, hogy az egyik német közszolgálati csatorna, a ZDF szatirikus politikai műsorában az uniós költségvetés magyar és lengyel vétója volt terítéken november 20-án. (Propeller)

Most épp az uniós költségvetés és a magyar és lengyel uniós vétó volt porondon a ZDF német közszolgálati csatorna Heute Show című szatirikus műsorában – szúrta ki a Telex. A műsorban nem csak kinevették kissé a magyar kormányt, de az komoly kritikát is kapott. (Magyar Narancs)

Nem sorolom tovább. És marhára nem arról van szó, hogy a sárga irigység emészt, mert mindenki a Telexre (most éppen, amikor más anyagunkat vitte valaki más, akkor meg arra) hivatkozik mindenki. Ide írom külön, jól érthetően:

A Szalonna nem hírportál. Soha nem volt az, nem is lesz az. Nagy hírportál sem, kicsi sem. Senkinek nem jelentünk konkurenciát. A havi költségvetésünk nagyjából annyi, mint a hírportálok napi költségvetése. Bármennyire nem hírportál vagyunk, dolgozunk. Sokat. Nem máshonnan másoljuk le, írjuk át a saját szavainkkal, nem mástól lopjuk a cikkeinket. Magunk dolgozunk mindegyikkel. Egyediek. Talán éppen ezért sikerült megmaradnunk eddig, mert a saját véleményünket írjuk. Mindig. Most is. És nem az a bajunk, hogy nem a Szalonnára hivatkoznak. Eddig is leszartuk, ezután sem lesz szempont. Az a baj – először -, hogy azoknak az embereknek a munkáját veszik semmibe, akik dolgoztak a feliratozással. És az a baj – másodszor -, hogy ez a történet tökéletesen tükrözi azt a mentalitást, ami miatt itt tart ez az ország.

Ha a független média csak ennyire tartja magát, ha gond és gondolkodás nélkül veszik át és írják le, hogy egy feliratozott videót csak úgy ki lehet szúrni elsőként, szemlézni lehet, észre lehet venni, ha elég az egy olvasónk küldte, ha annyi fér csak bele, hogy letöltik a feliratozott videót és újra feltöltik, és nem először, nem ötödször, mert a független média büszke jószág, ők néhányan csak egymásra hajlandóak hivatkozni, mindenki más nincs, nem létezik és dögöljön meg, akkor pontosan azt kapjuk, amit érdemlünk. Ha a független médiának belefér az, hogy lehetőleg valami módon eltapossa a többit, azokat, akik nem az ő működésüket veszélyeztetik, legfeljebb a maguk módján kiegészítik azért, hogy egy parányival normálisabb országban élhessünk, akkor semmi értelme nincsen semminek.

Nem azt mondom, hogy fogjunk már össze, vagy fogjanak össze a hírportálok. Soha az életben nem fognak. Arra nem volt képes soha a magyar média, hogy egymásért kiálljanak. Ha egy – kettő, öt – újságírót, fotóst kitiltott valahonnan az önkény, biztosan lehetett tudni, hogy a többi nem fog mellé állni, nem mondja véletlenül sem, hogy akkor ő sem tudósít. Sőt! Örömmel loholtak, hiszen ha kevesebben vannak ott, exkluzívabb a dolog. A franc ette meg ezt az erkölcsiséget, ezt az újságírói gerincességet, ami annyiból áll, hogy a kicsiktől, a körön kívüliektől simán lehet lopni, az nem is lopás, sőt, legyenek ők megtisztelve. Ilyenkor örülök igazán, hogy körön kívül vagyunk. Én legalábbis soha nem szeretnék belül kerülni azon a vonalon, amelyiken belül nehéz különbséget tenni becsületes és becstelen között.

Frissítés!

Cikkünkre emailben reagált Munk Veronika, a Telex főszerkesztője. A jelenlegi magyar médiaviszonyok között ez meglehetősen korrekt lépés. A magunk részéről lezártnak tekintjük ezt az ügyet. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.