Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A koronavíurs az oka. Meg a jó fenét, azt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról, nyilatkozta a flamand De Standaard című lapnak Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője. A bajor keresztényszocialista politikus szerint a pártcsaládban érlelődik a döntés, Orbán Viktor a vétója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából.

A Népszava szemlézte Manfred Weber De Standaard-nak adott interjúját, melyből talán a fenti idézet a legerősebb. Erős, mert véleményem szerint egy ordas nagy hazugság. A Néppártból hónapokkal a koronavírus megjelenését megelőzően kizárhatták volna már Orbánt, ha ehhez elég tökösek lettek volna, és nem német gazdasági érdekek mentén dolgoztak volna olyan háttéralkukon, amelyek értelmében a Fideszt ki is zárták, meg nem is a pártból. A Néppárt kicsit úgy viselkedik mint az EU, noha ebben az esetben sokkal könnyebben megszabadulhattak volna egy olyan tagjuktól, amelyik a demokráciával ellentétes nézetet képvisel. Weber pontosan tudja, mit csináltak Orbán és tettestársai az elmúlt 10 évben Magyarországon. Tudták, micsoda kárt okozott, de mivel őket ez nem befolyásolta semmiben, a pénzek pedig érkeztek a német gazdaságba, nem beszélve arról, hogy a Néppárt a Fidesznek hála, extra mandátumot is szerzett, ezért inkább hagyták az állampártot.

Manfred Weber az első perctől kezdve jól láthatóan nem akarta meghozni a döntést Orbán ügyében. Mindig másra mutogatott és megmagyarázta, hogy miért nem vágták még ki a Fideszt a pártcsaládból, mikor egyértelműen az ő állítólagos világnézetük ellenében cselekszenek. A naplekeleti bölcsek, a folyamatos tanácskozások és egy sor olyan beszélgetés történt, amitől azt remélték, hogy valamiféle változást hozhat Orbán politikájában. Nyilvánvalóan ilyen nem történt, hiszen Orbán már úgy érzi, ő dönt mindenről ebben az országban, és noha fontos számára a németekkel kötött számtalan gazdasági szerződés, meg akarja mutatni, hogy őt azért nem lehet mindenben befolyásolni.

Egy ideig működött az – legalábbis a németek így hitték –, hogy a háttérben, a színfalak mögött bírják jobb belátásra Orbánt egyes ügyekben. Ez ma viszont már nem működik, amit a Néppárt egyszerűen képtelen felfogni. Ők a mai napig azt hiszik, hogy képesek arra, hogy pozitívan befolyásolják Orbán politikáját, legalábbis olyan mértékben, hogy az moderálja a végkifejletet. Ugyanakkor a németek azt sem tagadták egy percig sem, hogy nem akarnak beleszólni – noha beleszólnak azzal, amit tesznek már évek óta – a hazai politikába, hiszen ha a magyaroknak megfelelő Orbán, akkor nekik miért ne lenne az? Nem ők fogják leváltani Orbánt, csak azért, mert antidemokratikus módszerekkel vezeti az országot.

Az utóbbi elgondolást még meg is értem, csak itt nem arról van szó, hogy leváltanák Orbánt, hanem arról, hogy végre kivágják a Néppártból, amihez minden joguk megvan. Az nem befolyásolná  a magyar politikát – noha bizonyára sokan boldogan figyelnék, ahogy Orbán átkullog valamelyik frissen alakult szélsőjobboldali pártszövetséghez, aminek semmi ereje sincs az EP-ben – ezért ez nem lehet kifogás számukra. Mint ahogy a koronavírus járvány sem mentség arra, amit a Néppárt tett az utóbbi időben. Töketlenek, nincs erre nagyon jobb szó. De ezt is bizonyítja a Manfred Webertől származó, szintén az interjúban elhangzott alábbi részlet:

Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve.

“Azt üzenem neki: Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!”

Ez micsoda már megint, kérem szépen? Miért nem lehet azt mondani, hogy átlépted a vörös vonalat, sőt, letépted és páros lábbal tapostál rajta, ezért innen nincs visszaút? A Néppárt megindítja a kizárás folyamatát, és elbúcsúzik attól a párttól, amely már egy évtizede fertőzi az európai politikát. Mi ezen olyan nehéz? Európai politikusok tucatjai, ha nem százai kérik már jó ideje, hogy rendszabályozzák meg Orbánt és pártját, hiszen úgy viselkedik, mint aki megtehet mindent. És nem az a gond, hogy Orbán magát konzervatív, jobboldali kereszténynek vallja, hanem az, hogy egy autokrata uralkodó. Orbán annyira keresztény, konzervatív és jobboldali, mint amennyire én hívő vagyok, ezért jó lenne, ha az ezzel való takarózást végre befejeznék.

A Fidesznek nem hogy a Néppártban, de az európai politikában sincs semmi keresnivalója, noha tudom, hogy azért nem lehet csak úgy eltüntetni őket. Azzal viszont, ha kizárnák őket, és olyan pártcsaládba kényszerülnének, amelynek semmiféle beleszólása sincs az európai politikába, egy igen fontos leckét jelenthetne Orbánnak. Enélkül viszont úgy hiheti, hogy legyőzhetetlen, hogy tegyen is bármit, annak nem lesz valódi következménye. Az EU-tól is csak dádát kapott, de semmiféle valódi büntetés nem érte még a magyar kormányt azért, mert egyrészről leépítette a magyar demokráciát, másrészről pedig szétlopta az uniós adófizetők pénzét. A mostani helyzet, mely szerint jogállamisághoz kötik a kifizetéseket az EU első, valódinak tűnő – már nem merem kijelenteni, hogy az, csalódtunk már eleget ezen a téren – büntetése azokkal szemben, akik úgy érzik, a törvények felett állnak.

Nem tudom, hogy mennyire lehet hinni Manfred Weber szavának. Ha őszinte akarok lenni, én már nem hiszem el, amit mond. Hogy végső soron tőle függ-e a Fidesz Néppártból való kizárása, vagy mindenki mástól, az vélhetően hamarosan ki fog derülni. Mert ha akarják, ha nem, valamiféle döntésnek születnie kell. Koronavírus ide vagy oda.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.