Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Müller Cecília mikor látogat el a 174 fertőzött szociális otthon valamelyikébe?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Emlékszünk még azokra a képsorokra, ahol Müller Cecília a kamerák kereszttüzében ellátogatott a Pesti úti idősotthonba a koronavírus járvány első hullámában? Emlékszünk arra, miként vált a hatalom eszközévé ahhoz, hogy lejárassák az üggyel Karácsony Gergelyt? Nem állítom, hogy nem történtek súlyos hibák az intézményben, azonban arról sem lehet és nem is szabad megfeledkezni, hogy a Fővárosi Önkormányzat még a járvány elszabadulását megelőzően kérte a hatóságokat, tegyenek megelőző lépéseket annak érdekében, hogy ne kerülhessen be az intézményekbe a vírus. Ezen kéréseknek nem tett eleget a vezetőség, a járvány elszabadult, és többen meghaltak. Politikai lejáratásra tökéletes volt a hatalom számára, amit nem is voltak restek kihasználni. Hetekig, hónapokig használták az elhunytakat arra, hogy megpróbálják lejáratni, hitelteleníteni, alkalmatlannak beállítani Karácsony Gergelyt és a fővárosi vezetést.

Nem jártak sikerrel. Mert mondhattak és tehettek bármit, Karácsonynak bizonyítékai voltak arról, hogy még idő előtt kérte a hatóságokat arra, hogy intézkedjenek, mégsem történt semmi. A témáról a propagandamédia is idővel leszállt, noha elfelejteni egészen biztosan nem fogja senki, hogy mi történt az idősotthonban. Ősszel azonban megérkezett a második hullám, amely már jóval felkészültebben érte/érhette volna az országvezetést. Tudták, hogy nagyjából mire lehet számítani, meghozhatták volna a megfelelő intézkedéseket és megbizonyosodhattak volna arról, hogy az otthonok fel vannak készülve a várható legrosszabbra is. Nos, hogy ez mennyire sikerült, azt nem tudom, mindenesetre van egy olyan sejtésem, hogy nem túl jól. Legalábbis erre enged következtetni Szél Bernadett parlamenti képviselő ma pubkilált közleménye is, amelyet azt követően posztolt, hogy megkapta a választ Müller Cecíliától:

A számok azt mutatják, erősen terjed a vírus a szociális otthonokban, és a járvány első hullámához képest ötször annyi otthonban regisztráltak fertőzötteket. Adatkérésben kérdeztem rá Müller Cecíliánál, hogy hány és mely szociális otthonokban van jelen a koronavírus. A válasz szerint november 1-jén 118 volt ez a szám, és az egészségügyi válsághelyzet június 18-i kihirdetése óta 124 helyről jeleztek fertőzést.

Ha figyelembe vesszük, hogy az első hullám alatt 33-35 otthon volt érintett, október közepén mintegy 50, két hétre rá 118, megintcsak két héttel később pedig 174 fertőzött szociális otthonról beszélt Müller Cecília, ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy hónapban megsokszorozódott a koronavírus-fertőzéssel érintett szociális intézmények száma. Arra persze nem kaptam választ, hogy konkrétan melyek ezek az intézmények és hány gondozott fertőződött meg – Müller Cecília szerint ilyen adatot „nem gyűjtenek”. 

Az első hullámban is voltak bőven olyan intézmények, amelyekbe eljutott a fertőzés, mégis szinte kizárólag a Pesti úti idősotthonról szóltak a hírek és az álhírek. Mint ahogy én is megemlékeztem róla, Müller Cecília személyesen is elment a helyszínre. Namármost, a második hullámban sokkal több intézmény érintett, Müller mégsem gondolja azt, hogy fontos lenne, hogy személyesen is meglátogasson ezek közül egy párat. Vajon miért lehet ez? Csak nem azért, mert a korábbi látogatás nem volt több, mint egy politikai akció Karácsony Gergellyel szemben? 174 fertőzött otthon egy elképesztően magas szám, pláne akkor, ha számításba vesszük, hogy volt 8 hónapja arra a kormánynak, hogy előálljon egy olyan stratégiával, amelynek következtében ezek az intézmények – de legalábbis jelentős részük – megvédhető lett volna.

Ezt is sikerült elbaltázni, ami ki tudja hány ember életébe kerül. Most ugyanis nem ismétlődik meg az, ami a Pesti úti otthon esetében történt, vagyis nem mondják el azt, hogy melyik otthonban hányan haltak meg. Müller szerint nem azért, mert ezt nem szeretnék megtenni, hanem azért, mert ilyen adatot nem gyűjtenek. Ez vélhetően hazugság. Regionális adatokkal is rendelkeznek, és azt se felejtsük el, hogy feléjük köteles mindenki bejelenteni azt, hogy hány fertőzöttet regisztráltak, hányan haltak meg, és a többi. Ők tehát rendelkeznek az adatokkal, csak ezeket nem szeretnék kiadni nem fideszes közszereplők számára. Emlékezzünk csak arra a nemrégiben történt esetre, amikor véletlenül megjelentek a regionális adatok, hála a fideszes képviselőnek, amelyeket aztán nagyon gyorsan el is tüntetett valaki.

Ezeknek az adatoknak tehát a birtokában vannak – mire alapoznák egyébként a döntéseik nagyrészét, ha nem ezekere az adatokra? –, csak egyszerűen megtagadják a kiadásukat, arra hivatkozva, hogy ilyennel nem rendelkeznek. Mert mégis ki ellenőrizhetné, hogy Müller hazudik-e, vagy sem? A rendőrség? Ugyan már. Esetleg Polt Péter? Nincs egyetlen olyan hatóság sem, amelynek még ha lenne is lehetősége erre, valóban megvizsgálná, hogy igazak-e Müller állításai. Magyarország továbbra is az egyik – talán egyetlen – olyan uniós ország, ahol egész egyszerűen nem közölnek fontos közérdekű adatokat a járvánnyal kapcsolatban. Már csak ezért is felmerül a manipuláció gyanúja, ami nem igazán segít az álhírek visszaszorításában. Ha átlátható lenne az operett törzs működése, akkor vélhetően sokkal kevesebbet beszélnénk úgy róluk, mint egy rakás szakmájához nem értő emberről. És akkor még finoman fogalmaztam.

Az embereknek joguk lenne tudni azt, hogy hol milyen a helyzet, hiszen akkor tudnának mihez igazodni. De sokan még a hozzátartozók közül sem tudják, hogy a járvány elszabadult abban az intézményben, ahol esetleg szüleiket, nagyszüleiket ápolják. Lehet, hogy már csak a halálhírt kapják meg, és még csak idejük sem volt felkészülni erre. Ez a legtöbb esetben az egyes intézmények igazgatóinak emberségétől függ, akik esetlegesen még időben tájékoztatják a hozzátartozókat. Csak a kérdés az, hogy ez mennyire normális és elfogadható? Volt 8 hónapja arra a kormánynak, hogy megszervezze a védekezést a talán leginkább érintett intézményekben, de ehelyett a nemzeti konzultációval bohóckodott, alkotmányt módosított, templomokat adott át és stadionokat újított fel. Az eredmény 174 fertőzött intézmény, valamint ki tudja hány fertőzött és halott lakó. De persze tudjuk, Orbán Viktor mindenkit meggyógyít. Kár, hogy az ő hibájukból elhunytakon és hozzátartozóikon ez a hazugság már nem segít.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.