Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Felköpnek és aláállnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napasugaras szép reggelt! Állítólag ma már van esély erre, legkorábban este ki fog sütni a Nap. Mondta valamelyik sztármeteorológus. Aki rendszeresen és figyelmesen olvassa a pártmédiát, az tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy súlyos járvány van, a helyzet napról napra romlik. Mármint körülöttünk ez a helyzet, gyakorlatilag minden ország egészségügye az összeomlás szélére sodródott, ez alól egyedül szép hazánk képez kivételt. Csak nálunk állt be az úgynevezett plató – amikor megáll a fertőzések és a halálozások számának emelkedése, hogy aztán majd csökkenni kezdjen -, de az stabilan. Egyedül a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma növekszik, a fertőzöttek és az elhunytak száma stagnál, vagy egyenesen csökken. Ez nagyon örvendetes hír, ezek szerint már túl is vagyunk a nehezén. 2-3 héten belül a korlátozások eredménye is érezhető lesz, ami azt jelenti, hogy vidáman karácsonyozhatunk.Ha nem így lesz, akkor viszont valami sumákolás van.

Nem akarok hírverést csinálni a mesekönyv-darálás elkötelezett hívének, de azért mégsem tudok szó nélkül elsiklani azon tény fölött, hogy a nagyszerű politikus felmelegített egy régebben is felmerült javaslatot: aki nem tud írni és olvasni (tehát analfabéta), attól meg kell vonni a szavazati jogot. A politikus közelebbről is meghatározza az analfabéták körét (cigányság), és azzal indokolja ezt a remek javaslatot, hogy aki nem tud olvasni, az tájékozódni sem tud, nem tudja elolvasni a pártok programjait, ezért ő ne szólhasson bele az ország ügyeibe. Hát én nem is tudom, talán jobb volt, amikor könyvet darált. Mert ez a mostani – vagyis nem mostani, hanem újrahasznosított – javaslatot egyszer már elsütötte Dúró Dóra. Igaz, akkor éppen eltökélt jobbikos volt. Mutatok valamit:

Megvonná az írni-olvasni nem tudóktól a választójogot a Jobbik: mi alapfokú iskolai végzettséghez kötnénk a választójogosultságot, hogy visszaszorítsuk a szavazatvásárlást. Ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség. A választójog most sem korlátlan, hiszen például a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Az elmúlt évtizedekben sajnos bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek szavazatait megvásárolták a huszadik századi pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, már a lakosságnak körülbelül húsz százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Úgy gondoljuk, hogy ezek az ismeretek pedig alapvetőek ahhoz, hogy valaki a közéletben megfelelő tájékozottságra tegyen szert.

Álságos a Fidesz álláspontja, hiszen ők is érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában, haszonélvezői annak. Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató tusványosi beszédében nyilvánosan elismerte: nem érdekli a kormánypártokat az értelmiség kritikája, a megtévesztő gyűlöletkampányra építenek, hiszen állítása szerint ez működik. Most sem értelmes, a szakmai álláspontokat ütköztető vitát kezdeményeztek, hanem pártpolitikai vagdalkozásba kezdtek.

Ha a demokrácia olyan sokat hangoztatott eszméje valóban fontos lenne a Fidesznek, nem rekesztené ki a szavazók közül merő pártpolitikai indokok alapján a külföldön dolgozó magyarokat, és nem hagyná, hogy a határon túliak körében akár halottak helyett is érvényes szavazatokat adjanak le. (Dúró Dóra Facebook oldala 2017. augusztus 3.)

Lássuk, a tegnapi MTI közleményt:

Írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot a Mi Hazánk Mozgalom, hiszen az ország vezetésébe való beleszólásnak alapvető feltétele a tájékozottság, ráadásul a tanulatlan, szegényebb rétegek, jellemzően a cigányság szavazatának megvásárlása az elmúlt harminc év választási csalásainak melegágya volt. Az a módosítás, amire most készül a kormány, hogy fényképezni lehet a szavazólapot, könnyebbé teszi ezeket a csalásokat, holott ennek megfékezésére lenne szükség.

Ez a felvetésünk nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, ezt éppen a jelenlegi kormány vezette be. Az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az, hogy valaki a legelemibb információszerzési módnak birtokában legyen. Nem lehet megalapozott döntést hozni az ország jövőjéről a Mi Hazánk szerint, ha az ember nem is ismerheti meg a pártok elképzeléseit.

A választójog bár általános, most sem korlátlan, hiszen a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak. Vannak arra nemzetközi példák, hogy már 16 éves kortól valakinek szavazati joga van, ahhoz képest a 18 éves korhatár is „antidemokratikusnak”, egyfajta cenzusnak tekinthető. A Mi Hazánk szerint a választójog így is általános maradna, és ez a rendszer sokkal jobban kifejezné a népakaratot, nem torzulna annyira a szavazatvásárlás miatt az eredmény.

Az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek, elsősorban a cigányság szavazatait megvásárolták pl. krumpliért a különböző pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Nemrégiben Kompolton jártam, ahol a polgármestert el is ítélték szavazatvásárlásért, holott csak egy szavazattal nyert. Az ilyen esetekben sem tartjuk helyénvalónak, hogy minden következmény nélkül újra elindulhat, akit jogerősen elítéltek választási csalásért.

Dúró Dóra
elnökhelyettes, Mi Hazánk Mozgalom

Kiadó: Dúró Dóra független országgyűlési képviselő (MTI)

Látjuk a nüansznyi különbségeket? Jobbikosként még a Fidesz volt az ellenség, mostanra ez elmúlt. Már csak a cigánysággal van gondja ennek a gondos családanyának és politikusnak, és természetesen nemzetmentőnek. A következő mi lesz? Ki ne szavazhasson még? Találgassunk! Melegek? Fogyatékkal élők? Esetleg bárki, aki nem szimpatikus? Hát hiszen ebben az országban mindenki, aki elméletben tud olvasni (a funkcionális analfabétákat ugyanis nem említi a közlemény, amit egyébként nem is értem, miért hozott le az MTI), az olyan rettentően tájékozott? Amúgy volt már egyszer olyan, hogy csak az írni-olvasni tudók számára adott szavazati jogot a törvény. Abban az időben Dúró Dóra például nem csak hogy képviselő nem lehetett volna, de eszébe sem juthatott volna politikával foglalkozni. Ja, és nem is szavazhatott volna. Akkoriban úgy tartották, hogy a nők butábbak, mint a férfiak, a gyenge agyuk nem alkalmas arra, hogy felfogják a politikát. Sőt, még a tulajdon életükről sem dönthettek maguk, természetesen az ő érdekükben levették a törékeny vállukról ezt a terhet is.

Közben meg ott tartunk a vírus elleni küzdelemben, hogy már nem csak az utcákon járőröznek fegyveres katonák, hanem 93 kórházban aktívan segíteni is fognak. Például lázat mérnek, fizikai és logisztikai feladatokat látnak el, mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Merthogy honvédelmi miniszterünk szerencsére van, egészségügyi vagy oktatási miniszterünk meg nincs. Tehát a katonák fogják ellátni azokat a feladatokat, melyeket boldogabb országokban eleve kisegítők látnak el, nem pedig szakképzett nővérek. Ágytálaznak, felmosnak, emelgetik és hurcolják a betegeket, ágyat húznak. Ez remek, csak azt nem tudom, egyéb feladataikat hogyan tudják ellátni. Őrködnek a határnál, fegyverrel járőröznek az utakon, most meg még kórházi kisegítőként is bevetik őket. Ilyen sokan vannak?

Nagy nap lesz a mai és a holnapi. Most derül majd ki, hogy Orbán Viktor és lengyel kollégája valóban megvétózzáke-e az uniós költségvetést a jogállamisági kritériumok miatt. Ha valamelyikük vétóz, akkor az egész folyamat leáll. Senki – úgy értem, egyetlen uniós tagállam sem – kap egy vasat sem, hiszen elfogadott költségvetés sem lesz. Amelyik országban esetleg kedvelték ezt a két rendkívüli hazafit, ott ez el fog múlni gyorsan. Külön Orbán-hívők kedvéért szeretném jelezni, hogy ez esetben Magyarország SEM KAP PÉNZT. Mert ez néha nem szokott tiszta lenni ezeknél az óriási győzelmeknél. Ha viszont nem vétóznak nemzetileg büszkéék, akkor egyrészt felköptek és aláálltak, másrészt életbe lép a jogállami kritériumrendszer, ami ellen üvöltve tiltakoznak egy ideje.

Szóval izgis nap lesz. Nem is húzom tovább a reggeli pusziosztást, hamarosan amúgy is jövünk, és jól beszólunk. Kellemes ébredezést!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.