Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Segély márpedig nem lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A miniszterelnök nem csinál titkot abból, hogy nem ért egyet a segélyezéssel, a kormány kezdettől fogva arra törekszik, hogy minél inkább szűkítse a szociális ellátásokat. Felülvizsgálta a rokkantsági nyugdíjakat és sok esetben bebizonyította, hogy akik korábban viszonylagos biztonságban voltak, valójában csalók, ezért megvonta a járadékukat, tömegek estek el a szociális segélytől is, helyette bevezette a közmunkát. Tízévi regnálásuk után még mindig ott tartanak, hogy a vidéki elesettek egyre elesettebbé válnak, és továbbra is szinte kizárólag a közmunka az egyetlen lehetséges jövedelemszerzési forrásuk.

Nem tartják fontosnak, hogy sokat foglalkozzanak ezzel, munka alapú társadalom vagyunk és kész. A kormány sikeresen működik, szorgalmasan teremti a munkahelyeket, emellett azokról is gondoskodik, akik nem akarnak a munkaerőpiac kínálta lehetőségekkel élni. Ők vállalhatnak például közmunkát. Ez részben azt biztosítja, hogy ne tunyuljanak el, másrészt jót tesz az önbecsülésüknek is, hiszen a segély az lényegében alamizsna. A közmunkás ezzel szemben munkát végez, amelyért fizetést kap, igaz, körülbelül a felét annak, mintha nem közmunkásként végezné ugyanazt a feladatot, viszont ugyanúgy érezheti magát, mint bármelyik másik munkavállaló, a keresetéből ő is adót és különféle járulékokat fizet, emellett megszokja a rendszerességet és a kötelezettségeket, így könnyebben tud majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Ha a kezdeti időszakban jellemző volt is, hogy a közmunkásokkal a foglalkoztatók nem igazán tudtak mit kezdeni, ezért fölösleges tevékenységeket végeztettek velük, ez gyorsan megváltozott. Nem ritka, hogy olyan munkakörben foglalkoztatnak közmunkásokat, amelyeket piaci módon kellene betölteni, így viszont sokkal olcsóbban megoldhatják, a kényszerhelyzetben lévők bármilyen lehetőséget elfogadnak. A közmunkások többsége beleragad a programba, már életpályamodellé vált, talán a gyerekeik is eszerint tervezik a jövőjüket, hiszen számukra ez jelenti az elérhető karriert. Ezen persze nem változtatna, ha továbbra is segélyen élnének hónapról hónapra, az viszont már igen, hogyha valódi képzést biztosítottak volna számukra és valós munkalehetőségeket teremtettek volna olyan településeken, ahol semmi sincs. A képzetlen, gyakran még olvasni is nehezen tudó emberek számára semmit nem jelent az összetettebb tudást igénylő munkahelyek tömkelege, ha azok távol találhatók, ráadásul képtelenek lennének elvégezni, azok számukra nem léteznek.

Jól hangzik, hogy a segély nem megoldás, természetesen ahhoz, hogy ez elfogadható legyen, az szükséges, hogy ne is legyen senkinek szüksége segítségre. Még egy növénynek is szüksége van bizonyos feltételekre ahhoz, hogy létezni tudjon, ha nem jut vízhez, napfényhez, vagy ha megtámadja valamilyen kórokozó, elpusztul. Az embernek is laknia, táplálkoznia, a hideg ellen fűtenie kell az életben maradáshoz, és hogy a legalapvetőbbeket képes legyen biztosítani, pénzre van szüksége. Ha tud dolgozni és ezáltal keresethez jut, az a legjobb, de ha erre valamilyen okból nem képes, a társadalomnak kell biztosítani számára segítséget. A közmunka nem valós megoldás, ahogyan a minimálnyugdíj szégyenletes összege sem az. A létminimumról nem beszélünk, megszűnt létezni, mint fogalom. Persze attól még nagyon is van, és hogy mennyien élnek az alatt a szint alatt, arról a civil szervezetek tudnának mesélni.

Most, a járvány idején nagyon sokan kerültek kilátástalan helyzetbe. Elvesztették a munkájukat, és egy ideig nem is számíthatnak a sorsuk jobbra fordulására. Gyakran elhangzik ellenzéki oldalról, hogy az álláskeresési járadékot, amelyet valamikor munkanélküli segélynek hívtak, meg kellene hosszabbítani a jelenlegi három hónapról legalább hat hónapra. A kormánypártok erről hallani sem akarnak, ellensúlyként hangoztatják a hiteltörlesztés halasztásának lehetőségét, a megannyi gazdaságvédelmi intézkedést, amelyek elsősorban a munkáltatókat célozzák, hiszen ők a munkaadók, őket kell segíteni, majd ők teremtenek munkahelyeket, jut majd lehetőség mindenkinek. Meg különben is, csökkentették a házhoz szállított ételek áfáját öt százalékra, aggodalomra semmi ok, lesz mit enni. Harminc napig ingyenes lesz az internet a középiskolásoknak, ezt is a miniszterelnök jelentette be azzal, hogy családok tízezreit érintheti majd a nagyszerű kedvezmény.

A nagyszerűsége főleg abban áll, hogy azok igényelhetik, akik helyhez kötött internet-eléréssel rendelkeznek, nekik kérvényezniük kell, a kérvényhez mellékelni az ügyfélszámot és a gyerek középiskolás jogiszonyát igazoló oktatási azonosítót, ennek fejében jogosulttá válnak a harminc napos ingyenes elérésre. Hát nem is tudom. Akinek előfizetése van, nem valószínű, hogy azért van, hátha a gyerekének át kell majd térnie a digitális oktatásra, én például 3299 forintot fizetek érte havonta, és ha valaki átvállalná harminc napra, nem éreznék megkönnyebbülést, külön ezért nem hinném, hogy valaki beköttetné az internetet. Amelyik gyerek meg nem jut számítógéphez, úgyse volna mibe dugnia a csatlakozót.

Így kell ezt csinálni, kérem szépen, tanuljon az ellenzék, nem árt, ha megismerik a sikeres kormányzás titkait és amennyiben valóban rendszerváltásra készülnek, hasznos felkészülniük, miképpen kell a nép kedvében járni. Bár fene tudja, én nem igazán értékelném, ha alkalmaznák a bevált receptet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.