Május 11,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyházi rombolás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 501,989 forint, még hiányzik 2,498,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarországon szemmel láthatóan romlik az oktatás színvonala. Nem csak a felsőoktatás, de már az általános iskolák és gimnáziumok színvonala is, tudniillik oda is betette a lábát a kormány, valamint az egyház. Utóbbi kettőben végre megvalósulhatott Orbán álma, vagyis a nemzeti oktatás, ami annyit tesz, hogy történelmi tények helyett féligazságokat, mendemondákat vagy egyenesen ideológiai hazugságokat tanítanak a gyerekeknek, nem beszélve a hittanról, aminek véleményem szerint semmi keresnivalója sincs az iskola falai között. Ha valaki Jézusról vagy a Bibliáról akar tanulni, menjen el egy templomba, van minden sarkon már. De nem, ma már szinte elkerülhetetlen az, hogy valaki úgy járja végig az iskolát, hogy ne akarja valamelyik tanára, vagy maga az iskola arra kényszeríteni, hogy részt vegyen a hittanórán. Az emberek nem kérték ezt, mégis meghozta a döntést a nemzeti kormány, hiszen jó partnerre talált az egyre nagyobb hatalommal felruházott egyházban.

A legfrisseb hírek, pontosabban szóbeszédek szerint a helyzet tovább romlik. Orbán Viktornak az az ötlete támadt – amelyet Palkovics Lászlón keresztül tolmácsolt -, hogy az egri érsekség vegye át az Eszterházy Károly Egyetemet. Az egyetem maga eddig sem volt túl neves, azonban ha az „üzlet” megkötésre kerül, még a korábbinál is színvonaltalanabb lehet az egyetem, ami nem sok jót vetít előre. Felmerül a kérdés, hogy mégis mi lehet a váltás oka? Mi az, amit állami fenntartásban nem tudtak elérni, de majd az egyház segítségével sikerülhet?

Elképzelhető, hogy a versenyképesség fokozása, az egyetemünk tudományos és innovációs teljesítményének emelése érdekében mi is modellváltást hajtunk végre. Amikor aktuális lesz, az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus dönt erről.

Ez az egyetem közleménye, amelyet az egriugyek.hu hozott le nemrégiben. Namármost, hogy lehet versenyképességet fokozni, az innovációs teljesítményt emelni egy egyház által? Tudomásom szerint nem a fejlettségéről, a haladó gondolkodásáról és tudományos eredményeiről híres az egyház, hanem a maradi, megrögzött, konzervatív gondolkodásáról, amely pont hogy gátja bármiféle fejlődésnek és innovációnak. Az egyház oktassa a teológiáját – amely nézetem szerint nem tudomány és soha nem is lesz az –, illetve nevelgesse papjait, de felejtse el, hogy beleszól az oktatásba. Az a szervezet, amely csak 1992-ben, vagyis 359 évvel később volt hajlandó elismerni, hogy Galileónak igaza volt abban, hogy a Föld a Nap körül kering, az inkább csak ne tehesse rá a kezét egyik hazai egyetemre sem. Az egyház még csak azt sem volt hajlandó beismerni, hogy hibázott, és ezért bocsánatot kér, dehogyis. Az egyház szerint az inkvizíció jóhiszeműen járt el, de nem volt igaza.

Orbán jól láthatóan és tervezetten szervez ki fontos intézményeket vagy alapítványokhoz, vagy az egyházhoz, hiszen egy esetleges bukást követően ezeket nem veszítené el. Ha a nemzeti kormányt leváltja az ellenzéki összefogás, akkor is a kétharmaddal bebetonozott törvények lesznek érvényben, amelyekkel tovább rombolhatják az ország szellemi színvonalát. Orbánnak kimondottan célja az, hogy minél butábbak legyenek az emberek, hiszen így könnyebb megszólítani és megvásárolni őket. A miniszterek elnöke nem elégedett meg azzal sem, hogy vezetheti az országot, ő át akarta írni a múltat és a jövőnket is befolyásolni akarja. A hatalom már bőven nem elég neki, többre és többre vágyik. Arra, hogy a halála után is emlékezzenek rá, mint a magyar nemzet hősére, a határon túliak megmentőjére, a kereszténység védelmezőjére.

Orbán kiosztja az országot haverok és üzletfelek között, ami lehet, hogy neki jövedelmező, de hogy évtizedekre tönkreteszi vele az országot, az egészen biztos. Mert az egyetemek egyházhoz kötése nyilván nem az egyetlen elfogadhatatlan döntése. De ezzel már csak azért is érdemes komolyabban is foglalkozni, mert egy ország jövője függ az oktatás színvonalától, márpedig ha az egyetemek egyházaknak történő átruházása jelenti a jövőt és a fejlődést a kormány szerint, akkor nekünk reszeltek. Elviekben az egyház egy, az államtól különálló szervezet, de az utóbbi évek ennek ellenkezőjét bizonyították, és a helyzet csak folyamatosan romlik. Nem tartunk még ott, hogy legyen hivatalos államvallás, de ha csakis a Fideszen múlna, nem hiszem, hogy nem húznák meg. Na nem azért, mert a 133 bátor ember közül mindannyian mélyen vallásos emberek, hanem azért, mert elképesztő lehetőség rejlik a két leghatalmasabb intézmény összekapcsolásában.

Évszázadokon keresztül működött a dolog, emberek millióinak életét megkeserítve. Aztán megérkezett a demokrácia, amely elviekben mindent megváltoztatott, de ha ránézünk Magyarországra, amely papíron demokrácia kellene, hogy legyen, akkor nem pont ezt látjuk. Orbán megidézi a múltat, annak is a legszörnyűbb időszakait, hiszen saját magán kívül semmi sem érdekli. Ha egy generációt kell feláldozni a kereszténység oltárán, akkor minden gond nélkül meg fogja tenni. Aztán, hogy végül mi lesz az egri érsekség döntése, az majd kiderül, de ha Orbán valamit akar, akkor kétlem, hogy bárki is meg tudná őt állítani ebben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.