Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A tehetség utat talál magának

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy MTI-hírben olvastam, hogy november 11-én mutatja be a Super TV2 Leslie Mandoki Szabadságvágy című dokumentumfilmjét, amely az 1956-os forradalmat, annak Európára gyakorolt hatását mutatja be. Át is siklottam volna a hír felett, a rendező neve ragadta meg a figyelmemet, eddig ugyanis úgy tudtam, hogy Leslie Mandoki egy zenész. Utánanéztem tehát, hogy ennyire rosszul emlékeznék, vagy létezik egy azonos nevű rendező is. Hamar kiderült, hogy nem csapott be a memóriám, valóban, a zenészről van szó, aki ezek szerint sokoldalú ember, mert a filmes szakmában is megcsillogtatta tehetségét.

Nem tudhatom, nem tudom, mekkora ismertséget és elismertséget vívott ki magának Leslie a világ, vagy akár csak a német zenei életben, a hazait mindenesetre nem ezen a téren szerezte, hanem azzal, hogy a miniszterelnök barátjaként jelenik meg időről időre. Most filmrendezőként és producerként debütálhat a kormány jóvoltából. Az ’56-os forradalom jubileuma alkalmából dokumentumfilmpályázatot is hirdettek, ennek köszönhetően valósíthatta meg a polihisztor elképzeléseit. Összesen kétmilliárdnyi támogatást kapott a filmre, valamint a hozzá kapcsolódó könyvre és két koncertre, utóbbiak eléggé szűkkörűek voltak, de végül is megvalósultak. Hogy mi tette érdemessé a busás támogatásra a pályázatot, arról Mándoki így vall Orbán Viktornak szóló ajánlásában: „A film igazi érdeme talán az, ha Európa legfontosabb újságírója, Kai Diekmann személyesen mondja el nekem kamerába, hogy te voltál Európa felszabadításának kulcsembere.”

Ezen kár is lenne vitatkozni, ez minden pénzt megér, különösen Orbán Viktornak. Gondolom, Leslie mindenféle elismerésekben is részesül majd a produkcióért, amelyeket odarakhat majd az eddig már megkapott Fonográf Életműdíj és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje mellé. Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki valódi okokat lenne képes felsorolni annak indoklására, mi is tette méltóvá Mándokit ezekre a kitüntetésekre. Nem tudni, mikor és hogyan született a nagy barátság a zenész és a miniszterelnök között, nem lehet túl régi, hiszen mégiscsak tíz év a korkülönbség kettőjük között. Nem lehettek sehol iskolatársak, Leslie pedig 1975-ben már el is távozott az országból, így az ismeretség minden bizonnyal későbbi keletű. Ennek körülményeiről azonban még csak sejtelmem sincs, az azonban biztos, hogy előkelő helyre küzdötte fel magát a kormányfő hívei sorában, és természetesen az eredmény sem marad el.

A Szabadságvágy 120 perces dokumentumfilm, tehát afféle egész estét betöltő produkció, ehhez képest meglehetősen késői időpontban tűzi műsorára a TV2, ők tudják, miért, bár igazából ronggyá kellene vetíteni, hátha visszahoz valamicskét a ráfordításból, mert eddig főként azt a kérdést veti fel ez az alkotás, hogy mi kerülhetett ezen kétmilliárd forintba? Ez már csak azért is szembetűnően sok, mert játékfilmek készülnek jóval szerényebb költségvetésből, egyedül a Kincsem igényelt kétmilliárd forintot, amit azért nem lehet összehasonlítani egy dokumentumfilmmel.

A film könyves változatban is meg fog jelenni, néhány éve már volt egy kis példányszámú kiadása. Írtak is róla annak idején, akiknek jutott belőle, nagy formátumú kiadványként jellemezték. A szó szoros értelmében nagy a formátuma, olyan hatalmas, hogy akinek lesz majd ilyen, nem is tudja hová tenni, a méretei miatt ugyanis ez lehetetlen, hacsak nem készíttetnek számára külön asztalt, mint annak idején az Alaptörvénynek, de hát ez már legyen az ő bajuk. Amit eddig megtudtam akár a filmről, akár a könyvről, igazából már elég is lenne ahhoz, hogy ne legyek kíváncsi egyikre se, mégis bele fogok nézni a filmbe, már csak azért is, hogy sokadjára meggyőződjek róla, ezúttal is úgy jártak el, ahogyan szoktak, rengeteg pénzt adtak valami ócskaságért.

Ideje lassan újra néhány tíz- vagy százmilliót juttatni Leslie-nek, talán a könyv megjelenése igényelhet újabb támogatást, persze az is lehet, hogy további ötletei lesznek a jóbarátnak, ki tudja, milyen nagyszerű képességek rejtőznek még benne. Lehet, hogy festeni, szobrot alkotni is tud, bátran pályázhat, az eredmény nem kétséges.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.