Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogyan fognak majd beoltani és kicsodát, amint lesz mivel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Választási lázban ég a fél világ, az Amerikai Egyesült Államok ugyanis nagyhatalmi tényező, egyáltalán nem mindegy, ki kerül az elnöki székbe. Még nekünk, magyaroknak sem mindegy, bár beleszólásunk (szerencsére) nincs, az amerikai szavazók döntik el a kérdést. Jobb is így, mert bevallom, igen nehéz helyzetben lennék, ha nekem is szavaznom kellene. Most úgy tűnik, talán Biden lesz a befutó. Ez nem jó hír a magyar kormánypártnak, és ez még csak nem is a vége a pech-szériának. Úgy tűnik, sikerült megállapodnia az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak arról, hogy milyen feltételekhez kötik az uniós pénzek kifizetését. Bár a jogállamiság szó nem került bele a dokumentumba (tehát ha innen nézzük, győzött Orbán Viktor, legalábbis ezt a kifejezést sikeresen lebirkózta), elég keményen és részletesen sikerült körülírni, mely feltételeknek kell teljesítenie egy országnak ahhoz, hogy ne essen el a támogatástól vagy annak egy részétől. Varga Judit igazságügyi miniszter haladéktalanul el is kezdett hisztériázni. Elég szomorú, hogy ezt kell mondanom, de ami a magyar kormány bármelyik tagjából tiltakozást vált ki, az csak jó lehet a demokrácia és a jogállamiság (tehát az ország egésze) szempontjából.

Nem csak a miniszterasszony, a Fidesz nevű párt is fel van erősen háborodva.

A Fidesz értékelése szerint Brüsszel ismét „Soros megrendelését teljesíti”, amikor az uniós források kifizetését politikai feltételekhez akarja kötni.

A nagyobbik kormánypárt csütörtöki közleményében arra reagált, hogy az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.
    A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását.
    A Fidesz szerint ugyanakkor kezdettől nyilvánvaló, hogy a jogállamisági mechanizmusnak nevezett eljárást valójában zsarolási és nyomásgyakorlási eszközként akarják bevetni Magyarország és mindazon országok ellen, amelyek nem akarják betelepíteni a migránsokat, megvédik a bevándorlástól a határaikat, a kultúrájukat és megvédik a nemzeti szuverenitásukat.
    „Minden eszközt felhasználnak, hogy a nemzeti kormány helyett egy bevándorláspárti baloldali kormányt ültessenek hatalomba” – hangsúlyozta közleményében a Fidesz.
    A kormánypárt hozzátette: szégyen, hogy a koronavírus-járvány és az egymást érő iszlám terrortámadások közepette Brüsszel továbbra is a politikai zsarolással van elfoglalva ahelyett, hogy segítené a tagállamokat a védekezésben. (MTI)

Nagyon vicces ez a jajveszékelés. Ha jól gondolom, ezt és ennek különféle variációit fogjuk hallgatni a következő napokban. Nem baj, ki fogjuk bírni. Ezt is.

A miniszterek elnöke összehívta az Egészségügyi Tudományos Tanácsot. Erről a közösségi oldalán számolt be. Hogy mi volt a találkozó pontos célja, azt persze nem tudjuk, de azt igen, hogy téma volt Szijjártó Péter fáradhatatlan, a karantén alatt is szívós kitartással végzett munkálkodása a vírus elleni vakcina beszerzésében, valamint átbeszélték, hogyan fognak majd beoltani és kicsodát, amint lesz mivel. Nekem van egy halvány gyanúm, ha mégis szükség lesz szigorításokra, azt is a tanácsra lehet majd kenni, de persze csak a rosszindulat és a libsibolsi hazaárulás pofázik belőlem.

Van remek hír is mára – bár még tegnapi, de hátha érvényes még – ezt Varga Mihály gazdasági miniszter adta elő egy gálaesten. A magyar gazdaság olyan rohadtul erős, stabil és válságálló, hogy nem omlott össze a válság következtében. Szemben minden más ország gazdaságával. Ez úgy lehetséges, hogy csodálatos kormányunk az elmúlt tíz évben megerősítette és ütésállóvá tette a magyar gazdaságot, ezért – szemben mindenki mással, pláne szemben az elmúlt tizenegy év előtti elmúlt nyolc évvel – Magyarország nem szorul hitelre. Bezzeg a többi ország szorul! Mi közben már a fellendülést készítjük elő. Ezt igazán jó hallani. Csakhogy a gazdasági válság még távolról sem ért véget, annak nem a végén, inkább az elején vagyunk. Tudtommal a magyar kormány folyamatosan veszi fel a hiteleket – a letelepedési kötvény is hitel volt, az államkötvény is hitel, Pakshoz és a kínai vasúthoz is hitelt kaptunk, az Uniótól is várjuk a hitelt -, és azt sem árt megjegyezni, hogy az elmúlt tizenegy év előtti elmúlt nyolc évben megközelítőleg sem jött annyi uniós forrás, mint az Orbán-kormányok időszakában. Más országok ráadásul nem hagyják jövedelem nélkül azokat a polgáraikat, akik elveszítették az állásukat. Egyszóval kicsit elkapkodottnak tűnik az öröm. De legyen igaza Vargának.

Most pedig jöjjenek háztáji híreink. Aki szokott Szalonnát olvasni, annak bizonyára feltűnt, hogy felkerült a portálra a számláló. Ennek segítségével aki akarja, nyomon tudja követni, hol tartunk a túlélésért folyó küzdelemben. Ez a számláló naponta egyszer frissül, amikor megtörténik az aktuális nap banki zárása. A tegnap először megjelenő összeg valójában nem csak ennek a hónapnak a bevételeit tartalmazza. 29-én közzé tettünk egy cikket, melyben beszámoltunk a nehézségeinkről. Ennek a cikknek a hatására sokan nyújtottak segítő kezet, mi pedig ez úton is szeretnénk megköszönni nekik, hogy mellénk álltak. A nyilvános elszámolásban szerepel a múlt hónap 29-31 közötti időszak, amikor a cikket követően sokkal többen nyúltak a zsebükbe, mint egyébként szoktak. Ebben a három napban a portálok összes bevétele – a Szalonnázó előfizetései és a Szalonnához érkező támogatások összesen – 404 207 forintot tettek ki. Sokszorosát a megszokottnak. Ez az összeg bekerült a számlálóba – valójában ebben a hónapban 371 679 forint érkezett negyedikéig-, hiszen a döntően nagyobb része okkal és céllal érkezett. Így éreztük korrektnek. Amennyiben megtörténne az a csoda, hogy több pénz jön össze a szükségesnél egy hónapban, az átkerül kezdő összegnek a következő hónaphoz. A múlt hónap – és az azt megelőző igen sok hónap – deficites lenne, amennyiben létezne nálunk ilyesmi. De nem létezik, hanem az van, hogy nincs fizetés. Vagy van, ha éppen jut. A költségeket ki tudtuk gazdálkodni eddig is a bevételekből, adósságot nem csináltunk, egyszerűen eljutottunk arra a pontra, ahol már emberileg nem vállalható a folytatás ebben a formában.

Innentől tényleg az olvasók döntésén múlik, lesz-e jövő, és ha lesz, milyen lesz, hányan folytatjuk. Mi húztunk egy vonalat, pontosabban két vonalat. Egyet magunk mögött, október 29-én, egy másikat pedig még az idei év vége előtt, amikor ismét leülünk beszélni a továbbiakról. Minden más nyomon követhető a számláló segítségével. Mi kitartunk – eddig is azt tettük -, aztán meglátjuk, magunkra maradunk-e. Most úgy tűnik, talán nem, bár jó – és a hosszútávú, kiszámítható működés szempontjából fontos – lenne, ha a Szalonnázó előfizetőinek száma dinamikus növekedésnek indulna. Arra biztosabban tudunk építeni, mint az eseti befizetésekre, mert tudjuk, hogy az előfizetés érkezni fog jövő hónapban és azt követően is, a hirtelen lelkesedés pedig hajlamos elmúlni egy idő után. De reméljük, ez is rendeződni fog.

Orbán Viktor már elkezdte a mai napot. Az operatív törzs ülésével indított, ezt reggel hatkor fel is tolta (a személyzet) a Facebookra. Mert látnia kell a népnek, hogy a vezér megállás nélkül, lankadatlanul és csüggedetlenül harcol értünk. Vagy hát a saját hatalmának megtartásáért harcol ő valójában, de azt nyilván nem fogja senki kiírni a Facebookra. Mindenesetre én elég kényelmetlenül érzem magam a tudattól, hogy olyan kérdésekben, melyek már távolról sem átvitt értelemben, hanem szó szerint is életről és halálról szólnak, Orbán, Kósa Lala, Cili néni és Pintér Sándor döntenek. Elég ijesztő.

Jó ébredezést mindenkinek! A jó hír az, hogy már péntek van, ebből következően holnap szombat lesz. Addig meg már majdcsak ki fogjuk bírni valahogy, bár akkor sem lesz jobb semmivel. Pusszancs!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.