Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahelyett, hogy naponta összetörnék a tükröt, akár bele is nézhetnének

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, derűre borút, vagy inkább fordítva! Egy ősi dakota mondás szerint mindenki nyugodjon meg, mert attól megnyugszik. Meg ezt mondaná a bölcs Edgar kolléga is, de nem mondja, mert én vagyok a soros. Elsősorban nagyon sajnálom, hogy miután a miniszterelnöknek nincs B-terve arra, hogy mi van akkor, ha nem jön be az A-terve, tegnap koradélután már a sóhivatalát vezető miniszter is csak 30-40%-ot adott a nagy Donald cimbora és ikertesó győzelmére. Akiről a választás végeredményétől függetlenül is szerintem el lehet mondani, hogy miként az elmúlt években számtalanszor sikerült neki államfőhöz nem méltóan viselkednie, úgy veszíteni se tud.

Mármint ha netán arra kerülne sor, amire az európai idő szerinti tegnap reggel óta történt fejlemények alapján van némi esélye. Egyébként azt hiszem, félreértettük egymást tegnap reggel, ugyanis azt nehezményezte az egyik kedves olvasó, hogy csúnya és illetlen dolog Trumpot büdösbunkónak nevezni, majd az amerikaiak eldöntik. Egyrészt ha akartam volna se tudtam volna beleszólni abba, hogy az amerikaiak hogyan szavazzanak, szerencsére nem is akartam. Másrészt nem elfogult, szubjektív véleményt fejeztem ki, hanem tényeket közöltem. Az, amit tegnap művelt a legmagasabb világi hely élén álló ember, az nem csak rá, a pártjára, a hazájára, de az egész világra nézve is méltatlan. És mint tegnap is írtam: szerintem ez az ember közveszélyes, ma még inkább fenntartom. Aki bejelenti a győzelmét, miközben még most is tart a szavazatok megszámlálása, aki csalást kiált azért, mert előre ismert okok miatt a nagy számú levélszavazat megszámlálása időbe telik, mert előre lehetett tudni, hogy a demokraták szavazói lényegesen nagyobb számban fognak levélben szavazni, mert jobban betartják a járványügyi óvintézkedéseket, mint a járványhoz is igen sajátosan viszonyuló, azt rendre bagatellizáló főpojáca voksolói, úgy ahogy van, vállalhatatlan.

Kiállni és összevissza beszélni, súlyos csalásról óbégatni, vádaskodni, a Legfelsőbb Bírósággal fenyegetőzni azért, mert még mindig számolják a szavazatokat egy óriási részvétel mellett zajló, következésképpen tökéletesen legitim választáson, álhíreket terjeszteni és hazudozni, ezzel kvázi polgárháborús hangulatot szítani, mindez azt erősíti meg, hogy ez az ember egyszerűen méltatlan arra a pozícióra, amit betöltött. Arra meg pláne, amit ezután szeretne betölteni, még ha ugyanarról az államelnöki székről is van szó. Aki úgy viselkedik, mint az óvodában, hogy jó-jó, akkor most már igazán abba lehetne hagyni a számolást, mert ő nyert, az felfoghatatlanul nagy károkat okoz ott, ahol a felszálló ágban lévő illiberális autokráciák már éppen elég kárt okoztak. Aki azt műveli egy választás után, amit Donald Trump tegnap, az nem egyszerűen a demokratikus játékszabályokat, a törvényeket veszi semmibe, hanem mindazokat, akik felelős állampolgárokként éltek a szavazati jogukkal. Félreértés ne essék: a saját válaszóit is lenézi. Azt üzenni emberek millióinak, hogy senkik vagytok, mert levélben szavaztatok, hatalmas felelőtlenség.

Gulyás Gergely tegnapi szomorúsága Trump győzelmi esélyeit illetően, az obligát Sorosozás Biden kapcsán, illetve az, hogy a főnöke már a kampány alatt egyértelműen kiállt Trump győzelme mellett (Szijjártó belerongyolását a demokrata jelöltbe és fiába, inkább hagyjuk is), mindebből kifolyólag nem vet túl jó fényt ránk. Még akkor sem, ha az Orbán-kormány motivációit és ezt a mindent vagy semmit húzást érteni vélem. Ha Trump nyer, akkor a piros pont mindenképp jár neki, fel tudja mutatni az erős szövetségesét, aki újra megcsinálta, és aki nem szól bele abba, hogy mimagyarok hogyan vágjuk magunk alatt a fát. Ha Trump nem nyer, akkor meg lehet hőbörögni, mutogatni, ahogy szoktak: mi előre megmondtuk, hogy ezek a demokraták nem tisztelnek minket. De azért valahol mégiscsak szomorú, hogy milyen kaliberű barátai és szövetségesei vannak a magyar kormánynak. Arra gondolni sem akarok, hogy ha Trump ezt művelte egy körvonalazódó választási vereség láttán, akkor majd a felcsúti barátja mit fog művelni, ha netán egyszer hasonló élményben lesz része.

Egyelőre nem tartunk ott, egyelőre még ott tartunk, hogy a pesszimista és szomorú Gulyás Gergely tegnapi, valótlanságoktól sem mentes kormányinfós ámokfutásáról kell néhány szót ejtenem. Nem szeretném a járványügyi intézkedéseket egyenként felboncolni és okosabbnak sem akarok tűnni, mint a mindenhez is értő kormány. Ezért nem firtatom, hogy ha Ausztria a minta és a példa, akkor miért nem követjük az osztrák intézkedéseket, mi értelme a járatsűrítéssel megfejelt ingyen parkolásnak, vagy miért nem lehet zártkapussá tenni a futballmeccseket. Viszont az sokadszorra is megdöbbent, hogy a kormány járványügyi tájékoztatási célokat szolgáló oldalán (ahol elvileg a közérdekű információkat kellene találnunk arról, hogy mi a helyzet és mihez tartsuk magunkat), a ma reggel elsőként pofámba ugró tartalom Gulyás: Ha az ellenzék nem segíti a védekezést, ne nehezítse azt címen fut.

Tehát nem elég, hogy miután Orbán két hónappal ezelőtt azt állította, hogy a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri, Gulyás tegnap már nem javasolta a sajtónak, hogy MÉLTATLAN VITÁT folytasson az elhunytak számáról. Tehát amikor egyjegyű számú ember halt meg egy nap leforgása alatt, akkor a halálesetek száma volt a mérvadó, amikor a százhoz közelít ez a szám, akkor hagyjuk a picsába, mert méltatlan erről beszélni. De most sem azzal vannak elfoglalva, hogy hitelesen tájékoztassanak, és szembenézzenek a valósággal, hanem a koronavirus.gov.hu oldalon nyomják az állampárti propagandát a semmire nem jó ellenzékről. Ezek szerint még mindig nem elég súlyos a helyzet, az ellenzék szapulása és a tragédia ócska politikai célzatú meglovagolása még mindig fontosabb, mint a járvány kezelése. Jó lenne tudni, mi az, amiben a kormány eddig elfogadta az ellenzék segítségét, meghallgatta a javaslatait? Még a leghalványabb szándék sem volt meg bennük, hogy megszívleljenek a sajátjukon kívül más szempontokat, pedig vannak javaslatok bőven.

Lehet, hogy elkerülte a figyelmüket, de Budapest főpolgármestere – akit tegnap sem mulasztott el ekézni Gulyás – éppen bejelentette, hogy a járványügyi védekezést segítendő, a fővárosi önkormányzat bővíti tesztelési kapacitásait, és megteremti annak lehetőségét, hogy minden budapesti tanárt és iskolai dolgozót ingyenesen, önkéntes alapon szűrni tudjon november végétől. Politikai lózungok és hamis sikerpropaganda helyett a cselekvésnek van itt az idejeírta Karácsony, és szerintem ha lenne még némi becsület a kormányban, akkor ahelyett, hogy naponta összetörné a tükröt, akár bele is nézhetne. Aki tíz éven át a kétharmadával azt csinált és úgy csinált, amit és ahogy akart, aki nem volt kíváncsi az ellenzékre akkor sem, amikor senkivel nem egyeztetve nyomta át az éjszaka benyújtott disznóságait a parlamenten, amelyik önhatalmúlag szórta szét a gazdaságvédelmi alap milliárdjait, gátlástalanul pörgette a sok tízmilliárdos lélegeztetőgép bizniszt, amelyik leszarja, hogy az iskolákban mennyire súlyos a helyzet, cserébe kijárási tilalmat rendel el éjfél és hajnali 5 óra között, az most álljon bele, próbáljon meg méltó lenni a legbátrabb magyar címkére, és vállalja a felelősséget. Az ellenzék folyamatos savazása nem járványügyi védekezés. Ezek a tények.

Meg az is tény, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel, amikor mindenkinek össze kell fognia, meg kell értenie, össze kell húznia magát, szabályokat kell követnie és felelős állampolgárként kell viselkednie, a kormány kifizeti a meg sem tartott tűzijátékot, amelynek elkülönített költségéről (nem egészen 8 milliárd forint) a szóban forgó Gulyás júniusban még azt mondta, hogy örülnek, ha bármit meg tudnak spórolni. Átmenetileg elfogytak a szavaim.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.