Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért éppen Ásotthalom?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha egyebet nem is tudna eredményként említeni Ásotthalom az elmúlt hét évéből, annyit feltétlenül, hogy beküzdötte magát az országos hírekbe, mióta Toroczkai László tölti be a településen a polgármesteri posztot. A 2013-as időközi választáson sikerült ez neki első alkalommal, és utána kétszer megismételte, ő legszívesebben a 2014-es eredményére büszke, amikor száz százalékot ért el. Igaz, hogy abban az évben ő volt az egyedüli jelölt, így másra szavazni nem volt lehetséges, de egy sikertörténetben az ilyen mellékes körülmények nem kapnak helyet. A legutóbbi választáson már volt ellenfele, két független jelölt is indult vele szemben, ezért akkor – bár győzött – a szavazatok 68%-át tudta csak megszerezni, ami persze így is nagy győzelem, de mégse hangzik annyira jól, mintha mindenki rá adta volna a voksát. A hattagú képviselő-testületben is a többség független, ebből arra következtethetünk, hogy a Toroczkai-féle világnézetet a lakosság jó része nem üdvözli annyira lelkesen.

Arról, hogy hogyan keveredett a szélsőséges nézeteiről és cselekedeteiről elhíresült politikus Ásotthalomra, nem tudom. Nem hiszem, hogy korábban gyakran előfordult volna ott, talán éppen akkor ráért, az ottani képviselő-testület feloszlatta magát és időközi választást írtak ki, erre támadt egy ötlete, miért ne lehetne ő a polgármester? A gondolatot tett követte és a szándék megvalósult. Nem ő volt az első, aki ilyet cselekedett, más településeken is előfordult már, hogy a választások alkalmával messziről jött embereknek sikerült elnyerniük a polgármesterséget. Példa erre Seres Mária, a szépreményű Civil Mozgalom alapítója, aki négy éven át vezette Mátraverebélyt. Feltehető, hogy hasonlóra a továbbiakban is lesz példa. Toroczkainak nyilvánvalóan nem azért tetszett meg Ásotthalom, mert olyan nagyon szívügye lett volna az ott élők jövője, sokkal inkább alkalmasnak látszott a község egy hídfőállás megvalósítására.

Ráadásul a településnek legendás múltja van, itt bujdokolt hajdan Rózsa Sándor, az itteni tanyavilágban szorgoskodott Pipás Pista, sőt látványos boszorkányüldözés is volt itt a hatvanas években, nem is csoda, hogy itt alakult meg a Mi Hazánk Mozgalom, amelynek persze csak a székhelye van itt, a párt országszerte tevékenykedik. Mindig ott, ahová a hazafias feladat éppen szólítja, attól függően, hol szükséges zászlót leszaggatni, könyvet felaprítani vagy csak riogatni a másképp gondolkodókat. Rettentően komolyan veszik magukat, most éppen amiatt háborognak, mert a Facebook törölte a Mi Hazánk oldalát a közösségi portálról, és ez olyan megengedhetetlen, hogy kormányzati fellépést követelnek a tulajdonossal szemben, azt javasolják továbbá, hogy legyen a cégnek magyarországi képviselője, ugyanis úgy könnyebb lenne pert indítani ellenük.

Ez már olyan logika, amelyet én képtelen vagyok értelmezni. Adva van egy szolgáltatás, amelyet a szolgáltató ingyenesen biztosít, a használatának vannak szabályai, amelyeket részletesen közöl a felhasználási feltételek között, és aki ezeknek megfelel, az korlátlanul igénybe veheti, legyen magánszemély vagy párt, fizetni csak a hirdetésekért kell. Aki átlépi a viselkedési szabályokat, annak időlegesen vagy akár véglegesen is felfüggesztik az oldalát. Általában akikkel ilyen megtörténik, vitatják a lépés jogosságát, törvénysértést emleget most a Mi Hazánk is, pedig nem kellene megfeledkezni arról, hogy ingyenes szolgáltatásról van szó, ahol a felhasználási feltételeket a tulajdonos szabja meg, mindenki szabadon dönt, hogy igénybe veszi-e, és ha úgy dönt, hogy igen, el kell fogadnia a feltételeket, aztán pedig be is kell tartania azokat. Aki ezt sérelmezi, ne használja, a Mi Hazánk számára is adott a lehetőség, hogy a saját honlapján hirdesse az igét, írhat újságot, szórólapokat, leveleket, járhat házról házra, sokféle más módja is van a kommunikációnak. Ez a tiltakozás most olyan, mint hogyha mondjuk Novák Előd fenyegetne perrel valakit amiatt, hogy túl magasra tűzte ki a szivárványos zászlót, ezért ő nem tudja azt letépni, esetleg még létrát is követelne, hogy mégiscsak elérhesse.

A Mi Hazánkat azok a szélsőségesek alkotják, akik a néppártosodása miatt csalódtak a Jobbikban, jelentősen nem fog növekedni a létszámuk, szereztek ugyan néhány képviselői helyet, három polgármesterük is van országosan, de nem hiszem, hogy ez tartós lesz. Ásotthalom is előbb-utóbb megszabadul Toroczkaitól, ahogyan a boszorkányüldözés sem vált ott hagyománnyá.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.