Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán erősen figyeli, mi történik Lengyelországban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lengyelországban – joggal – nem csillapodnak a kedélyek, miután az alkotmánybíróság lényegében ellehetetlenítette az abortuszt olyan esetekben is, amikor életképtelen magzatról van szó. Az egyértelműen az egyház által befolyásolt döntés óriási felháborodást váltott ki, az elviekben keresztény országban, ahol még azok is nemtetszésüket fejezték ki, akik egyébiránt mélyen vallásosak. Az Alkotmánybíróság döntése egyszerűen átlépett egy bizonyos határt, ami feldühítette az emberek egy jó részét. Látva a kormány reakcióját, nem hiszem, hogy erre számítottak. Vélhetően azt hitték, hogy ezt is gond nélkül megtehetik, hiszen korábban is hoztak már olyan döntéseket, amelyek egy jól működő demokráciában talán forradalmat robbantottak volna ki. Elszámolták azonban magukat, ugyanis a nőket haragították magukra, akik nem szokták egykönnyen feladni. Az alkotmánybíróság lényegében döntést hozott az ő testükkel kapcsolatban, ami elfogadhatatlan a legtöbb nő számára Lengyelországban.

A tüntetések tehát nem hagynak alább, viszont a szélsőjobb – feltételezhetően – kezdi megelégelni, hogy a nők a saját jogaikért mentek utcára, ezért fogták magukat, és rájuk támadtak. Igazi suttyó, gyáva módon, csapatban támadtak, ami persze nem meglepő ezektől a véglényektől, azonban talán annál nem nagyon lehet lejjebb süllyedni, amikor védtelen nőkre támadnak. Kövekkel, botokkal, késsel felfegyverkezve támadtak ezek a – vélhetően nagyon keresztény – fasiszták, akik közül a fotók és videófelvételek ellenére sem tartóztattak le senkit. A rendőrség szerint azért, mert nem érkezett hozzájuk feljelentés. Ez mondjuk szép védekezés, nem tudom, mi történik, ha mondjuk valakit meggyilkolnak, de mivel halott, már nem tudja feljelenti a támadóját. Ott is ez a procedúra vajon?

A foci ultrák és egyéb véglények a legtöbb esetben a kormányok fizetési listáján vannak, szinte kivétel nélkül megrendelésre teljesítenek ilyen, és ehhez hasonló akciókat. Senki ne gondolja, hogy ez a csapat kopasz csak úgy gondolt egyet és csoportba verődve nekiindult a lengyel éjszakának, hogy összeverjen pár, a jogaiért tüntető nőt. Nyilvánvalóan a megfélemlítés volt a cél, ami kétlem, hogy működni fog ebben az esetben. A fehérorosz nők is megmutatták, hogy a verések és fenyegetések ellenére sem adják fel a harcot, és nap nap után mennek ki az utcára tüntetni azért, hogy végre eltakarodjon az elnök a székéből. Ha valamit, hát azt megtanulhatná már a hatalom, hogy ha nők egy csoportja tüntetni megy, akkor jobb, ha átgondolják, hogyan is reagálnak erre, mivel őket nem lehet csak úgy elhallgattatni.

A lengyel példa – attól tartok – ragadós lesz a V4-es országokban. Szlovákiában már jó ideje téma az abortusztörvény szigorítása, ami természetesen szintén az egyház hatására került előtérbe. Nem tudom, mi a helyzet Csehországban, de nem lennék meglepődve, ha már ott is készítenék elő a tervezetet. Magyarországon – noha eddig még nem nagyon került szóba ez a téma -, de látva az egyház gusztustalanabbnál gusztustalanabb nyilatkozatait, ez ügyben, nem lennék meglepve, ha egyszercsak Orbán rábólintana a dologra. Hogy politikai öngyilkosság lenne-e ebben az igen vészterhes időben, az nem kizárt, de véleményem szerint Orbán most megvárja, hogy mi lesz a lengyel helyzet végkimenetele, és attól függően dönt majd ő is. Ha végső soron elhalkulnak az abortusztörvény ellen tüntető tízezrek, akkor talán Orbán is megteszi majd ezt a szívességet az egyháznak.

Orbán jól áll fociultrákkal és kopaszokkal is, ez egészen biztosan nem jelentene semmiféle problémát neki. 2006-ban is jól beváltak, azóta is arról beszélnek a hívek. Viszont az eredmény egészen eltérő lehet, ha nem egy csoport férfi tüntetőt, hanem nőket támadnak meg ezek a huligánok. Ez talán még a legvadabb Fidesz fanatikusok számára is egy olyan lépés lenne, amit nem helyeselnének. Nem tudni persze, hogy mi fog történni Lengyelországban a következő hetekben-hónapokban, de abban biztosak lehetünk, hogy Orbán követi az eseményeket. A két ország vezetői lényegében egymástól vesznek át ötleteket, ezért egyáltalán nem kizárható, hogy itt is pontosan ez fog történni. A gond csak az, hogy ez nem megelőzhető, ha Orbán és csapata úgy dönt, hogy szigorít az abortusz-törvényen, akkor megteszi és kész. Az már egy másik kérdés, hogy az SZFE és az Index ügye mellé mennyire hiányzik nekik még egy probléma. A választások egyre közelítenek, jól meg kell gondolnia minden lépést a Fidesznek, máskülönben a NER megy a kukába.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.