Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ferdítések minden mennyiségben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Időnként szóvá teszik, hogy a Szalonnának nem lenne szabad szó szerint idézni a kormányoldali propaganda újabb és újabb gyöngyszemeit, ugyanis ezzel mintegy megerősíti azok rögzülését az olvasók tudatában. Érdekes nézőpont, de úgy gondolom, a portál törzsközönsége, de még az alkalmi látogatók is a gondolkodók táborához tartoznak, nem igénylik a tények eltúlzását vagy részbeni elhallgatását és képesek értelmezni az információkat. Ha pontosan leírjuk, mi szerint a kormány jelszava, hogy „Egyetlen magyar sincs egyedül”, nem igényel ferdítést ahhoz, hogy tisztában legyünk a jelentésével.

A kormánypropaganda ezzel szemben előszeretettel alkalmazza azt a módszert, ha megszólal egy-egy ellenzéki politikus, menten ízekre szedik az elmondottakat, míg találnak benne valami számukra értékeset. Ha úgy, ahogyan mondta, nem lenne felhasználható, sebaj, csavarnak rajta egyet és már kész is a rémísztő megnyilatkozás, amit aztán az összes médiájuk az unásig ismételget. Dobrev Klára, akit leginkább Gyurcsánynéként emlegetnek, most újra megtévesztette a magyarokat, ugyanis azt állította, hogy lesz egységes európai minimálbér, holott ez nem igaz, és erre Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, mert íme, olyan képtelenségeket mond, ami nyilvánvalóan nem megvalósítható, hiszen hogyan is képzelhetné azt bárki, hogy Magyarországon majd akkora lesz a minimálbér, mint mondjuk Luxemburgban. Arról természetesen nem esik szó, hogy Dobrev Klára ilyesmit soha nem mondott, arról van szó, hogy a minimálbér megállapításának módja lesz egységes minden tagországban, és abban lesz egységes, hogy a szempontok között szerepet kap az illető ország GDP-je, és az erről szóló egyeztetésen például a szakszervezeteknek is szerepet kell kapniuk.

Az ellenzéki városvezetők is rendszeresen szerepelnek a hírekben, leginkább arról nevezetesek, hogy most, a járvány idején is csak azon jár az eszük, hogyan sanyargathatnák az ott élőket. Például hiába indítványozta a legtöbb helyen a Fidesz, hogy tekintettel a nehézségekre, csökkentsék a közterület-használati díjat a vendéglátósoknak és a taxisoknak, valamint a bérlemények bérleti díját, ezt nem teszik, márpedig ezzel a lakosságot sújtják, hiszen a nehéz helyzetben lévő vállalkozók kénytelenek lesznek árat emelni, és azt azoknak kell majd megfizetniük, akik a szolgáltatásokat igénybe veszik. Karácsony Gergely meg folyton panaszkodik, holott erre semmi oka, még mindig a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárdos kormánytámogatáson lovagol, pedig megmondták világosan, hogy rendben lesz az, majd ha eljön az ideje, máskülönben meg folyton kedveskedik neki a kormány. Most felajánlották, hogy átvállalnak néhány beruházást, de a főpolgármester csak fanyalog, egyre a járvány miatti elvonásokat emlegeti, ami egyébként a világ legtermészetesebb dolga, a védekezés költségeiből az önkormányzatoknak is részt kell vállalniuk. A kereszténygyűlölő Niedermüller Péterrel is csak a baj van, most derült ki, hogy egy DK-s bitcoinbányát működtetett a polgármesteri hivatalban és ehhez áramot is lopott, ebből következik, hogy a polgármesternek haladéktalanul le kell mondania, ráadásul bizonyára felbujtóként vagy társtettesként maga is részt vehetett az ügyben, ezért akár a büntetőjogi felelőssége is felmerülhet. A hírekben természetesen még az is szerepel, hogy a bitcoinbánya minden bizonnyal a DK pártfinanszírozása céljából üzemelt, így várható az előadás további fűszerezése, a végén természetesen Gyurcsány Ferenc lesz a főbűnös.

Szabó Tímea ismét elhíresült a napokban a konzervatív médiában, beterjesztett ugyanis az Országgyűlés elé egy járványkezelési indítványt, amelynek fő célja, hogy a nyugdíjasokat ki kell tiltani a tömegközlekedésből. Valóban szerepelt a kérdéses javaslatban a nyugdíjasokkal és a tömegközlekedéssel kapcsolatos rész, bár nem kitiltásról lenne szó, hanem korlátozásról, éppen a legsérülékenyebb korosztály érdekében. Pontosan az a lényege, hogy a nyugdíjasok szerezzék be a számukra szükséges élelmiszereket, gyógyszereket, intézzék a fontos ügyeket a lakásukhoz legközelebb lévő helyen, és csak akkor vegyék igénybe a tömegközlekedést, ha feltétlenül szükséges, a tömegközlekedés járművei ugyanis időnként zsúfoltak, így nagyobb azokon a fertőzésveszély. Az indítvány ezen kívül sok mást is tartalmaz, de azokról nem esik szó, azt viszont fontosnak tartják hozzáfűzni, hogy a párbeszédes politikus nem megfontolt, ugyanis a felelőtlen javaslatot a beadást követő napon vissza is vonta.

Ez csak egy nap fideszes ferdítéseiből egy kis válogatás. Ezzel szemben a kormányoldalról megannyi diadaljelentés készült, milyen hihetetlen kedvezményeket kapnak januártól a családok, a vírus elleni védekezésről maga az ENSZ magyarországi irodavezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a világszervezet elégedett a magyar járványkezeléssel. Lesz elegendő influenza elleni védőoltás, rágalom, hogy esetleg nem jut mindenkinek, valamint hogy most képtelenség szerezni, mert minden ország zárolta volna a készleteit, mi rendeltünk, és különben is, majd gyártunk, ha kell. Más kérdés, hogy a nagykereskedők nem tudnak fellelhető és megvehető vakcináról, a gyártó pedig úgy nyilatkozott, hogy a gyártáshoz temérdek tojásra és temérdek időre, nagyjából fél évre van szükség, a vakcinát ugyanis nem lehet sürgetni. A hírekben az nem szerepel, hogy ötvenezer adag oltóanyagot juttattunk Szerbiának, a lényeg az, hogy mindenki nyugodjon meg szépen, aki oltakozni akar, az tud is oltakozni, ezt maga az országos tiszti főorvos mondta az ő saját szájával, hát ez már olyan hiteles forrás, hogy nem lehet nem elhinni.

Aki tehát pozitív hírekre vágyik, ott van neki a kormányoldali média, ott megkapja a napi betevő vakcináját gondolkodás ellen, az élet csupa derű, bajok nem léteznek, vagy ha vannak, nem olyan nagyok, mint máshol, az ellenzék szánalmas és nevetséges, amúgy pedig szóra sem érdemes.

Hiába, hírt szerkeszteni tudni kell. Értelmezni pedig még inkább.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.