Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Veszíteni tudni kell

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Közzétették a hírt, mely szerint 1,2%-os emelést kapnak a nyugdíjasok idén, ugyanis elmarad a nyugdíjprémium, az emelés viszont visszamenőlegesen is jár, a január és október közötti időszakra. Jóllehet, ez egyösszegben viszonylag tekintélyes, viszont nem kellene emelésnek titulálni, ugyanis ez valójában korrekció, a kormány számításai szerint ennyivel becsülte alá az idei áremelkedéseket.

Nyilvánvaló, ez egy átlag, és ezekkel az átlagszámításokkal eléggé sok a baj, nem véletlen, hogy amikor például az átlagjövedelem óriási emelkedéséről adnak hírt, attól is többnyire csak nézünk nagyokat. Így vagyunk az áremelkedésekkel is, nyilván ilyen és amolyan árakat is figyelembe vesznek az átlagoláshoz, csakhogy mi a jelentős áreséseket nem igazán érzékeljük, tekintettel arra, hogy a mi vásárlói kosarunk összetétele eléggé korlátozott, többnyire élelmiszerekre költünk, amelyeknek az ára viszont az utóbbi egy évben brutálisan megemelkedett. Az 1,2%-os korrekció ezt részben kompenzálja, ezzel együtt nem leszünk ugyanott, ahol egy évvel ezelőtt voltunk, tehát az életszínvonalunk folyamatosan csökken.

Lehetnénk belátóak is, hiszen bajban a gazdaság, vissza kell fogni a kiadásokat, akár meg is érthetnénk, de ez nem könnyű, amikor azt látjuk, hogy eközben más helyekre szinte számolatlanul öntik a pénzt. Most Novák Katalin beszabadult a kincstárba és úgy lapátolja kifelé a mindenféle támogatásokat, mintha a forrásai végtelenek lennének. Azt nem vitatja senki, hogy a gyerekes családokat támogatni kell, ennek a támogatásnak a módjáról viszont már nagyon is megoszlanak a vélemények. A Fidesz által megvalósított családtámogatási rendszernek rengeteg szépséghibája van. Először is egyáltalán nem veszi figyelembe az esélyegyenlőséget, a családi pótlékot ugyanis, amely minden gyereket megillet, tíz éve változatlanul hagyta, amúgy pedig olyan támogatási formákat vezetett be, amelyet csak egyes csoportokat érintenek. Aztán a CSOK, az autóvásárlási kedvezmény, most pedig az új lakás építésénél vagy vásárlásnál az áfakedvezmény is a családokat érinti nagyon előnyösen, most pedig ugyancsak a gyerekes családok a lakásfelújításra fordított pénz felét visszakapják három millió forintig. Sokan ezt úgy értékelik, hogy a 0-18 év közötti gyerekekkel rendelkező családok felettébb értékesek, ugyanakkor azok, ahol a gyerekek, mindegy, hogy hányan vannak, átlépik a korhatárt, megszűnnek családok lenni.

A családügyi tárca nélküli miniszter most hetente újabb lehetőségekkel kedveskedik ugyanannak a rétegnek, eközben teljesen megfeledkezik az örök vesztesekről. A kisjövedelmű családok, például a falvak közmunkásai az eltelt tíz év alatt semmiféle olyan juttatásban nem részesültek, amely segített volna nekik abban, hogy jobb körülmények között nevelhessék a gyermekeiket. Ugyancsak nem számíthatnak segítségre a többiek, akik már felnevelték a gyermekeiket, továbbá azok sem, akik nem alapítottak családot vagy más okok miatt nem születtek leszármazottaik. Az utóbbiak köre sokkal szélesebb, mint a kedvezményezetteké, és míg eddig egyetértéssel figyelték a világhírű magyar családi kedvezményrendszer alakulását, az utóbbi időben hozott intézkedések már inkább rosszallást váltanak ki, ráadásul nem lehet tudni, mi szerepel még Novák Katalin további terveiben. Nyilván itt és most nem hagyja abba, lesznek még ötletei, valószínűleg az eddigiekhez hasonlóan azoknak is ugyanazok lesznek a haszonélvetői, mint eddig, és persze a vesztesei is ugyanazok lesznek. Aki megfelel az elvárásoknak, az nyerni fog, a többiek pedig veszítenek, mint mindig.

De hát veszíteni is tudni kell.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.