Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A nagy visszatérés, egy kis értetlenkedő mérgelődéssel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elöljáróban egy szolgálati közlemény.

A minap – kb. 2 hónapja – piszkosul megsértődtem, hogy egy „igen értékes hozzászólásomat” spamelte a Disqus és szentül megfogadtam, többet elő nem fordulok ezeken a hasábokon. Ám mint minden rendes fogadalom, ez is csak akkor ér valamit, ha megszegik (pl. 56 éve dohányzok, így 56 újévi fogadalmon vagyok túl, ennyi ment a levesbe). De az embert feszíti a mondhatnék- tehát remélem néhányak örömére, az arra érdemesek bánatára – újfent beszállok a „szócsatákba.” Miután emígyen tisztáztam az egyéni nyomoromat, rátérnék az országosra.

Az alábbi zsörtölődésem tárgya egy igazi piha kategória az általános pénzszórás tengerében. Hogy érthető legyek, elébb néhány idézet Edgár egyik előző posztjából:

„Magyarországnak – pontosabban az Orbán-kormánynak – sikerült kisírnia az Európai Uniótól 180 milliárd forintnyi hitelt. … Ezt most diadalmasan jelentette be a pénzügyminisztérium. Egyrészt nem is értem az öröm és büszkeség okát, hiszen népünk bölcs vezére többször és elég zajosan levezette, miért is nem kell nekünk hitel. … 180 milliárd forint rengeteg pénz. Mondjuk egy nagyobb önkormányzat számára … De költségvetési szinten nem egy túlzottan nagy rogyintás azért …”

Feltűnt valakinek a „rengeteg pénz. Mondjuk egy nagyobb önkormányzat számára ..” részlet? Összekapcsolódik a fejekben mondjuk egy „nagyobb önkormányzattal,” Budapest-el? Ahol a főpolgármester – a fenti összeghez képest – rongy, beígért 6 milliárdért kuncsorog hónapok óta a nemzeti örökség, a világörökség, a Lánchíd felújításához? Hát igen, tetszett volna nem büdös libsibolsinak születni, kibújni Soros sátán zsebéből! De van önkormányzat és annak vezetője, akinek nem kell könyörögni, csak kérnie kell. Például Beregszász polgármesterének.

Egy kis geopolitika. Ez a település a térképeken Берегово néven szerepel annak okán, hogy dicső elődeink nagyszerű politizálása folytán immár mintegy 100 éve „külhon” lett. Egy másik ország, nevezetesen Ukrajna területén fekszik, értelemszerűen az ukrán közigazgatás, Kijev gondja kell legyen a város minden, kisebb-nagyobb gondja. Vagy nem? Hát nem.

A napokban kelt szárnyra és rögtön el is sikkadt a hír, miszerint a magyar kormány 1,2 milliárd forintot ad Beregszász önkormányzatának a városon keresztülhatoló vízfolyás, a Vérke folyó rendbetételére. Ami nem is igazán folyó, mert kb. 200 éve kezdtek hozzá az ősök, hogy két valódi folyót – Borzsa és Latorca – összekötő vízfolyást rendbeteszik, különböző vízügyi praktikákkal a környéken csatangoló vizeket egy mederbe terelik. És lőn. Kialakult egy nagyjából 40 km-es folyó-csatorna, ami Beregszászon belül folyóként szerepelt, elérte a 4-6 méteres vízmélységet, 15-19 méteres szélességet. Ma az eliszaposodás, a hiányzó 21 km-nyi csatornázás okán a városi szennyvíz részleges beleengedése miatt a  vízmélység 40-60 centiméter, szélessége átlagosan 4,5 méter. A víz annyira szennyezett, hogy már a halak sem isznak belőle (apropó: tudja valaki, hogy a halak isznak-e vizet? Mert a lehetőségük meg van rá, az biztos). Ez bizony beavatkozást, az ehhez kapcsolódó beruházást, pénzt kíván.

Nem tudom, Beregszász polgármester fordult-e a kijevi, ebben a kérdésben illetékes szervekhez, csak azok – mint nálunk is szokásos – elhajtották, esetleg nem is válaszoltak neki, vagy egyből a magyar kormányt környékezte meg. Ahol is hosszú megfontolás – kb 5 perc – után döntöttek a pénz odaítéléséről. Kijevben pedig nagy örömködések közepette elővették a nagy árkus papírost (költségvetés), megkeresték a megfelelő rubrikát és vastag filctollal áthúzták az – esetleg – erre szánt tételt. A magyar kormány jóvoltából megspóroltak egy csomó hrivnyát, ennyitől is mentesült a költségvetésük. Ez így nagyon bravó.

Így aztán Beregszászon lesz mederkotrás, partok rendbetétele, duzzasztógát, csónakázható, „fürödhető” folyó. Első lépésben a városon belül. Aztán később, újabb pénzekért a folyó(cska) teljes hosszának rendbetétele. De ez még nem elég. A városi (Beregszász) vízművek vezetése is bejelentkezett. Ők 200 millió forintot várnak (mondhatjuk, hogy elvárnak?) a magyar kormánytól különböző bajaik orvoslására (lesz ott is csodás rezsicsöki, akárki meglássa). És meg fogják kapni. Már csak a csatornázás befejezése, esetleg egy stadion, akadémia építése, templomtorony van hátra.

1,2 milliárd (+200 millió). A 180 milliárdos hitelhez, a Lánchídhoz hiányzó 6 milliárdhoz képest nem tétel. A Zuckerbergnél is okosabb előretolt helyőrség két pislogás között „megkeres” ennyit, ha nem figyel oda. De sok kicsi sokra megy, csak mi nem megyünk így semmire.

(Egy kis local colour: nyiga-nyaga, tekerek binyiglivel a boltba. Életveszély, szlalom bajnokság. Város „vagyunk,” útvonalam egy kvázi főúton vezet, a környező falvakból beautózók, buszjárat, a közeli Szlovákiából erre csámborgó kamionok között, előtt, mellett. Én meg az út teljes szélességében tántorgok „padkától-padkáig” a kátyúk között. Hiába az autóversenyzői, navigátori rutin, nem tudom memorizálni az összes kátyút, esőben pedig végképp nem merem megkockáztatni az egyszerű pocsolyának kinéző vízen áthajtást, mert lehet akár 40 centi űr is alatta, aztán jön a fetrengés, mint leszúrt Rittberger a jégen. Szóval kacsázásommal hergelem a mögöttem türelmetlenkedő autósokat és közben vigyázok. Vigyázok, el ne gázoljam a 10 éves forma gyereket, aki kezében kannával, féloldalasra húzva ugyanezt adja elő gyalog. Jön a közkútról, viszi haza a vizet a főút mentén düledező „házba.” Mert ott benn nincs víz, csatorna, pottyantós a kert végében. Talán kérnünk kellene Ukrajnához, vagy bármely „külhonhoz” csatolásunkat).

Árva István

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.