Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi mindent jobban tudunk, de legalább nem vagyunk hajlandóak fizetni sem a munkáért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Ipsos készített egy felmérést, amelyben 27 ország 19 000 válaszadója vett részt, többek között magyarok egy csoportja is. Ezúttal a hírfogyasztási szokásokat vizsgálták, amelyből kiderült egy jó pár érdekes dolog. Már csak azért is érdekes, mert úgy tűnik, az emberek egyáltalán nincsenek tisztában a saját korlátaikkal és azzal, hogy csak azért, mert hazudnak saját maguknak, egyáltalán nem kerülnek jobb helyzetbe. De lássuk, milyen lényegesebb megállapításokra jutott a felmérés:

A magyar felnőtt lakosság meggyőződése, hogy átlát a hamis híreken, nem vezetheti meg a fake news jelensége – míg polgártársaiból nem igazán nézi ki ennek képességét. 

10 felnőttből 8 (82%) meggyőződik arról, hogy az általa fogyasztott hírek megbízható forrásokból származnak-e.

Meggyőződik, a nagy lópikulát győződik meg. A saját (alkalmi) olvasóink között is akad jó néhány, aki egyszerűen képtelen megkülönböztetni a valódi híreket az álhírektől. Ezt onnan tudom, hogy egyfelől nekünk is kellett már több alkalommal törölni az álhírekről szóló kommentjeiket, másfelől pedig rendszeresen kapunk álhírekről szóló üzeneteket. Egy óriási probléma az, ha az emberek többsége egészen komolyan azt hiszi, hogy őt nem lehet átverni, amikor egyértelműen át lehet. Ha ez nem lenne igaz, akkor a Soros vagy a menekültek elleni gyűlöletkampány sem működhetett volna. Aki elhitte a kormány folyamatos hazugságait – több millió emberről beszélünk itt –, az hisz az álhírekben, hiszen pontosan ez az, amit a kormány a kampányaiban sokszor terjeszt.

Persze talán mindenkivel előfordult már, hogy belefutott ebbe a csapdába, de vannak olyannyira egyértelmű hazugságok, hogy egyszerűen fájdalmas azt látni, hogy sokan képtelenek ezeket észrevenni. Ez nyilván nem magyar sajátosság, elég csak megnézni az amerikai elnökválasztásokat és Donald Trumpot, akinek egyik legfontosabb kampánystratégiája lényegében az álhírek terjesztése. De ha már jól láthatóan képesek minket is hülyére venni azok, akik ebből élnek, legalább fogadnánk el és próbálnánk ezen változtatni. De nem, a magyar ember büszke, ő nem ismeri be, ha teljesen hülyének nézték. Soros-terv akkor is van, és kész. Orbán Viktor mondta a szájával.

Egytizednyi tömeg egyáltalán nem bizonyosodik meg a hírek igazságtartalmáról, ezzel Magyarország lakossága – a törökökkel egyetemben – a legnagyobb felületet adja a fake news terjedésének.

Ezek után nem is kell azon csodálkozni, hogy az Origo és egyéb kormánypárti álhíroldalak gond nélkül működnek és rendkívül hatásosak. Ha megírja az „újság” – sokaknak ma ez már csak a Facebook –, akkor az úgy van. Gyurcsány, Soros, Karácsony egy szempillantás alatt válnak ellenségekké, elég ha közölnek róluk egy teljesen átlátszó hazugságot valamelyik felületükön, és meg is nyerték maguknak a szavazókat. De a „köztévé” is pontosan így funkcionál, sőt, az talán még borzasztóbb is ennél. Az idős és kevésbé idős korosztály egy igen jelentős része ugyanis mindent, de tényleg mindent elhisz, amit a tévében lát. Egy alapigazság az, hogy ha valamit a TV bemutat, akkor az úgy is van, nincs apelláta. Ezt a Fidesz is tudja, nem véletlenül csinált a közmédiából egy több, mint 100 milliárd forint éves költségvetéssel rendelkező propagandagépezetet.

A médiahasználat részleteit vizsgálva további érdekességek kerültek napvilágra, mely szerint bár világelsők vagyunk napi szintű online hírfogyasztásban, a fizetős tartalmak olvasása tekintetében a legutolsók között lehet említeni a magyar lakosságot. Elvárjuk, hogy ingyenes legyen a tartalom, ugyanakkor az online hirdetéseket sem igazán toleráljuk.

Ez a fenti megállapítás pedig már csak hab a tortán. Elvárjuk, hogy minden is ingyenes legyen, hiszen ehhez szoktunk. Nem véletlen az sem, hogy a legtöbb kisebb és nagyobb hírportál is már kénytelen belemászni az olvasó arcába, ha fenn akar maradni. Ha ugyanis ezt nem tenné meg, akkor könnyen lehet, hogy hónapokon belül lehúzhatná a rolót. A vizsgálat eredményei tehát lesújtóak. Sajnos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.