Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyilván ez is Karácsony hibája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Modellváltás nélkül a budapesti turizmus nem fogja túlélni a koronavírus-járvány miatti válságot – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legfrissebb, pénteken közzétett podcastjában.

A magyar turizmust újraindítani három szereplő együttműködésével lehet a vezérigazgató szerint: az állam a turisztikai ügynökségen keresztül, az önkormányzatok és a vállalkozások. Az MTÜ minden kampányával a belföldi turizmust népszerűsíti, ezzel tud segíteni. Ösztönözni kell az embereket arra, hogy menjenek éttermekbe, keressék fel a fürdőket, járják be az ország különböző szegleteit – mondta. „A fővárosi önkormányzat segítsége nélkül ebből a válságból nem fogunk tudni kilábalni ” – fogalmazott Guller Zoltán.(MTI)

Guller Zoltánnak az elsőben mindenképpen igaza van. Modellváltás nélkül valóban nehéz lesz túlélnie a budapesti turizmusnak, azonban ez nem csak az önkormányzattól vagy a helyi vállalkozóktól függ, hanem attól is, hogy mekkora állami támogatást kapnak arra, hogy valóban változtassanak a jelenlegi helyzeten. Az egy dolog ugyanis, hogy milyen elképzelésekkel rendelkeznek, az viszont egy másik, hogy mire van pénz. Álmodozhatnak ugyanis egy sor olyan fejlesztésről, amire soha nem lesz pénzük, attól még nem jutnak előrébb. Itt egyáltalán nem mondható az el, hogy miért nem terveztek előre, miért nem gondoltak arra a vállalkozók, hogy mi történik, ha egyszercsak elfogynak a külföldi vendégek, hiszen ki számolhatott volna azzal, hogy egyik napról a másikra az ország határait lezárják és egy olyan járvánnyal vagyunk kénytelenek szembenézni, amihez még csak hasonlóval sem találkozott a generációnk.

Aki előre tudott számolni ezzel a helyzettel, az vagy a NER milliárdosa, vagy pedig egy zseni. Előbbieknek ugyan nem volt szükségük támogatásra, mégis milliárdokat kaptak a kormánytól. Mészárost és egyéb kitartottakat milliárdokkal tömtek ki, noha már egyébként is jól álltak. Akiknek azonban valódi szükségük lett volna a támogatásokra, azok egy forintot sem kaptak, ezért sokan kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Hogy hány cégről van szó, azt még csak találgatni sem igazán lehet, noha az szinte biztos, hogy a NER-nek jól jött, hiszen ezen cégek a legtöbb esetben a konkurenciát jelentették, ezek nélkül sokkal egyszerűbb lesz a piacon eligazodni. Leértékelt, forintokért megvehető cégekről beszélünk, amelyek a válság előtt akár komoly bevételekkel is számolhattak, mostanra viszont kénytelenek elfogadni, hogy mindennek vége.

Most térjünk rá Guller második kijelentésére, miszerint a „fővárosi önkormányzat segítsége nélkül ebből a válságból nem fogunk tudni kilábalni”. Ez a felelősség áthárítása, hiszen ha az önkormányzatnak lenne pénze, nyilván megtette volna, amit csak tud. Azonban a járvány miatti visszaesés mellett kénytelen volt elfogadni, hogy a kormány milliárdokat von el tőlük, ezzel szinte lehetetlen helyzetben hozva őket. Nyilván ez is egy politikai játszma része, amelyet mi magunk is sokszor elmondtunk már. Karácsony Gergelyt úgy kell beállítani, mint egy alkalmatlan politikust, akire még a csirkeólat sem lehet bízni, nem hogy a főváros vezetését. Hogy egyébként minden fontos fejlesztés és segítség pénztől függ, az nem érdekes. Ezt a kormánypárti szavazóknak nem kell tudniuk. Feléjük csak azt kell kommunikálni, hogy Karácsony képtelen a feladata elvégzésére és kész.

Igen ám, csak hogy ebben a politikai játszmában tízezrek veszíthetik el az állásukat, ami a 2022-es választásokon még könnyen megbosszulhatja magát. Az ugyanis, aki nincstelenné vált ebben az időszakban, nehezen hiszem, hogy a Fidesz mellett fogja letenni a voksát. Aki ma Budapesten dolgozik és állása ellehetetlenül, az úgy vélem, tisztában van azzal, hogy ez kinek is köszönhető. Aki képes volt egy céget felépíteni, az túl lát a zsák krumplin és az Erzsébet-utalványon, őket nem annyira könnyű átverni. Nyilván jól hangzik az, hogy egy ember nyakába varrják ezt az egészet, de akinek van két szeme és működő agya, az képes felfogni, hogy miért is haldoklik a budapesti turizmus. A járvány az alapja nyilván, de a modellváltás nem Karácsony Gergely alkalmatlansága miatt nem jöhet lére, hanem azért, mert nincs miből gazdálkodni. Ez ennyire egyszerű. Lehet álmodozni mint mondtam, de ha valódi változást akarna a kormány is és nem azt, hogy Karácsony eltűnjön a főváros vezetéséből, akkor tenne is érte. Nem tesz, aminek elég egyértelmű az üzenete.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.