Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Napok óta 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

…attól rettegek, hogy lesz vajon arca a magyar kormánynak erőszakhoz folyamodni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló csodálatos események ellen, hiszen nagy égés nekik e néhány tiszta tekintetű, okos, kulturált és visszafogott fiatal szimbolikus „diadala” a rendszer ellen.

Már nemzetközi porondon is ciki, ami történik a Vas utcában, több külföldi portál szerint most két helyszínre kell figyelni Közép-Európában. Az egyik Belorusszia, a másik bizony Magyarország és az SZFE. Merthogy ezeken a helyeken íródik most a történelem.

Lenyűgöző, amit és ahogyan ezek a hallgatók csinálnak. Hogy egy nap alatt visznek annyi takarót vagy bármit, amire szükségük van. Hogy egyetlen ocsmány szót sem hallottam senki szájából közülük az elmúlt hetekben. Bármilyen támadások is érték őket, bármennyi rendőr és spicli gyülekezett az épület előtt, bárhogyan próbálja a kormánypropaganda félretájékoztatni az egész üggyel kapcsolatban a saját megbízható szavazóit.

Erőszak egyelőre nincs – csak az épület kiürítése. Fertőtlenítés okán találta ki ezt a módszert valaki, a személy lényegtelen. Működik a „Kuss, mindenkinek!” nevű rendszer, leánykori nevén a NER.

Mindenre fel lehet használni a járványt, erre is. Hogy „nem is erőszakkal”, hanem „egészségügyi helyzet” miatt fognak beavatkozni, hatalmilag. Máshol is látunk példát arra, hogy a járványt eszközként használják politikai célok elérésére. Trump egészen a Superman státuszig emelte saját magát, az összes pojáca és demagóg fegyvertárával, mert túlélte a vírust. Nagyon szeretne még négy évig a Fehér Házban maradni. 

Mondhatnánk, hogy meg is érdemli az USA, ha megint megválasztja elnöknek. És azt is mondhatjuk, hogy úgy tűnik, az agybaj, a hatalomvágy, a pénzéhség a legrosszabbat hozza ki mindazokból a „vezetőkből”,  akik csicskának tekintik a népüket.

Vajon mit tud Mari néni és Pista bácsi Borsodban az egész SZFE-mozgalomról? Pár fiatal hőbörög, nem fogadnak szót, „de há’ a kölkök má’ csak illenek, helyre kell űket rakni.”

Remélem, nem csak belőlük áll Magyarország, és bízom abban, hogy működni fog egy egyetemek közötti összefogás, a hatalom nyomásának ellenálló, szabad oktatást követelő kezdeményezés, és a lavina eléri mindazokat az értelmes embereket, akik évek óta úgy gondolják, hogy elfáradtak, nincs remény, nem érdemes tenni semmit, mert úgysem lehet eredménye semminek. Talán ők is megértik, hogy most igenis van értelme annak, hogy segítsük a fiatalokat mindenben, amiben tudjuk. Legyen az egy szendvics, egy termosz tea, egy takaró, egy mobil internet – a segítség „minden cseppje kincs”.

Mindez különös hangsúlyt kell hogy kapjon az 1956-os események évfordulója kapcsán. Mert lehetett az forradalom vagy ellenforradalom – fogalmam sincs, annyi mindent hallottam szemtanúktól, és annyi, azzal teljesen ellentétes írást és elemzés olvastam, hogy egyszerűen képtelen vagyok eligazodni -, de mindenképpen tény, hogy harc volt.

Ahogy ma csendesen, fegyverek és ordibálás nélkül küzdenek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Most szemtanú vagyok, és biztos vagyok abban, hogy jó ügyért állnak ki, intelligensen és becsületesen harcolnak a jogaikért. Minden elismerésem és támogatásom az övék. Szóban is, más formában is. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.