Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindent bele!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megbicsaklott a nagyszerű nemzetépítő folyamat, a dicsőséges NER-hadsereg egy helyben toporog, és nagyon úgy néz ki, hogy visszavonulót kell fújni. Kellene, de nem akaródzik, pedig most már egyértelmű, hogy olyan ponthoz érkeztek, ahonnan nincs tovább. A létszám meglenne, a fegyverek is szépen csillognak, csakhogy fogytán a muníció, és ebből baj szokott lenni. Ha Németh Szilárd már csak vizet tud főzni a gulyáságyúban, az a fogás már nem lesz népszerű, és megette a fene a nagy haditervet, lőszer nélkül az ármádia többnyire elveszti a harci kedvét.

Most még elővették a titkos fegyvert, Novák Katalin megkapta a tábornoki paszományát, az ő feladata lesz, hogy csodát tegyen. Lehetőségeket is kapott hozzá, meghirdethette a nagyszabású programot, amelynek értelmében minden gyerekes család a lakásfelújításra költött pénz felét, hárommillió forintig visszaigényelheti számlák ellenében. Ügyes, csettintene elismerően Kohn bácsi. Szétnéztek a kincstárban és azt látták, hogy üres, számítottak az EU-s szokásos vérátömlesztésre, de az késik, sőt, talán el is marad, nincs más hátra, meg kell próbálkozni az alkímiával. Nem tudni, miből és hogyan készülnek aranyat csinálni, a történelemben sokan szerettek volna ilyen eredményt elérni, de eddig még senkinek sem sikerült, persze a magyar gógyi csodákra képes, bármit fel tudunk találni, legyen az örökmozgó, vízautó vagy akár spanyolviasz, csak általában a világhatalmi összeesküvés megakadályozza, hogy a zseniális magyar találmányok megvalósulhassanak.

Ez a program valóban ügyes. 2021. január 1-vel indul, de már most foglalkoztatja a leendő várományosokat, tervezgetik, mit fognak megvalósítani. Ha a maximális támogatást el szeretnék nyerni, legalább hatmillió forintról kell majd számlával rendelkezniük, kevesebb persze lehet, de akkor a támogatás összege is kisebb lesz, tehát érthető, ha mindenki arra törekszik, hogy növelje a beruházás értékét. Illetve nem mindenki. Az első csavar, hogy itt utófinanszírozásról van szó, tehát az ügyfélnek a munka elvégzése után ki kell fizetnie a teljes összeget, aztán majd utólag visszakapja a hárommillió forintot. Akiknek a jövedelmi helyzete lehetővé teszi, nyilván könnyedén elvégeztetik a felújítást, nem tartom valószínűnek, hogy az ő otthonaikban ez feltétlenül szükséges lenne, de abban biztos vagyok, hogy nem mondanak le a talált pénzről. Kizárt, hogy ne találnának otthonukban valami fontos feladatot. Hatmillió forint nem kevés, de nem is sok, akár egyben is el lehet költeni, mondjuk egy szaunára vagy jakuzzira.

Lesznek, akiknek már nehezebb ez a feladat. Ha nincs elég pénzük, minden követ megmozgatnak majd, hogy kölcsönöket szerezzenek rokonoktól, barátoktól, akár személyi kölcsönt is felvesznek, hiszen a majdani visszatérítésből törlesztenek, tehát végül ők is összehozzák így vagy úgy, ha lassúbb ütemben is, mint az első csoport. Nagyon sokan teljes mértékben elesnek ettől a lehetőségtől. Lehetnének akár kedvezményezettek is, mert családosak, gyerekük is van, sőt, gyerekeik, de nincs például saját otthonuk, vagy van lakásuk vagy házuk, ráadásul általában siralmas állapotban, de egyáltalán nincs pénzük, nekik valóban nagy szükségük lenne ilyen támogatásra, de soha semmiféle nagyszerű programban nem vehetnek részt. Mesélhetnének a messze földön híres magyar családtámogatási rendszerről, persze nem mesélnek, talán már elfogadták, hogy nekik ez a sorsuk, nem is érdemelnek többet, tulajdonképpen páriák, akiknek örülniük kell, ha néha juttatnak nekik valamilyen adományt, és hát az is valami, hogy megtűrik a létezésüket.

A visszatérítések majd a jövő év második felében válnak időszerűvé, a kormány nyilván abban bízik, hogy addigra valamiféle csoda történik és mégiscsak lesz pénz. Elmúlik a járvány, vadul szárnyalni kezd a gazdaság, eredményes lesz az aranycsinálás, na meg a visszatérítéseket lehet majd késleltetni, előírni valamilyen szakvéleményt az elkészült munkákra, és utána sem feltétlenül kell gyorsan teljesíteni az igényeket. Lehetne persze pénzt teremteni más forrásokból is, de az fel se merült. A határon átnyúló bőkezűség nem láthatja kárát a nehéz gazdasági helyzetnek, elvégre kampányidőszak van, nagyon fontos az ottani szimpátia szinten tartása, emellett természetesen az itteni is. Ennek része most ez a felújítási program is, nem tudom, vannak-e számítások, hogy ez mennyibe fog kerülni, de egészen biztos, hogy sokba, mint ahogy az is biztos, hogy erre most már egyáltalán nincs fedezet.

De sebaj, mindent bele a 2022-es győzelemért. Aztán ha nem sikerül, ennek megoldását is a majdani győztesre hagyják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.