Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Azt hiszem, David Cornsteint kevesen fogják visszasírni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Egyesült Államok távozó nagykövete, David Cornstein interjút adott a Népszavának, amiben újdonságokat nem mondott, de tökéletesen megmutatta, hogy vagy nem érti a hazai állapotokat, vagy nem állt érdekében azokat érteni, és inkább a hallgatást és a beletörődést választotta ahelyett, hogy valóban tegyen is azért, hogy a sajtószabadság fontossága ne csak beszédekben jöjjön elő, hanem a magyar közéletben is. Cornstein nem úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint egy emlékezetes nagykövet – és ennek semmi köze ahhoz, hogy Donald Trump jelölte posztjára -, hanem úgy, mint aki lényegében itt töltött ideje alatt nem nagyon ért el semmit, viszont megúszta a feladatait. Nyilvánvalóan nem egy nagykövetnek kell megoldani egy ország problémáit, senki nem is ezt várta tőle, de azért azt igen, hogy legalább diplomáciai szinten próbálkozzon valamivel. Én úgy hiszem, hogy ezzel nem próbálkozott Cornstein, már csak azért sem, mert tulajdonképpen tett arra, ami az országban folyik.

Népszava: Ahogyan érkezésekor nyilatkozta, az egyik fő célja a CEU Budapesten tartása volt. E tekintetben láthatóan kudarcot vallott. Voltak-e más olyan területek is, ahol fel kellett adnia a kiinduló pozícióit?

Cornstein: A CEU-ról másfél éve döntöttek és az ezzel kapcsolatos véleményem nem változott. Borzalmasan érzem magam amiatt, hogy az egyetem a Bécsbe való távozás mellett döntött. Ez szomorú volt a város, az egyetem, a diákok, a tanári kar szempontjából, és ma is bármit megtennék, ha ezt vissza lehetne csinálni.  

A CEU döntött a Bécsbe való távozás mellett? Cornstein mégis hol a búbánatban élt az elmúlt években? Már csak azért érdekelne, mert az egyetem nem jókedvében döntött arról, hogy merre meneküljön, hanem azért, mert idehaza Orbán ellehetetlenítette a működésüket. Nem választás kérdése volt a távozás, egyedül a menekülés helyszíne volt az, amit valóban a CEU vezetősége döntött el. Ekkora baromságot tehát talán nem kellene beszélni és meghajlítva a valóságot azt állítani, hogy az egyetem döntött a távozásáról, nem pedig erre kényszerítették őket. Pont az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozások miatt vált igen gyorsan hiteltelenné Cornstein mint nagykövet, hiszen nem merte kifejteni valódi véleményét – vagy ha ez a valódi véleménye, akkor én kérek elnézést – hanem Orbán „kottájából” játszott, hiszen nem tett semmit azért, hogy a jogtiprásnak vége legyen.

Hogy a háttérben mozgatott-e bármilyen szálakat, azt nyilván nem tudom, de hogy a közvélemény számára csak az látszott, hogy elfogad bármit, amit a hatalom végrehajt, az biztos. Munkájával semmit nem tett hozzá a magyar demokráciához, sőt. Még egyszer mondom, nyilván nem ez az ő feladata, de ennél jóval többet is megtehetett volna, ha lett volna erre hajlandósága. Hogy mi az oka annak, hogy nagy általánosságban néma maradt, de legalábbis finoman fogalmazott komoly kérdésekben, az talán soha nem fog kiderülni. Az egyszerű állampolgárt viszont ez nem érdekli, hiszen nincs rálátásunk a diplomáciára és arra sem, hogy mi folyik a háttérben. Egy politikust az alapján tudunk megítélni, hogy mit mutat a külvilág számára. Márpedig Cornstein semmi olyat nem mutatott, amivel kiérdemelte volna az ember tiszteletét.

Cornstein: Nálunk most választások jönnek és bárcsak Amerikában lenne olyan aktív a részvétel, mint amilyen itt volt. Pedig senkit sem kényszerítettek fegyverrel az urnához, és az emberek kétharmada a Fideszre szavazott.

Népszava: Nem teljesen. Kevesebb, mint a felük szavazott a Fideszre, amely csak az eltorzított választási rendszer miatt kapta meg a mandátumok kétharmadát…

Cornstein: A lényeg az, hogy nagy részvétel mellett a miniszterelnök többséget kapott.

Egy ilyen kijelentés után mit lehet még mondani, de komolyan? Cornsteint teljesen hidegen hagyta az, hogy mi történt ebben az országban. Orbán kétharmaddal nyert és teljesen mindegy, hogyan. Meg sem említette a választás körüli visszaéléseket, a propaganda előretörését és még sorolhatnánk egy tucat hasonló esetet. Őt ezek nem érdekelték, a magyar nép megválasztotta Orbánt, neki ehhez nincs hozzáfűznivalója. Rendben. Úgy hiszem, sokan nem fogják visszasírni a nagykövetet, hiszen tőle talán bárki jobban képes érdeket érvényesíteni Magyarországon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.