Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Talán még nem késő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hétfőn futott körbe a hír, mely szerint megnyilatkozott a Bogdán család ügyvédje. Közleménye szerint Bogdán László halála az általa megkezdett beruházások körüli bajokkal magyarázható, egyre több akadályba ütközött, amelyeket már nem volt ereje legyőzni, ezért látta úgy, hogy inkább véget vet az életének. Hozzáteszi végül, azt kéri, senki ne kezdjen találgatásokba, főleg a családot ne zaklassák kérdésekkel, ők ugyanis minderről nem tudnak semmit, jelenleg folyik a vizsgálat, amely dönt a továbbiakról. 

Tudjuk, hogy nemrég időközi önkormányzati választás volt Cserdiben is, az új polgármester Bogdán Gyula, a néhai polgármester öccse lesz, neki kell továbbvinnie bátyja örökségét. A feladat nem egyszerű és főként nem irigylésre méltó. Ha csupán egy jól működő kezdeményezést kellene folytatnia, az se lenne könnyű, így pedig, hogy különféle vizsgálatok lógnak a levegőben, amelyeknek vélhetően következményei is lesznek, egyenesen ijesztő. A pénzügyi követelések rendezésének általában az a módja, hogy megpróbálják behajtani az adósságot, ha pedig az nem megy, végül a felszámolás következik. Ez minden esetben fájdalmas az érintett emberek számára, Cserdi esetében ennél sokkal többről van szó, ott egy egész közösség alapjait rengeti meg olyan mértékben, hogy félő, összedől az egész, és a település hamarosan ugyanott találhatja magát, ahonnan évekkel ezelőtt elindult. 

Azt valószínűleg már soha nem fogjuk megtudni, miért nem kért Bogdán László segítséget, vagy ha kért, kitől kért és miért nem kapta meg. Nagyot és szépet álmodott, talán ott követte el a hibát, hogy túl gyorsan szerette volna megvalósítani ezeket az álmokat. Nyilván lehetett volna türelmesebb, ha kisebb lépésekkel halad, talán nem lett volna semmi probléma, de elszámolta magát és ezt nem ismerhette be. Gondoljunk csak bele, ha egyszercsak úgy jelenik meg mondjuk az ATV-ben, hogy azt mondja, bajban vannak és segítségre van szükségük, azzal azt mondta volna, hogy a cserdi csoda mégsem létezik. Minden cselekedetének üzenete volt, az ottani vállalkozásoknak sikeresnek kellett lenniük, az általuk termelt zöldségféléket adományoztak, nem mintha nem tudták volna hova tenni azokat, hanem hogy megmutassák, erre is képesek. Ezek után nem állhatott oda ország-világ elé azt kérve, hogy segítsenek rajta. Nem mintha nem segítettek volna az emberek, de a büszkesége nem engedte, hogy ezt megtegye. 

Bogdán László meghalt, de a csoda velünk maradt, és most rajtunk múlik, hogy ez a csoda csoda marad-e. Nem hiszem, hogy közadakozással ez megoldható lenne, viszont nagyszerű lehetőség az ellenzék számára, hogy most megmutassa, mire is képes. Létre kellene hozni egy alapítványt erre a feladatra, amely megmentené a cserdi beruházásokat, aztán pedig szépen tovább is működtetné, sőt, újabb fejlesztéseket is megvalósítani. Az alapítvány vezetésére pedig felkérni egy garantáltan tiszta embert, mondjuk Iványi Gábort, aki képes lenne ezt meg is valósítani, és a továbbiakban megadni neki minden segítséget. 

Akár arra is gondolhatnának, hogy a későbbi kampányokban ezt majd felhasználhatnák, sőt, a cserdi modellt akár más reménytelenségben fuldokló kistelepülések esetében is meg lehetne valósítani. Persze ehhez pénz is kellene, de hát ilyen célokra is érdemes lenne áldozni, többet hozna a konyhára, mint akárhány méregdrága reklám, hiszen az efféle kezdeményezések hírértéke is figyelemre méltó.  Igaz, ez leginkább szájról szájra terjed, de attól még nagyon is hatékony. Iványi Gábor mikor hirdette a szolgáltatásait? Az Igazgyöngynek sincs szüksége reklámra, mégis mindenki tudja, kik ők és mivel foglalkoznak. 

Lehet persze a parlamentben szónokolni és kampányidőszakban csapatostul járni a vidéket, mesélni az embereknek, hogy feltétlenül inkább rájuk kell szavazni, mert majd ők megvalósítják a demokráciát és ettől várni, hogy tömegesen megvilágosodnak aztán csodálkozni, hogy ez mégsem következett be. A kulcs az aprómunkában van, ideje lenne elkezdeni. Itt a lehetőség, meg kellene menteni Cserdit. Talán még nem késő. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.