Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Önkormányzati lehetőség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

 A koronavírus okozta második hullám elején az emberek nagy része nem akarja újra visszatartani az életet. A társadalmi elszigeteltséggel, a munkanélküliséggel vagy az oktatás megoldásának nehézségeivel sem akarnak ismételten megküzdeni. A már most megbillent foglalkoztatási stabilitás, a munka és a fizetés elvesztése vagy csökkenése komoly terheket rak az emberek többségére, a bizonytalan jövő és az egzisztenciális válság rémét felrajzolva előttük. Feltételezhető, Magyarország számára is nehéz lesz leküzdeni a várható gazdasági recessziót, a megváltozott környezetben sikeresen kiaknázni a nemzetközi és hazai lehetőségeket. Valamint olyan politikát létrehozni, amely a normalitás felé vinné az országot.

Ebben a helyzetben a kiszámíthatóság fenntartásában természetesen fontos szerep jutna az önkormányzatoknak. Mert feltételezhetően jobb helyzet- és életismeretükkel, találékonyságukkal megakadályozhatják a szélsőséges szegénység, a kétségbeesett élethelyzetek kialakulását, a teljes széttagoltságot. Ehhez viszont minden szintű friss elszántság és megújulásra való képesség kell. Most nem a bájolgás, a saját zsebek tömése és a simulékony helyezkedések ideje van, hanem egyértelmű újratervezésre lenne szükség, az együttműködési reflexek kialakítására. Amit a demokratikus legitimitás aurája vesz körül, széleskörű társadalmi bázis bevonásával.

A technológiai forradalom, az éles nagyhatalmi kereskedelmi játszmák, a globalizmus mélysége ma már érintik a legeldugottabb falvakat is. A koronavírus megjelenése ezt még nyilvánvalóbbá tette, továbbá feltárta a társadalmi egyenlőtlenségeket is, amelyek harminc éve megoldásra várnak. Ezt felismerve, csökkentve a további kiszolgáltatottságot, Magyarország számára is opció lehet, hogy alternatív piacok után néz, amelyek valós lehetőségeket nyújthatnak. Bevonva és felerősítve az önkormányzati szerepvállalást, az esély, a felelősség és a közösség hármasa köré. Ez azért lenne fontos, mivel elősegítené a közös együttműködést a kihívásokkal szemben, mint például a koronavírus és ennek hatásainak sikeres kezelése helyi szinten, megalapozva egy jobb kormányzást, rugalmasabb gazdasággal, dinamikus munkaerőpiac felépítésével. Megakadályozva a vidék elnéptelenedését, leszakadását.

Láthatjuk, nem csak Magyarországot, hanem az egész világot felkészületlenül érte a koronavírus-járvány. A mai napig csak tapogatóznak a kormányok, keresve az életképes megoldásokat. Viszont általánosságban elmondható, a jövőtől való félelem uralkodó szerepet játszik az életben. A közelgő gazdasági visszaesés ma még ismeretlen társadalmi feszültségeket hordoz magában, potenciális új politikai mozgalmakkal. Jelen pillanatban így nem lehet megalkudni felhígított igazságokkal, hanem a nemzet ellenállóképességét szükséges megerősíteni, átgondolva a jövőbeni kockázatokat. Nem elfelejtve az önkormányzatiság fontosságát, amely a magyar társadalom fontos szegmensét alkotja, alkothatja. Mindazonáltal a régóta várt nemzeti egység megteremtése, amely a valódi cselekvéshez szükséges, csak őszinte párbeszéddel hozható össze.

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.