Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy időközin még elég lehet ez, de 2022-ben már nem biztos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ugyan jó ideig szoros volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében tartott időközi választás, a végére mégis sima Fidesz-győzelemmel zárult. Koncz Zsófia, a Fidelitas egykori aktivistája ezzel a győzelemmel elérte, hogy az állampárt megtarthassa a kétharmados többségét a Parlamentben. Ez a tény valóban hangos győzelemmel ér fel Orbánéknak, hiszen mindent, de tényleg mindent bevetettek annak érdekében, hogy induljon bárki is Koncz ellen, annak esélye se legyen. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy kivelt állt ki az ellenzék, ez a választás nem volt nyerhető, mivel a térfél olyan szinten lejtett az állampártnak, amit egyszerűen nem lehetett ledolgozni. Viszont ennek ellenére is viszonylag sokáig szoros volt a verseny, ami azt mutatja, hogy 2022-ben még akár meglepetések is születhetnek.

Koncz Zsófiát pár hónap alatt építették fel úgy, mintha minimum a miniszterelnöki pozícióért indult volna. A közösségi médiában, a közmédiában, a Fidesz által uralt médiabirodalomban promózták, miniszterek, államtitkárok hadával fotózkodott, ott volt minden lehetséges szalagátvágáson, arról nem is beszélve, hogy a terület minden zugát bejárta. Ez azért volt lehetséges, mert a Fidesz szinte végtelen költségvetéssel rendelkezik, úgy költik a közpénzt, mintha az a sajátjuk lenne. Nincs olyan kampányelem, amit pénzhiány miatt ne valósíthattak volna meg, Koncznak csak kérnie kellett – bár kétlem, hogy ő egy arcnál több lenne ebben a történetben –, és mindent megkapott.

Nem túl meglepő módon, a választást követően, de már azelőtt is többen állították, hogy a Fidesz választási csalás-gyanús elemekkel operál(t). Krumpli és egyéb zöldségek áron aluli osztogatása, fenyegetések és még sorolhatnánk. Ezek a vádak minden egyes alkalommal felmerülnek, noha bizonyítani a legritkább esetben tudják őket, mivel hang- vagy képfelvétel nélkül mit sem érnek. A hatóságok nem fognak érdemben kivizsgálni csalás gyanúját felvető ügyeket, mivel a hatalom alá dolgoznak. Ez nem összeesküvés-elmélet, ez sajnos a valóság. Nem az egyszerű nyomozót vagy rendőrt támadom itt, hanem azokat a felsőbb szinteken dolgozókat, akik kérdés nélkül teljesítik a kiadott parancsokat. Hány és hány alkalommal volt arra példa, hogy egyértelmű választási csalás is büntetlenül maradt? Csak 2018-ból több tucat ilyen esetet lehetne felhozni, mégis úgy viselkedik a Fidesz, mintha tőlük távol állnának ezek a módszerek.

A Fidesz számára ez egy logisztikai verseny volt. A mi szavazóink hitből és lelkesedésből mentek szavazni, a fideszes szavazók pedig, mondjuk úgy, hogy ha krumplira volt szükségük, akkor tudták, hova kell menniük. Krumplikirály van Magyarországon, ma koronáztuk meg.

Ezt Jakab Péter, a Jobbik elnöke nyilatkozta a választást követő sajtótájékoztatón. Lehet ezen nevetgélni, de ha belegondol az ember, nem áll túl távol a valóságtól ez a kijelentés. A krumplit persze be lehet helyettesíteni Erzsébet-utalvánnyal, tojással vagy esetleg tűzifával is, hiszen ezekkel operál az állampárt az egyes szavazások alkalmával. Ezzel vélhetően mindenki tisztában van. Az ellenzéki szavazók azért, mert sokszor saját maguk is tapasztalták ezeket a módszereket, a Fidesz hívei pedig azért, mert ők ezeket el is fogadták. A legszomorúbb az egészben az, hogy pár száz forintos „ajándékokról” beszélünk, amivel már meg lehet vásárolni egyes emberek szavazatait. Ez úgy hiszem, jól mutatja, hogy mennyire is működik ez az ország.

Jakab Péter fenti kijelentésre természetesen a Fidesz részéről azonnal reagáltak, méghozzá Kocsis Máté személyében, aki a következőket bírta nyilatkozni:

Elképesztő sajtótájékoztatót tartott imént a Gyurcsány-brigád a vereségről. Utoljára talán a kommunizmus alatt ültek akkora büdös bunkók a parlamentben, mint Jakab Péter.

Kocsis teljesen komolyan büdös bunkókról beszél a parlamentben, amikor pártjában olyan emberek politizálnak, mint Kövér László, Orbán Viktor vagy Kovács Zoltán? Nem állítom, hogy Jakab finoman fejezte volna ki magát, de ugyanez igaz Kocsisra is. Itt nem a szóhasználattal van leginkább a probléma, hanem azzal, hogy Kocsis úgy sértődött meg Jakab kijelentésén, mintha nem tudná ő maga is nagyon jól, hogy többek között a gusztustalan kampányuknak és a végtelen pénznek köszönhetik mindössze a győzelmüket. Kérdés, hogy ez elég lesz-e 2022-ben. Az ellenzéki összefogás addig valószínűleg tovább fog erősödni, és ha sikerül megnyerni azokat, akik eddig nem voltak hajlandóak elmenni szavazni, akkor itt bizony rendszerváltás lesz. A Fidesz nem képes megszólítani a fiatalokat, kizárólag a sajátjaihoz beszél, ezáltal képtelen érdemben növelni a szavazóbázisát. Ezért az is előfordulhat, hogy amennyivel jelen állás szerint rendelkeznek, nemhogy a kétharmadhoz nem lesz elég, de talán még ahhoz se, hogy sima győzlemet arassanak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.