Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A családok érdekében

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A legnagyobb értékű családi beruházás az mindig a lakás, az otthonteremtés és a lakásfelújítás, mondta Orbán Viktor, ezért most beindítják azt a válságkezelési elemet, ami meglöki, megdobja a családok beruházását, mert lehetőséget ad nekik arra az ötszázalékos áfával, és majd még jó néhány intézkedéssel, amin Novák Katalin miniszter asszony éppen dolgozik. Lesz például lakásfelújítási kedvezmény, családoknak még több kedvezmény, tehát – mint fogalmazott – beindítják azt az építőipari, lakásipari, otthonteremtési motort, ami a családok beruházását aktiválni tudja.

Érdekes, hogy nem hallani azt a hangos éljenzést, ami egy ilyen történelmi jelentőségű bejelentés után elvárható lenne, mintha az érintettek nem éreznék azt, hogy ez valóban nekik szól. Még ha meg is említik példaként, hogy egy negyvenmilliós beruházás esetén ez kilencmilliós megtakarítást jelent, mert ez persze nagyon jól hangzik, meg számszakilag rendben is lenne, csak éppen…Nem mintha nem volnának tömegesen olyanok, akik ne örülnének annak, ha valóban lenne esélyük saját otthont teremteni, csak éppen ezzel az intézkedéssel ők igazából nem nagyon tudnak mit kezdeni.

Ha nem azokat a családokat nézzük, akik általában mindennek a nyertesei, mert magas a jövedelmük, így több adót is fizetnek, például a gyermekek után járó adókedvezményt is maradéktalanul érvényesíteni tudják, emellett a bevételük lehetővé teszi olyan mértékű megtakarítás felhalmozását, amelynek köszönhetően jelentős önerővel rendelkeznek, az átlagos család helyzete nem ennyire rózsás. Nemcsak a családi jövedelemadó egy részétől esnek el, de több olyan kedvezményre sem tarthatnak igényt, amelyekhez a beruházás költségeit részben saját erőből kellene finanszírozniuk, de erre nincs lehetőségük. Számukra az önálló otthon megteremtése azt jelenti, hogy lakást bérelnek, az olcsó bérlakás lenne egy átmeneti megoldás, de olyan gyakorlatilag nem létezik, ha van is, hozzájutni szinte lehetetlen. Marad a piaci alapon való bérlés, ami meglehetősen költséges dolog, egy átlagos család számára a költségek a lakásrezsivel együtt az egyik fél fizetését bőven felemésztik, és amennyi pénzük marad, abból kell a mindennapjaikat finanszírozni. Lehet persze őket azzal bosszantani, hogy naponta többször az arcukba nyomják, mennyire jól járnának, ha építkeznének, de nem valószínű, hogy különösebb lelkesedéssel fogadják.

Bár az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, az áfacsökkentéssel igazából nem a vállalkozók kellene, hogy jól járjanak, de mindenki tudja, hogy ez is csak olyan, mint általában az áfacsökkentések. Ott is hiába vártuk, hogy a fogyasztói árakban megjelenjen, valahol menet közben eltűnt, itt is, ott is árat kellett emelni, és a végén azt a választ kaptuk, hogy azért nem változtak a fogyasztói árak, mert az áfacsökkentés részben fedezte a már szükséges emeléseket, de mert nem volt maradéktalanul elég, további emelésekre számíthatunk.

A befektetők a valódi célközönség, őket teszi majd érdekeltté a minél több lakás építtetésében az áfacsökkentés, amin bizonyára megosztoznak majd a kivitelezőkkel, gondolom, attól függ majd, hol milyen arányban születnek majd új lakásberuházások, hogy melyik építtető tesz jobb ajánlatot a kivitelezőknek, akik most majd kedvükre válogathatnak. A majdani vevők számára pedig az jelenti a hasznot, hogy gazdagabb lesz a kínálat, de ez az árakban nem valószínű, hogy meg fog jelenni. A bérlőknek annyi hasznuk lehet belőle, hogyha jelentősen megnő a kiadó lakások aránya, az mérsékli valamelyest a bérleti díjat, de az semmiképp sem lesz olyan mértékű, hogy a helyzetük ettől lényegesen változna.

Azt még nem tudni, min dolgozik a háttérben Novák Katalin miniszter asszony, de ismerve eddigi munkásságát, valamint pártja következetességét abban a kérdésben, hogy a lázári szempontok szerint osztályozzák a társadalmat (mindenki annyit ér, amennyije van), nem tartom elképzelhetőnek, hogy kivételesen azoknak is kínáljanak valamit, akik nem szoktak a kedvezményezetti körhöz tartozni. Ha lesznek is néhányan, akik ezúttal valamilyen kedvezményt igénybe tudnak venni, ők lesznek a kivételek, akik a szabályt erősítik. Ahogy a nemrég meghirdetett és azóta igen nagy népszerűségnek örvendő babaváró hitel, amelynek hatása máris látható, soha ennyi várandós nőt nem láttam városunkban például, mint mostanában, de hogy ennek milyen következményei lesznek néhány év múlva, arról senki sem beszél.

Most megint a családok érdekében történnek a dolgok. Olyan ez, mint egy szépséges mező, ami valójában tele van aknákkal. Csak akkor jössz rá, hogy veszélyes, amikor robban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.