Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezen a szinten már a vakondok sem érdeklődik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hofi Gézától kölcsönöztem a címet adó gondolatot. Mert ami jó és lényegretörő, azt miért is kellene elfelejteni? Eredetileg így hangzik az idézet: „Sok okos magyar ember okosakat kérdez, már a saját szintjén, tehát annál lejjebb már… csak ha a vakondok is érdeklődik…, az újság pedig népművelésileg válaszol”. 

A történet eleje egy teljesen magán jellegű ügy, de ígérem, kifejtem azt, hogy szerintem mitől szellemi táplálék mégis. Vagyis gondolkodásra serkentő írást próbálok eljuttatni mindazokhoz, akiknek ez a fajta megerőltetés nem okoz túl nagy gondot.

A sztori rövid. Az egyik népszerű közösségi oldalon megesett, egyébként egyre ritkábban előforduló látogatásom során szembejött egy grafika, amelyen két politikus, illetve a forint régi és mostani árfolyama volt látható. Primitív és semmi érdemi mondanivalót nem tartalmazó bejegyzés volt, az ostobaságra építő hatásvadász cikiség. Szerintem. Általában nem foglalkozom ezekkel, de most kiszaladt a billentyűzetemből egy hozzászólás, amelyben azt írtam, hogy jó lenne, ha mindketten minél előbb eltűnnének a magyar politikai életből. Ez a véleményem, nem azt írtam, hogy „dögölj meg”.

Sokan reagáltak erre a pár szóra, most azt idézem, ami ennek az írásnak az ötletét adta. Az illetővel nem vagyunk ismerősök, így üzenetet küldött, amit elovastam, de nem válaszoltam rá. A szöveg a következő volt: „Azt tudom, hogy ki XY politikus. De ki a fasz az az Anna Horn????”

Az illető Dr. Akárkiként küldte az üzenetet. Remélem, nem orvosi értelemben doktor, mert ha mondjuk most az ő kezébe kerülne egy covidos beteg, annak nem sok jót jósolnék.

Akkor jöhet a lényeg: HOGYAN ENGEDHETJÜK MEG MAGUNKNAK, HOGY IDÁIG SÜLLYEDJÜNK? Hogy ismeretlenül lefaszozunk bárkit. Akinek már a nevéből is érzékelhető, hogy valószínűleg nő az istenadta, ha nagyon keresztényileg akarok fogalmazni. 

Hogyan jutottunk odáig, hogy a másik ember véleménye nem arra ad alapot, hogy vitába szálljak vele, hogy ellenérvekkel, tényekkel, bármilyen normális eszközzel próbáljak vele kommunikálni, hanem simán felveszem az útszéli stílust, és beletaposok egy számomra teljesen ismeretlen valakibe? Csak azért, mert olyan valamit írt, ami nekem nem tetszik? Hogyan jutottunk idáig?

Ezt látjuk a politikai életben, a közéletben  most már több mint tíz éve. Az ócsárolást, az undorító, mások lejáratására épülő kommunikációt. Azt látjuk, hogy semmi tisztelet vagy legalább minimális elfogadás, tolerancia sem működik már, szinte sehol. Azt tapasztalom, hogy egyre kevesebben tudnak, vagy akarnak kikecmeregni abból a tényleges szellemi mocsárból, amelyben dagonyázik a magyar közélet. „Jól megmondom neked a magamét, bazd meg, és menj te a kurva anyádba!”

Mert nem érdekel, hogy ki vagy, nem is ismerlek, bazd meg. Az sem fontos nekem, mi a  véleményed bármiről. A vezér majdnem maga az isten – vagy a másik vezér a másik oldalon –, és rohadj, dögölj meg, ha nem vagy csapattag. Hülye fasz vagy, és kész. Lehetnék hüpi, legalább? (A megfejtés: hülye picsa.)

Cseppenként, adagolva terjedt szét a méreg a magyar társadalomban. Nem 2010-ben kezdődött, a ma hatalomban lévő csőcselék korábban is használta ezt a módszert, de teljes gőzzel működik azóta is.

Visszatérve a doktor úr üzenetére: sok hozzászólást olvasok, sok helyen. A stílusuk egyre ritkábban üti meg a kommunikáció fogalmát. A fröcsögés és a gyűlölködés a lényegük. Ami valahol érthető a jelenlegi magyar körülmények között, de semmiképpen sem elfogadható. Mert ha ezen a szinten maradunk, nem csak stilisztikailag, hanem legfőképpen agyilag, akkor nem az Úristen, hanem az egész Univerzum kellene hogy nagyon kegyes legyen hozzánk.

Egy idézet a végére:

„Olyan ez, mint a dagály. (…) mármint ez a sok embertelenség. Egy kis időre visszahúzódik, és amikor az ember már-már szabadnak érzi magát, jön újra, csak jön-jön, hogy megfojtson bennünket. (…) Darwin evolúciós elmélete (…) merő tündérmese. Hol itt a fejlődés, amikor egy értelmes gyerekre kilenc orangután jut?!” (C. R. Zafón)

És még egy:

„Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatná-e egy jelenlegi választás esetében?  Biztos, hogy nem? És a büdös kurva anyádat támogatnád, kisfiam?”

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.