Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezekre emlékezni fogunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A közvélemény gyakran korrupciót érzékel olyan sajtóhírek alapján is, amelyek hátterében valójában más, esetleg a Btk .-ba nem is ütköző jogsértő magatartás áll. A közvélemény megalapozatlan érzékelése – sajnálatos módon – az ország megítélését is rontja azáltal, hogy a közvélemény-kutatások adatait nemzetközi szervezetek felhasználják döntéseik, értékeléseik megalapozásához.

Ezek Polt Péter szavai, aki sokadszorra is maximálisan meg volt elégedve saját és hivatala munkájával a korrupció visszaszorítását illetően. Polt a legtöbb ember számára – aki képes az önálló gondolkodásra – egy olyan báb, aki a kormányváltást követően akár még a bíróságon is találhatja magát. Poltra bizonyítani jelen körülmények között nyilván semmit sem lehet, hiszen a rendszer úgy épült fel, hogy a legfőbb ügyész mindenféle ellenőrzés nélkül végezhesse munkáját. Ő csak a parlamentnek köteles elszámolni, ami a kétharmados Fidesz többség miatt körülbelül annyit jelent, hogy Polt Orbánnak jelent. Ha a miniszterek elnöke nem lát gondot – és ugyan miért is látna? –, akkor a főügyész folytathatja munkáját.

Vele szemben a bíróságon senkinek sem lenne esélye, mert lehet ugyan, hogy csak egy végrehajtója a rendszernek, azonban be van annyira biztosítva, hogy végső soron érinthetetlen. A hatalom a mai napig próbálja azt a látszatot fenntartani, hogy a vádak velük szemben egyszerűen nem igazak, és évente jelentéseket készítenek az állítólagos helyzetről. Ám ezeknek körülbelül annyira lehet hinni, mint az ÁSZ vagy a KSH jelentéseinek, amelyek szintén a kormány megbízásából közölnek évről évre egyre javuló adatokat. A korrupcióról is szóló jelentést nem kívánom elemezni, hiszen kétlem, hogy annak bármiféle valóságtartalma is lenne. Egy olyan országban, ahol a NER elit milliárdokkal lophatja meg büntetlenül az ország lakóit, ugyan mi értelme bűnüldözésről beszélni?

Amíg Tiborcz, Szijjártó vagy Farkas Flórián a mai napig szabadon járkálhat, lehetőleg kerülve a nyilvánosságot, addig nincs értelme elemezni a legfőbb ügyész hazugságait. Majd ha akár egyetlen NER-közeli bűnözőgyanús figurát elítélnek a hazai bíróságok, miután Polt vádat emelt ellenük, akkor talán komolyabban lehet venni a marhaságait. Itt azonban még nem tartunk, hiszen mint ahogy a fent idézett állítás is mutatja, sajtóhírekről és a közvélemény által félreértelmezett korrupciós ügyekről beszél, miközben csak a vak nem látja, mi folyik ebben az országban. Az ország megítélését pedig nem az emberek gondolkodása rontja, hanem az, hogy egy ilyen országromboló kormányunk van. De ehhez hozzátartozik maga Polt Péter is, aki lehetővé teszi, hogy lényegében Orbán mindenkit teljesen hülyének nézzen. Ő pont ugyanannyira sáros ebben, mint a korábban felsorolt, vélhetően korrupt politikusok.

Addig azonban csak feltételezni lehet a korrupciót, hiszen a hazai bíróságok (legtöbbször éppen a vádemelés hiányában, vagyis azért, mert Polt szerint nincs itt semmi látnivaló) a jelen rendszerben nem fogják kimondani, hogy Szijjártó, Rogán vagy Farkas Flórián bűnös, ezért mi magunk sem állíthatjuk. Pont ez az egyik fegyvere a hatalomnak, és ezért beszélt Polt is sajtóhírekről. Addig ugyanis, ameddig a legfőbb ügyészség így működik, egészen biztosan nem fog kiderülni a valóság az ország legmocskosabb korrupciós ügyeiben, amelyek igen közel állhatnak vezető politikusokhoz, vagy amelyeknek ők maguk a főszereplői. Addig maradnak a sajtóhírek, a feltételezések és mendemondák. Amennyiben viszont bukik ez a kormány, akkor fel lehet majd kötni a gatyát, hiszen ha nem rejtették el elég jól a valódi adatokat, és nem kötöttek el minden szálat tökéletesen, akkor egy egész bűnbanda titkai derülhetnek ki.

Ezek jelen állás szerint csak vágyálmok, viszont az tény, hogy a 2022-es választások (sok) mindent megváltoztathatnak, hiszen egy ellenzéki siker már messze nem kizárható. Ezt Orbán is pontosan tudja, nem véletlen a kapkodása és a taktikájának megváltoztatása. Hogy lesz-e felelősségrevonás, vagy sem, az a politikusok kezében lesz sajnos, ezért is nehéz sok reményt fűzni ehhez. Abban viszont szinte egészen biztos vagyok, hogy lesz egy-két olyan ma akár vezető szerepet is betöltő politikus, aki majd a bíróságon magyarázkodhat. Mindenkit egészen biztosan nem fognak felelősségre vonni, de ismerve a történelmünket és beszariságunkat, már pár nagyobb név börtönbe juttatása is siker lenne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.