Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi lenne, ha…?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gondolom, eléggé sokan hallottak már az alapjövedelemről, arról is, hogy a Párbeszéd aláírást gyűjt a bevezetéséért. Azt mondjuk kétlem, hogy a többség utánanézett volna, miről is van szó, nem szokás ez, általában beérjük címszavakkal, vagy azzal, ha valaki tömören összegzi a lényeget, és többnyire kormányoldalról érkezik a segítség.

Most is így történt, ugyanis a parlamentben az azonnali kérdések között a párbeszédes Kocsis-Cake Olivió azt követelte, hogy vezessék be az alapjövedelmet. Meg is kapta rá a választ illetékes helyről. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára röviden vázolta, miről is van itt szó, példaként éppen a Párbeszéd alapjövedelemről szóló kampányvideóját használta fel.

„Nem lejmolnék állandóan, befejeztetném a tetkómat, így, befejeztetném a tetkómat, vennék egy PS4-et, túllépnék a Kalinkán, tehát önök szerint az is lehetőség, hogy az italozási szokásokban ez változást hozhat, és megrendezném az univerzum legnagyobb buliját. Mivel önök szerint, nem szerintünk, önök szerint ezek a lehetőségek az alapjövedelemből fakadóan, ez azt jelenti, hogy nem ösztönöz a munkavégzésre ez a megoldás, és mindezek mellett rengeteg pénzbe kerülne.” Kész, ennyi a válasz, többet erről kár is beszélni, Dömötör nem így fogalmazott ugyan, de ez volt a lényege, hogy ez az ötlet egy baromság, hozzátette,  a kormánynak már van egy munkavállalást serkentő programja, amely ténylegesen bizonyított.

Nem tudom, kinek az ötlete volt ez a videó, hát szerintem is jobb lenne, ha a továbbiakban valami mással foglalkozna, ebben a stílusban aligha lehet bármit is népszerűsíteni. A hadarás és a semmivel sem indokolható kapkodó képváltások miatt gyakorlatilag értelmezhetetlen, mit is akar mondani, talán még azt is elhinnénk, hogy igazából arról szól, hogy vegyünk robotporszívót. Lehet, hogy még fizettek is ezért a munkáért, de ez már legyen az ő bajuk. Persze ha az volt a célja, hogy támadási felületet nyisson azok számára, akik ezt ellenzik, arra kiválóan megfelel.

Ha valakit érdekel, az alapjovedelem.hu oldalon juthat információkhoz, mi ez tulajdonképpen, kinek járna és kinek nem, és a szokásos kérdésekre is igyekszik választ adni, egyebek mellett arra, miből lehetne ezt finanszírozni? Ahogy magyarázzák, az erre fordított pénz nagy része adók formájában az államkasszában landolna. Emellett óriási társadalmi hasznot eredményezne, növekedne a szociális biztonság, minden bizonnyal csökkenne a bűnözés is, továbbá azok is tanulhatnának, akik most kénytelenek lemondani róla pénzügyi okok miatt. Valószínűleg több fiatal maradna itthon, a kisnyugdíjasoknak nem kellene rendszeresen arról dönteni, hogy esznek-e vagy inkább a gyógyszereiket váltják ki, megannyi előnnyel járna ez a plusz pénz mindenkinek, összességében tehát valamennyien jól járnánk. Ráadásul ez nem utópia, és bár világszerte sokat vitatkoznak róla, ahol bevezették, kedvezőek a tapasztalatok.

Mindezzel nem azt mondom, hogy igen, haladéktalanul vezessük be, de azért talán mégse kellene így lesöpörni az asztalról, mintha a Párbeszéd kedvet kapott volna a kutyapárttól és az ingyensört vagy az örök életet követelné. Egy vitát mindenképpen megérne, és itt valódi vitára gondolok, mert azt a véleményt már ismerjük, hogy a kormánynak már van munkavállalást segítő programja, és az annyira nagyszerű, hogy jobbat elképzelni se lehet.

Olvastam az ezzel kapcsolatos kommenteket, hát érdekesek. Sokan úgy vélik, az alapjövedelem hatására a többség egyáltalán nem dolgozna, minek, ha bőségesen megélne a havi százezer forintból. Biztosan lennének olyanok, akik így tennének, mint ahogy olyanok is lennének, akik többet innának, mint eddig, de az életük valójában semmit sem változna, valószínű, hogy ők most sem hajtanak semmiféle hasznot a társadalom számára. Az átlagember továbbra is úgy élne, ahogy eddig is tette, azzal a különbséggel, hogy valamivel nagyobb lenne a biztonsága.

A Párbeszéd videója felteszi a kérdést, Te mihez kezdenél havi 100 ezer forinttal? Érdemes ezen elgondolkodni, bár nem valószínű, hogy a közeljövőben élőben is találkoznánk az alapjövedelemmel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.