Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A pecsenye illata

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyre többet beszélünk a 2022-es választásokról. Az ellenzéki pártok úgy nyilatkoznak, hogy természetesen összefogás lesz, mert rájöttek, hogy csak így lehetséges a Fideszt leváltani, ugyanakkor naponta szivárognak a hírek arról, hogy hol ez a párt, hol az mennyire idegenkedik az előválasztástól és a közös listától. Sok esetben felfoghatatlan számomra, mi miért történik, így voltam azzal, amikor Kovács László, az MSZP volt elnöke beballagott az M1 stúdiójába azt fejtegetni, mennyire nem ért egyet azzal, hogy a pártja beállt a támogatók táborába a tiszaújvárosi jobbikos jelölt mögé. Azon nem csodálkozom, hogy ez a véleménye, az azonban elképesztő, hogy az MSZP emblematikus figurája helyénvalónak találta a kormány szolgálatában álló csatornán ezt közhírré tenni.

Azt nem is feltételezné az ember, hogy mindig mindenben egyetértenek, elvégre a pártok sokfélék, ha nem így lenne, egyetlen ellenzék lenne, de óriási eredmény, hogy most készek egy zászló alatt felsorakozni. Az összefogás erejére volt már példa a történelemben, a második világháborúnak is úgy sikerült véget vetni, hogy képesek voltak a nagyhatalmak egyesíteni erőiket, és akkor fordultak ismét szembe egymással, amikor győzelmet arattak a közös ellenség fölött. Egy-egy fontos cél elérésének érdekében olykor háttérbe kell szorítani az egyéni szempontokat, és ez természetesen nem jelenti azt, hogy feladnák az elveiket, de amint a mondás is tartja, a tények makacs dolgok. Próbálkozhatnak az idők végezetéig külön-külön eredményre jutni, de az már bebizonyosodott, hogy az csak arra elegendő, hogy szerezzenek néhány parlamenti helyet, miközben az egyes kispártok egyre kisebbek lesznek, rohamosan veszítenek támogatottságukból, némelyik meg is szűnik, míg végül csak hírmondó marad belőlük vagy még az se. Összefogás nélkül nincs remény a mostani hatalom leváltására, hacsak úgy nem, hogy a Fidesz kihal vagy elunja a játékot és magától kínálja fel a lehetőséget az ellenzéknek.

A választók már régóta szorgalmazzák, hogy az ellenzék egyesítse erőit, de az eddigi választásokkor erre nem volt hajlandóságuk, a legutóbbi önkormányzat választásoknál már többé-kevésbé sikerült és ez eredményeket is hozott, bár lenne még mit javítani rajta. Budapest sikerében nagy szerepet játszott az előválasztás, amelynek szereplői tudomásul vették a játékszabályokat és valóban elfogadták az eredményét, nem indultak egymás ellen a választáson, amely bebizonyította, hogy ez a járható út. Nyilván nagy munkával jár minden körzetben ezt lebonyolítani, de meg kell tenni, mégpedig minél előbb, hiszen majd minden győztest meg kell majd erősíteni a saját körzetében. Az nem lesz elegendő, hogy valamelyik párt ismeri a saját jelöltjét, mindenkinek meg kell ismernie és el kell fogadnia, emellett ügyelni kell arra, hogy az illető makulátlan legyen, mert ismerve a Fidesz módszereit, nyilván minden lehetséges módon igyekeznek majd lejáratni.

A másik oldalon már javában tombol a kampány. Az nagyon örvendetes, hogy időről időre megszólalnak a pártok, hogy igen, persze, lesz majd összefogás, de a tényleges cselekvésnek nyoma sincs. Ha létezik is, nem látszik, és ez lehangoló. Arra semmi szükség, hogy a jól értesültek hordják a híreket, mennyire nem képesek megegyezni. Ha vannak vitáik, legyenek, beszéljék meg, tőlem akár össze is verekedhetnek, de ez nem ránk, választókra tartozik. Mi eredményeket szeretnénk látni végre, minél előbb. Természetesen sokféle elképzelés van, és nyilván sokan lesznek majd csalódottak a leendő jelöltek személyét illetően, de azért bízom benne, hogy a pártok túl tudnak majd lépni a kicsinyes érdekeiken, és nem feledkeznek meg például azokról az emberekről, akik nem tagjai egyetlen pártnak sem, de munkájukkal, elhivatottságukkal nagy elismerést szereztek.

Biztosan nagy lehetőség bármely párt számára, hogy egy országos választáson mérettetheti meg magát és utána lobogtathatja, hogy az előző választáshoz képest nőtt az elfogadottsága, nem is szólva az egyes emberek érdekeiről, akik abban reménykedhetnek, hogy egy jobb eredménynek köszönhetően esetleg ők is bekerülhetnek a parlamentbe. Persze most ennél többről van szó, bármennyire is szeretné valaki a saját pecsenyéjét sütögetni, most a közös ökörsütésnek jött el az ideje.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.