Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tízparancsolat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyszerű kezdeményezést talált a kollégám az egyik közösségi oldalon, és az volt a kérése a szerzőnek, hogy juttassuk el minél több emberhez az ötletet.

Arról van szó, hogy fogalmazzuk meg azt a tíz pontot,  „2020 őszén, Európa közepén, milyen közös országban szeretnénk élni és együttműködni.”

Sokszor, sok országban volt példa a történelem során arra, hogy pontokba kellett szedni a gondolatokat, követeléseket, elvárásokat. Amikor már nagyon feszül a húr, amikor  egy közösségben rengetegen jutnak el a tűréshatárig, amikor nem marad más eszköz az elnyomással szemben, mint a nyilvánosság haragjának felkeltése. Akkor az erőszak helyett térjünk az ész útjára, a kiút keresésére, az együtt gondolkodásra.

A tízparancsolatot veszem alapul, hiszen állítólag a hazám nagyonkeresztény értékek bölcsője (kivéve szinte az egész történelmünket), és ennek alapján megírom a saját, 2020 őszi tízpontos kívánságlistámat. Parancsba nem lesz adva, de talán megér egy pár perc szellemi munkát.

Mondjuk, már az elején bajban vagyok, mert találtam református, evangélikus, katolikus, ortodox  és sok egyéb tízparancsolatot. Nem áll szándékomban gúnyolódni, mégis azt gondolom, hogy legalább ebben az alapvető értékrendben a sok naccerű egyháznak valamiféle egységes álláspontra kellett volna jutnia abban, mi is a hitük alaptanítása.

Ha nem, hát nem, marad a legegyszerűbb megoldás. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia értelmezése.

  1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

Most ehhez kell megjegyzés? Hogy ma, 2020-ban, ki kit miért imád, vagy elég, ha azt mondom, hogy szerintem népedet, országodat és családodat szeresd, és ne szolgálj senkit?

  1. Isten nevét hiába ne vedd! Nem is szoktam, kivéve, ha a hitem alappilléréről, a demokráciáról van szó. Sokat nem tudok egyébként kezdeni ezzel a mondattal, gondolom, az Isten tegye valahova stb. káromkodásokra, átkokra akar utalni.
  2. Az Úr napját szenteld meg!

Ezen ne múljon, szívesen, ha majd kiderül, mit is van e parancs mögött.

  1. Atyádat és anyádat tiszteld!

Elfogadva, életfelfogásba beépítve, a jövőben is nagyon hasznosnak tűnő tanítás. Kár, hogy már ma sem működik.

  1. Ne ölj!

Ezzel a ponttal teljes mértékben azonosulni lehet, azt gondolom. Sem Putyinként ellenfeleket mérgezve, sem amerikai rendőrként, sem fehérorosz (Belarusz) diktátorként nincs jogod, halandó, mások életét elvenni.

  1. Ne paráználkodj!

Ezt a pontot úgy nem értem, ahogy van. Mit jelent? Ha a férjemmel/parteremmel élek nemi életet, a szeretet, és nem a gyereknemzés jegyében, az paráználkodás? Mi számít annak? És nem akarom itt is és most felhozni mindazt a galádságot, amit e tízparancsolatot valló „szerzetesek” elkövettek, évszázadok óta.

  1. Ne lopj!

Kulcskérdés, az egyik legfontosabb üzenet. Miért nem jut el a lényege azokhoz, akik a világ minden táján, minden nap megteszik azt, hogy lopnak? Nem az indiai, mélyszegénységben tengődő kis srácok apró lopkovicsára gondolok, hanem a nagyok, a hatalmasok, kormányfők, afrikai kiskirályok, európai és amerikai nagy vagyonosok mérhetetlenül nagy lopásai jutnak eszembe. Nem értek egyet semmilyen fizikai megtorlással a problémák megoldása terén, de azért ma Magyarországon egyetlen egyszer alkalmaznám azt a sok évszázados megtorlást, hogy a tolvajnak csuklóból levágják a kezét. Sok fura ura lenne a továbbiakban a nagyszerű Országháznak.

  1. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

Itt, sajnos, nálam elszakadt a cérna, mert a tízparancsolatnak ez a pontja nekem nagyon elfogadhatónak tűnik, a mindennapi élet viszont mégis azt hozza, hogy mindenben hazudik, mindenben mások becsületébe gázol a gátlástalanul rablóbandává vált, KDNP-szentesítéssel garázdálkodó maffia állam, a mások lejáratására, kinyírására épülő propaganda, és társai.

  1. Felebarátod házastársát ne kívánd!

De ha megkívántad is, tartóztasd magad, vagy mit tudom én. Gondolom, az a lényege az üzenetnek hogy ne csaljuk meg egymást, semmilyen kapcsolatban. Vagy rosszul értem?

  1. Mások tulajdonát ne kívánd!

Én nem kívánom, és nem is nyúltam le se soha semmit senkitől, ahogy Apám sem, meg a családunkból sem szinte senki, nincs tisztelet a kivételnek.

Szépek és jók ezek a pontok, tartsuk  meg ezeket a kultúránk, a múltunk elválaszthatatlan részének.

Az eredeti kéréssel kapcsolatban, vagyis azzal, hogy fogalmazzuk meg pontosan néhány pontban, hogy mit is akarunk/szeretnénk/követelünk…stb  két ötletem van:

Egy: tényleg, kezdjünk el értékelni, gondolkodni, mérlegelni.

Kettő: ez, a mai gyakorlattal ellentétben, tűnjön el a közéletünkből. Azonnal.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.